οι φοίνικες στη πλατεία, με ύψος και κλίση
οι φοίνικες στη πλατεία, με ύψος και κλίση

Διαβάζοντας την ανακοίνωση του Δήμου Σητείας για το θέμα της ενδεχόμενης πτώσης των φοινίκων στην κεντρική πλατεία της πόλης μας, θα ήθελα να θέσω κάποιες ερωτήσεις προς τον συντάκτη του κειμένου.

Αρχικά να συμφωνήσουμε ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν όντως μέτρα προστασίας, εξού άλλωστε και πολλά χρόνια αρκετοί ήταν οι συμπολίτες μας που ρωτούσαν προφορικά και γραπτά για το συγκεκριμένο θέμα τους εκαστοτε αρμόδιους αντιδημάρχους.

Έτσι προσπαθώντας να κατανοήσουμε τις προθέσεις της δημοτικής αρχής επί του θέματος καλό θα ήταν να έχουμε μερικές επιπλέον διευκρινήσεις από τον ίδιο τον συντάκτη.
Διαβάζουμε λοιπόν στο κείμενο:
«Στην προσπάθεια αυτή ζητούμε τη συμβολή των συμπολιτών μας με την ανάλογη, εξειδικευμένη, επιστημονική και επαγγελματική γνώση, που έχουν να προτείνουν ουσιαστική λύση όσον αφορά στη στήριξη των τεσσάρων φοινικόδενδρων. Η πρόταση που θα κατατεθεί θα πρέπει να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και θα πρέπει να μπορεί να υποστηριχθεί σε επίπεδο εργολαβίας.»
Δηλαδή από ποιους ακριβώς ζητάτε πρόταση;
Από εξειδικευμένους συμπολίτες μας;
Υπάρχουν κάποιοι εξειδικευμένοι στην ευρύτερη περιοχή μας;
Δε θα ήταν πιο συνετό να πραγματοποιηθεί ενδεχομένως κάποια έρευνα να βρεθεί κάποιος ειδικός, που μπορεί να είναι ή όχι συμπολίτης μας;
Κάποιο ίδρυμα ίσως; (Τμημα γεωπόνων ΤΕΙ Κρήτης κ.α.)
Ποιος φορέας θα δεχθεί να μελετήσει τις προτάσεις ;
Με ποια κριτήρια θα γίνουν αποδέκτες ή απορριπτέες;
Δε θα έπρεπε να δοθεί κάποιος οικονομικός προϋπολογισμός πάνω στον οποίο να βασιστεί η υλοποίηση του έργου;
Και συνεχίζει το κείμενο :
«Ζητείται επομένως από τον κάθε ενδιαφερόμενο η κατάθεση σχετικής πρότασης/μελέτης, η οποία σε περίπτωση που επιλεγεί ως εφαρμοστέα και καταλληλότερη, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να την υλοποιήσει με την ανάθεση της σχετικής εργολαβίας από το Δήμο Σητείας. Ως εκ τούτου απαραίτητο είναι, οι προτάσεις που θα κατατεθούν, να περιλαμβάνουν και τον αντίστοιχο προϋπολογισμό για την υλοποίησή τους.»
Σε αυτή την περίπτωση δε θα έπρεπε να υλοποιηθεί το έργο (εφόσον τελικά ψάχνουμε για εργολάβο ) μέσω διαγωνισμού;
Τέλος, μια δύσκολη αλλά σημαντική ερώτηση:
Αν δεν προκύψει καμία τέτοια πρόταση. ποια θα είναι η λύση;
Μιχάλης Περάκης
Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos