όταν οι σύλλογοι επικρατούν κατά κράτος των ταβερνών...
όταν οι σύλλογοι επικρατούν κατά κράτος των ταβερνών…

Πρόσφατα έκλεισαν καταστήματα λόγω ηχορύπανσης, σωστά!!

Οι αστυνομικές αρχές πρέπει πάντα να επιβάλλουν τη νομιμότητα.

Το κάθε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέρειες…) χρειάζεται αδειοδοτήσεις που απαιτούν χρονοβόρες και πολυέξοδες διαδικασίες, από πολλές εμπλεκόμενες ανά περίπτωση υπηρεσίες (με υψηλότατου κόστους υποδομές) και για συγκεκριμένο αριθμό τραπεζοκαθισμάτων. Επίσης αυτές οι άδειες επιβάλλουν σοβαρούς περιορισμούς, που σε πολλές περιπτώσεις είναι πρακτικά μη λειτουργικές για τα καταστήματα αυτά.

Για να μπορούν να έχουν μουσική ή ζωντανό μουσικό πρόγραμμα, απαιτείται εκτός των διαφόρων σοβαρών προϋποθέσεων, υποδομών και αδειών, ως και η καταβολή χρημάτων περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Υπόκεινται δε σε υψηλή φορολογία και έξοδα (ΦΠΑ, Δήμος , ασφαλιστικές εισφορές, μισθοδοσία, πνευματικά δικαιώματα, πυρασφάλεια, διαφήμιση, λιμενικό ταμείο….) δέχονται δε επαναλαμβανόμενους ελέγχους, ιδιαίτερα μετά την μείωση του ΦΠΑ (ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής διαπραγμάτευσης με την τρόικα).

Την ίδια στιγμή μιλάμε για κρητική διατροφή, λαογραφική παράδοση, και παραδοσιακή μουσική όταν αυτά τα καταστήματα είναι έτοιμα να κλείσουν λόγω και του alinclusive.

Απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους ή υποαπασχολούνται.

Αυτές οι επιχειρήσεις σήμερα δέχονται τη «χαριστική βολή» από τις επαναλαμβανόμενες μουσικές βραδιές των πολιτιστικών και άλλων συλλόγων για ένα μήνα τον Αύγουστο, όταν περιμένουν να δουλέψουν.

Και βέβαια οι εκδηλώσεις των διαφόρων συλλόγων δεν απαιτούν και δεν υπόκειται σε κανενός είδους περιορισμό, ως απαιτείτε για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. (“beechparty” έως τις 04:00 το πρωί δεν ενοχλεί;)

Βεβαίως οι πολιτιστικοί και άλλοι σύλλογοι παράγουν έργο, όμως αυτό το έργο δεν μπορούν να το παράγουν με 4-5 εκδηλώσεις εισπρακτικού σκοπού, σε ένα μήνα το καλοκαίρι όταν νόμιμες επιχειρήσεις προσπαθούν να επιβιώσουν.

Μπορεί να θεωρηθεί πολιτιστική δράση η δραστηριότητα η οποία κλείνει τα καταστήματα της κοινωνίας στην οποία απευθύνεται ο κάθε πολιτιστικός σύλλογος.

Πρέπει να βρεθεί η «χρυσή τομή».

Μπορούν με μία εκδήλωση κάθε μήνα ανά δημοτικό διαμέρισμα (και όχι μία κάθε εβδομάδα τον Αύγουστο σε κάθε χωριό) και για όλο τον χρόνο να παράγουν και να προάγουν πολιτισμό με διάφορα είδη εκδηλώσεων. Αυτός είναι ο σκοπός ίδρυσης τους άλλωστε.

Θεατρικές παραστάσεις όπως στο πρώτο θέατρο του κόσμου στην Λατώ, ή στο γερμανικό θεατράκι των Λακωνίων επιβάλλεται να οργανωθούν και να χρηματοδοτούνται συχνότερα και από τους πολιτιστικούς συλλόγους της ευρύτερης περιοχής .

Μπορούν να προχωρήσουν στη δημιουργία λαογραφικών δανειστικών μουσείων όπου και θα εισπράττουν εισιτήριο. Πόσα παλαιά αντικείμενα και τέχνες έχουν χαθεί. Ποιος δεν θα ήθελε να εκτεθεί ένα οικογενειακό του κειμήλιο, περισσότερο συναισθηματικής αξίας, σε ένα δανειστικό μουσείο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Γιατί πρέπει τα κλειστά σχολεία να μετατρέπονται σε ταβέρνες ή να εγκαταλείπονται (Νικιθιανός) αντί να χρησιμοποιηθούν ως μικρά τοπικά ιστορικά ή λαογραφικά μουσεία ή χώρους τοπικών πολιτιστικών εκδηλώσεων .

Μπορούν παράλληλα να παρουσιάζουν σε αυτό το μουσείο την ιστορία του 20ου αιώνα κάθε χωριού, μέσο του φωτογραφικού υλικού των κατοίκων, όπως της επιτυχημένης έκθεσης φωτογραφίας του κ Απόστολου Ζεϊμπέκη στην δημοτική πινακοθήκη Αγίου Νικολάου.

Μπορούν να διοργανώνουν στη σύγχρονη εποχή μας επί μικρού αντίτιμου στους επισκέπτες μας μαθήματα χωριάτικης παραδοσιακής κουζίνας και διατροφής, ανά περιοχή, βοηθώντας την προώθηση των κρητικών προϊόντων.

Παράλληλα θα προωθείται με αυτόν τον τρόπο η κρητική διατροφή ως τουριστικό κρητικό προϊόν.

Μπορούν το ίδιο να πράξουν και για τους touroperators και δημοσιογράφους.

Έχουν την δυνατότητα να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος χωρίς να έρχονται σε σύγκρουση με το μεροκάματο του καθενός.

Μπορούν με λίγη φαντασία και δουλειά να παράγουν πολλαπλά οφέλη πέρα από τον καλλωπισμό με λουλούδια ή την αναστήλωση του πηγαδιού με το μαγκάνι ή την εκτροφή του κάθε κροκόδειλου από το Αμάρι κλπ.

Γιατί πρέπει το κάθε ξενοδοχείο να πληρώνει “animator” που μαχαιρώνει παιδιά όπως την περυσινή σεζόν στην Χερσόνησο και μην παρέχει μαθήματα από τους πολιτιστικούς συλλόγους Κρητικής διατροφής. Ακόμα και μαθήματα κρητικών χορών για μικρούς και μεγάλους μπορούν να διδάξουν τους τουρίστες.

Με τέτοιου είδους δράσεις ανά περιοχή στον κατάλληλο χρόνο (Μάρτιο, Απρίλιο ή Οκτώβριο, Νοέμβριο), μπορεί να βοηθηθεί η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν!!!

Γιατί οι πολιτιστικοί σύλλογοι δεν λαμβάνουν μέρος στις τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού με συγκεκριμένες δράσεις (τοπικά ξεχασμένα παραδοσιακά προϊόντα, παραδοσιακούς χορούς, τοπικές ενδυμασίες, παραδοσιακή μουσική κλπ). Υπάρχουν προϊόντα τα οποία χάνονται γιατί δεν συμφέρει η μαζική τους παραγωγή και συσκευασία ή δεν αντέχουν στην πολυήμερη μεταφορά σε αγορές , ενώ την ίδια στιγμή είναι πόλος και τουριστικής έλξης για την περιοχή που τα παράγει (εφτάζυμο, λαζάνια, νεράτες μυζηθρόπιτες, κουμπάνια, καλτσούνια .. κλπ).

Αν δεν κινηθούμε όλοι με αυτό τον αλληλέγγυο σύγχρονο τρόπο, στο άμεσο μέλλον ας εισπράξει το ΦΠΑ το κράτος μας από αυτές τις εκδηλώσεις, ας εισπράξουν τα ασφαλιστικά ταμεία από τις ίδιες , ο Δήμος τα δημοτικά τέλη το ίδιο, και το ταμείο ανεργίας θα το εισπράξουμε όλοι μας από τον ΟΑΕΔ.

Και βέβαια ας εξηγήσει ο πρωθυπουργός της Ελλάδος στην τρόικα γιατί δεν πρέπει ο ΦΠΑ να ανέβει ξανά στο 23%.

Και εν πάση περιπτώσει ποια είναι η θέση των Επιμελητηρίων Κρήτης και δη του επιμελητηρίου Λασιθίου για αυτό το σοβαρό θέμα των μελών του; «αγρόν ηγόραζαν»;

Πάντα υπάρχει η χρυσή τομή για την εύρυθμη λειτουργία μιας κοινωνίας.

 

Θωμάς Τζανόπουλος

Τουριστικός πράκτορας

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos