λιγότερη λογοτεχνία στο λύκειο
λιγότερη λογοτεχνία στο λύκειο

Προκαλεί έκπληξη η αμηχανία του αν. υπουργού Παιδείας κ. Κουράκη να αιτιολογήσει την απόφασή του για συρρίκνωση του μαθήματος της Λογοτεχνίας στο Λύκειο, τόσο ως μάθημα θεωρητικής κατεύθυνσης,

όσο και γενικής παιδείας στην Γ΄ τάξη. Αρκείται να απαντά μονότονα σε ανάλογα ερωτήματα δημοσιογράφων και βουλευτών ότι «οι κοινωνικές επιστήμες συμβάλλουν στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης…» Προς απάντησή του, παραθέτουμε τις γνώμες σπουδαίων ανθρώπων του πνεύματος, τις οποίες δείχνει να αγνοεί ή να προσποιείται πως αγνοεί.

Κλαούντιο Μάγκρις: Η λογοτεχνία χρησιμεύει στο να υποδεικνύει το νόημα της ζωής εκφράζοντας αξίες με τρόπο έμμεσο, υπόγειο. Η λογοτεχνία δεν κάνει κηρύγματα, δεν έχει τίποτα να διδάξει με άμεσο τρόπο, είναι σε θέση όμως να δείξει, απεικονίζοντας τη ζωή, τι είναι το καλό και το κακό, η γενναιοδωρία και η ευτέλεια, ο έρωτας και το μίσος στην ύπαρξη των ανθρώπων. Με τον τρόπο αυτό επιτελεί, χωρίς να το θέλει, μια μοναδική λειτουργία: μας βοηθά να κοιταζόμαστε στον καθρέφτη και, ενίοτε, να ντρεπόμαστε για τον εαυτό μας.

Ρίτσαρντ Φορντ: Η λογοτεχνία – και η τέχνη ευρύτερα – υπάρχει για να μας διαβεβαιώνει ότι η ζωή που έχουμε ζήσει και η ζωή που ζούμε αξίζουν τη μέγιστη προσοχή μας, διότι στο κάτω-κάτω δεν έχουμε και τίποτε άλλο».

Σόνια Ιλίνσκαγια Αλεξανδροπούλου: Πιστεύω ότι η λογοτεχνία είναι βασική πηγή ηθικής παιδείας. Και μπορεί να γεννηθεί και να ζήσει και σε συνθήκες φρικτής ανελευθερίας όπως στη Ρωσία του 19ου αιώνα, όπου άνθισε η λογοτεχνία.

Το τι, εντέλει, είναι η λογοτεχνία συνοψίζεται στη φράση του συναδέλφου κ. Π. Λιάκα «Η λογοτεχνία αποτελεί ένα μέρος όπου συγκεντρώνονται και συνυπάρχουν όλες οι επιστήμες όπως, ψυχολογία, φιλολογία, κοινωνιολογία, ιστορία, παλαιοντολογία, γενετική κ.α υπό ένα μανδύα δημιουργικής διακειμενικότητας.»

Προς αποφυγή δε παρεξηγήσεων, δηλώνουμε ότι δεν αντιδικούμε με καμία  άλλη επιστήμη, αλλά επιζητούμε να συμβάλλουμε στη θεσμοθέτηση ενός ωρολογίου προγράμματος ουσιαστικής παιδείας στο Λύκειο απέναντι στις συνήθεις εμβαλωματικές μεθόδους.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ- ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ- ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos