Η μπουλντόζα στη παραλία επί το έργονΤου Γιώργου Μανουσάκη
Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας απαιτεί την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού, που έχει την δυνατότητα να αξιολογήσει και να χαρεί τις ομορφιές και την στορία του τόπου μας, ξοδεύοντας παράλληλα τα απαιτούμενα χρήματα. Είναι όμως επίσης κοινώς αποδεκτό ότι η τουριστική ανάπτυξη οφείλει να σέβεται το φυσικό μας περιβάλλον φροντίζοντας έτσι ώστε οι κάθε είδους τουριστικές εγκαταστάσεις να δένουν με το πανέμορφο κρητικό τοπίο κι να μην το καταστρέφουν.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια στο μικρό χωριό μας, στη Μίλατο, έχει αναπτυχθεί μια μεγάλη τουριστική μονάδα, η οποία όχι μόνο δεν έχει φροντίσει να προσαρμοστεί στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, αλλά και έχει επιφέρει ανεπανόρθωτες καταστροφές. Εκμεταλλευόμενη το θολό θεσμικό πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος και την επικάλυψη αρμοδιοτήτων των διάφορων υπηρεσιών, η εταιρία στην οποία ανήκει η εν λόγω τουριστική μονάδα, έχει προβεί σε κάθε είδους ενέργειες ενάντια στο περιβάλλον, που όχι μόνο δεν προσελκύουν ποιοτικό τουρισμό, αλλά αντίθετα δυσφημούν την χώρα μας και τον τόπο μας. Γιατί τι άλλο εκτός από δυσφήμιση του τόπου μας μπορεί να σημαίνει η τοποθέτηση στην παραλία άσπρης ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΜΜΟΥ από λατομείο; Τι άλλο μπορεί να σημαίνει η απόρριψη στους γκρεμούς δυτικά της μονάδας ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΤΟΝΩΝ από ΜΠΑΖΑ που προέρχονται από τις εκσκαφές του ξενοδοχείου και που είναι ορατά από κάθε σημείο του ξενοδοχείου και της παραλίας; Τι άλλο μπορούν να σημαίνουν οι συνεχόμενοι εκβραχισμοί της ακτής με διατρητικά μηχανήματα και «φουρνέλα»;
Και βεβαίως οι παραπάνω ενέργειες είναι απόλυτα παράνομες χωρίς καμιά έγκριση από οποιαδήποτε υπηρεσία. Ακόμη, στην κοινή απόφαση ΥΠΕΧΩΔΕ ΕΟΤ για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του ξενοδοχείου (α.π. 75979/21.4.1997) αναφέρεται ρητά στο άρθρο 18 «Απαγορεύεται οποιοδήποτε έργο διαόρφωσης της παραλιακής ζώνης στο βόρειο παραλιακό τμήμα. Σαν έργα διαμόρφωσης θεωρούνται οι εκβραχισμοί, οι κατασκευές μόνιμου η προσωρινού χαρακτήρα, η κατασκευή δρόμων για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών της μονάδας, η κατασκευή αμμώδους παραλίας και οποιοδήποτε άλλο έργο το οποίο αλλοιώνει την υφιστάμενη μορφή της παραλίας»».
Σίγουρα σε όλη τη Κρήτη υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις που πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες έχουν παρέμβει στο φυσικό περιβάλλον για να φτιάξουν κολυμβητικές παραλίες και να εξυπηρετήσουν τους τουρίστες. Το χάλι όμως που υπάρχει στην ξενοδοχειακή μονάδα της Μιλάτου δεν υπάρχει ΠΟΥΘΕΝΑ! Παραλία με άσπρη οικοδομική άμμο δεν υπάρχει ΠΟΥΘΕΝΑ. Απόρριψη εκατοντάδων τόνων από μπάζα στην παραλία δεν υπάρχει ΠΟΥΘΕΝΑ. Οι τουρίστες που επισκέπτονται τα τελευταία χρόνια την συγκεκριμένη μονάδα δεν είναι χαζοί, ούτε τρώνε κουτόχορτο. Βλέπουν την καταστροφή και μεταφέρουν την δυσφορία και την αποδοκιμασία τους στους κατοίκους της περιοχής με τους οποίους έρχονται σε επαφή. Σίγουρα την αποδοκιμασία αυτή την μεταφέρουν και στις χώρες τους.
Οι αρχές έχουν ενημερωθεί για τις αυθαιρεσίες, έχουν επιβάλει πρόστιμα, έχουν σχηματίσει δικογραφίες, όμως το έγκλημα συνεχίζεται εδώ και έξι χρόνια. Οφείλουν να βρουν τόπο να σταματήσουν την εν λόγω επιχείρηση από την διαρκή δυσφήμιση του τόπου μας. Τις τελευταίες ημέρες έχουν τοποθετηθεί περισσότερα από δεκαπέντε φορτία με οικοδομική άμμο στην παραλία μπροστά από το ξενοδοχείο με σκοπό η άμμος αυτή να στρωθεί μέχρι την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου. Παράλληλα συνεχίζονται οι παράνομες εκσκαφές στην ακτή και η προσπάθεια καταστροφής του παραλιακού δρόμου Μιλάτου Σισίυ. Στην συνέλευση της 10ης Μαρτίου οι κάτοικοι της Μιλάτου αποφασίσαμε να περιφρουρήσουμε με κάθε τρόπο τον δρόμο και το περιβάλλον από περαιτέρω καταστροφικές ενέργειες και αυτό θα κάνουμε με επιφυλακή και άμεση ειδοποίηση των αρχών. Καλούμε παράλληλα τον εισαγγελέα Λασιθίου, την ελληνική αστυνομία, την κτηματική υπηρεσία δημοσίου και όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες να βρουν τόπο να σταματήσει η δυσφημιστική για τον τόπο και για τον ελληνικό τουρισμό αυθαιρεσία, έτσι ώστε να αποδειχθεί ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν αποτελεί απλά θεωρητικό χήμα!

Γιώργος Μανουσάκης
Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Μιλάτου
Print Friendly, PDF & Email

Από manos