η λίμνη του Αγίου Νικολάου
η λίμνη του Αγίου Νικολάου

Παίρνοντας αφορμή από το άρθρο του κ Θάνου Κορομπύλια (ΑΝΑΤΟΛΗ 16/03 σελ 5) σχετικά με την οργάνωση και τον συντονισμό από συγκεκριμένο φορέα διαχείρισης αποκριάτικων εκδηλώσεων (πολύ σωστά), θα ήθελα να προτείνω στον δήμο να οργανωθεί για την νέα χρονιά  πλωτό καρναβάλι στην λίμνη.

Η περιοχή είναι αμιγώς τουριστική και πρέπει με τέτοιες δράσεις να πρωτοτυπεί, να αναδεικνύει και να βελτιώνει το τουριστικό προϊόν της. Ταυτόχρονα να στοχεύει στην επιμήκυνση  της τουριστικής σεζόν.

Στην δράση αυτή θα πρέπει να λάβουν μέρος όλοι, από τον δήμο την περιφέρεια, τους μαθητές των σχολείων, τους σπουδαστές των ΤΕΙ και της τουριστικής σχολής, τους ξενοδόχους, τα καταστήματα ως και οι πολιτιστικοί σύλλογοι μπορούν να προσφέρουν καταθέτοντας κυρίως εμπειρία.

Για τον λόγο ότι θα είναι πρωτότυπη δράση, η περιοχή του Μιραμπέλλου έχοντας το συγκριτικό πλεονέκτημα της λίμνης, μπορεί να γίνει Πανελλήνιος πόλος έλξης για το εορταστικό τριήμερο/τετραήμερο αποκριάς και Καθαρής Δευτέρας.

Ο συνδυασμός με την κρητική διατροφή, τη λαογραφία, την κρητική μουσική και τα τοπικά έθιμα μπορεί να δώσει σημαντικά τουριστικά αποτελέσματα δημιουργώντας ένα νέο τουριστικό προϊόν για τον τόπο.

Είναι μία δράση που απαιτεί προετοιμασία η οποία θα δημιουργεί οικονομική δραστηριότητα για όλο το χρόνο προετοιμασίας αλλά και ανάλογα έσοδα και διαφήμιση την περίοδο των αποκριών. Διαφήμιση η οποία είναι απαραίτητη λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου με το Πάσχα. Ο δήμος δε  με τα τέλη που εισπράττει θα έχει τα ανάλογα έσοδα. Παράλληλα θα είναι και μία καλή απασχόληση για τους νέους και για όλο τον χρόνο. Οι εργαζόμενοι δε θα έχουν αρκετές ημέρες εργασιακής απασχόλησης σε μια περίοδο τουριστικά νεκρή όπου έχει λήξει το επίδομα ανεργίας τους.

Ανάλογη ευρέος φάσματος τουριστική εκδήλωση πραγματοποιείται στην Βενετία. Εκδήλωση η οποία είναι πλέον τουριστικός αποκριάτικος θεσμός στο τουριστικό γίγνεσθαι της Ευρώπης, προσελκύοντας από εσωτερικό τουρισμό ως τουρισμό κρουαζιερόπλοιων.

Αντί αποκριάτικων αρμάτων λοιπόν, πλωτά αποκριάτικα πλοιάρια με καλή οργάνωση κυρίως στα θέματα ασφαλείας.

Θωμάς Τζανόπουλος

Τουριστικός Πράκτωρας

Μέλλος ΔΣ επιμελητηρίου Λασιθίου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos