Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης
Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης

Με μεγάλη έκπληξη στο φύλλο της εφημερίδας «Ανατολή» (18-6-2015 σελ. 11) διαβάσαμε το δημοσίευμα με τίτλο “Ολοκληρώθηκε η ιχνηθέτηση στα Πλατύβολα Κατσιδονίου”, ότι έληξε η διαδικασία των ιχνηθετήσεων στην περιοχή Κατσιδόνι,

η οποία είχε ξεκινήσει στις 15 Απριλίου 2015, και μάλιστα όπως αναφέρεται….σύμφωνα με τις μετρήσεις και τα αποτελέσματα τους ο ιχνηθέτης δεν έφτασε στην πηγή Ζου.

Αναφέρεται επίσης ότι την όλη διαδικασία ανέθεσε ο Δήμος Σητείας στον γεωλόγο κ. Ιωάννη Καρύδη, ο οποίος με περισσή σιγουριά  επιβεβαιώνει την πρόβλεψη του την οποία είχε διατυπώσει στη διάρκεια σχετικής συνεδρίασης του Δήμου  Σητείας πριν την διενέργεια της ιχνηθέτησης.

Ασφαλώς ξενίζει αυτή η βεβαιότητα και η τόση  σιγουριά για το αποτέλεσμα που μάλιστα εκ των προτέρων προεξοφλούσε ο κ. Καρύδης, με μια ελλιπή περιγραφή στερούμενη επιστημονικής βάσης περί του συγκεκριμένου υπόγειου υδροφορέα, όταν  όλοι οι ειδικοί γνωρίζουν ότι αναπτύσσεται ένα κλασσικό υπόγειο υδροφόρο σύστημα που εκφορτίζεται κατά κύριο λόγο από την πηγή Ζου.                                                     Το σύστημα αυτό περιγράφεται στο εγκεκριμένο  Σχέδιο Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Κρήτης (ΦΕΚ 570 Β΄- 8-4-2015)  με κωδικό GR1300154, ως ξεχωριστό ΚΑΡΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΡΕΩΝ ΠΗΓΗΣ ΖΟΥ.

Η αφηρημένη εκδοχή του κ. Καρύδη ότι η χρωστική ουσία μπορεί κάπου αλλού να εμφανισθεί  γενικώς και αορίστως εκτός πηγής Ζου είναι περισσότερο παραπλανητική και συγχρόνως αποπροσανατολιστική.

Βέβαια τόσο ο Δήμος Σητείας που ανέθεσε την υλοποίηση των ιχνηθετήσεων, όσο και ο κ. Καρύδης που τις εκτέλεσε παρουσία του Γεωλόγου της Περιφέρειας Κρήτης κ. Νικ. Βασιλείου δεν αναφέρουν λέξη για την γνωστή σε αυτούς έκθεση αυτοψίας που συνέταξε ο προαναφερόμενος γεωλόγος, κρίνοντας την ιχνηθέτηση  ανεπαρκή,  κατά συνέπεια μη αποδεκτή από την αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας.

Επίσης όπως είναι γνωστό, η πηγή Ζου , ως πηγή πόσιμου νερού, προστατεύεται από το πλαίσιο βασικών μέτρων  του Σχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Κρήτης, (Αρ. Υπουργικής Απόφασης 163/ΦΕΚ 570 B΄/08-04-2015), σύμφωνα με το οποίο προβλέπονται συγκεκριμένα μέτρα προστασίας τα οποία αναφέρονται σε: α) Ζώνη προστασίας ΙΙ – Ζώνη 50 ημερών εντός της οποίας απαγορεύονται δραστηριότητες υψηλής ρυπαντικής επικινδυνότητας, όπως χαρακτηρίζεται και εμπίπτει η εν λόγω εκτεταμένη λατομική δραστηριότητα επί εκτάσεως 365 στρεμμάτων, πάνω από τις πηγές και μάλιστα πόσιμου νερού (πηγές Ζού και Σανδαλίου). β) Ζώνη προστασίας ΙΙΙ η οποία περιβάλει την Ι και τη ΙΙ ζώνη και αναπτύσσεται σε όση απόσταση εκτείνεται η λεκάνη τροφοδοσίας της υπόγειας υδροφορίας από την  οποία τροφοδοτείται οι πηγές υδροληψίας. Ανάλογες είναι και οι επιφυλάξεις που διατυπώνει η Δ/νση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, διαβιβάζοντας σχετικό έγγραφο προς την αδειοδοτούσα υπηρεσία του αρμόδιου Υπουργείου Π.Α.Π.Ε.Ν.

Τέλος το μονοσήμαντο επιχείρημα ως η μοναδική εγκεκριμένη λατομική ζώνη για τον Δήμο Σητείας, που είχε κηρυχθεί η εν λόγω περιοχή στα Πλατύβολα Κατσιδονίου δεν υφίσταται πλέον, μετά τη έγκριση  από το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιφέρειας Κρήτης της νέας Λατομικής ζώνης στη θέση «Αμυγδαλοκεφάλα» Τ.Κ. Λιθινών Δ. Σητείας σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις από οικισμούς και χωρίς να απειλούνται πόσιμα νερά πηγών ή γεωτρήσεων.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

Π. Ε. ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos