Ένα από τα σημεία

Σελάκανο

Ο Σύλλογός μας με την παρούσα επιστολή του απευθύνεται και πάλι προς τους αρμόδιους φορείς του νομού μας και τους παρακαλεί να μεριμνήσουν άμεσα για να αντιμετωπισθούν τα χρονίζοντα ποβλήματα της μοναδικού φυσικού κάλλους περιοχής ΅ΆΣελάκανουΆΆ του χωριού μας.
ΚατΆ αρχάς, καταδικάζομε την αποτρόπαιη εγκληματική πράξη της θανάτωσης των μελισσών, που έλαβε χώρα στο ΅ΆΣελάκανοΆΆ, λίγο πριν το Πάσχα. Πέραν των άλλων δυσμενών επιπτώσεων, προσβάλλει και την κοινωνία του χωριού μας, η οποία ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει καμιά αφορμή για να ακουστεί τίποτα το παραμικρό σε βάρος χωριανών μας.

Ανεξαρτήτως όμως τούτου, δεν είναι σωστό να ακούγονται αρνητικά σχόλια και υποψίες σε βάρος συντοπιτών μας, χωρίς σχετικές ενδείξεις και προπάντων αποδείξεις.
Το συμβάν αυτό ήταν κάτι το πρωτόγνωρο στην περιοχή μας, με σοβαρότατες επιπτώσεις σΆ αυτούς που υπέστησαν αυτή τη μεγάλη καταστροφή αλλά και στους συγχωριανούς μας που όλοι μας το καταδικάζομε. Θέλομε και ελπίζομε να βρεθούν οι πραγματικοί ένοχοι που εμείς πιστεύομε ότι αυτοί δεν έχουν σχέση με τη φιλήσυχη κοινωνία του χωριού μας και του ΅ΆΣελάκανουΆΆ, γιατί δεν θέλομε να αιωρούνται υπόνοιες σε βάρος συγχωριανών μας και να σπιλώνονται προσωπικές και οικογενειακές υπολήψεις. Έχομε εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη ότι σύντομα θα ανακαλυφθούν.
Το Σελάκανο που βρίσκεται στους πρόποδες των Λασιθιώτικων βουνών, είναι ένα τόπος μοναδικός, ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, όπως έχει χαρακτηρισθεί, και είναι μάλιστα ενταγμένο στο πρόγραμμα ΅ΆNATURA 2000ΆΆ. Το δάσος του είναι το μεγαλύτερο και ωραιότερο της Κρήτης και για το λόγο αυτό πρέπει όλοι να συμβάλομε στην προστασία του.
Δυστυχώς, όμως, από 20ετίας περίπου, πράγμα που σας είναι γνωστό, έχει ξεκινήσει να λειτουργεί στο δάσος του Σελάκανου μια άτυπη «βιομηχανία» μελισσοκομίας, η οποία ενεργεί ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα την καθημερινή καταστροφή του. Πολλές φορές στο παρελθόν έχομε απευθυνθεί στις Αρμόδιες Αρχές και ζητούσαμε να ρυθμίσουν την κατάσταση αλλά τίποτε δεν έγινε. Ό,τι θέλει κάνει ο κάθε μελισσοκόμος. Ας σημειωθεί, ότι απΆ όλη την Κρήτη μελισσοκόμοι φέρνουν εκεί τις μέισσές τους. Πριν από πολλά χρόνια, μέσα στο δάσος είχε διανοιχθεί από τη Δ/νση Δασών ένας αντιπυρικός δρόμος, που ένα μέρος του είναι ενταγμένο στο διεθνές μονοπάτι Ε4. Σήμερα, όμως, σε πολλά σημεία του τοποθετούνται από μελισσοκόμους αυθαίρετα και παράνομα κυψέλες. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει τονίσει κατΆ επανάληψη ότι αυτό δεν είναι σωστό, γιατί καθιστά δυσχερές το έργο της σε περίπτωση ενδεχόμενης πυρκαγιάς. Όμως, η επισήμανσή της αυτή δεν έχει βρεί αποδέκτες και καμιά ανταπόκριση.
Το σοβαρότερο όμως είναι ότι οι μελισσοκόμοι εντελώς αυθαίρετα και παράνομα, με σκαπτικά μηχανήματα, δημιουργούν μέσα στο δάσος ΅ΆμελισσόκηπουςΆΆ για δικό τους όφελος, δηλαδή διαμορφώνουν εδαφικές εκτάσεις, κόβοντας πολλά δένδρα (πεύκα και άλλα) με μοναδικό σκοπό να τοποθετούν εκεί τις κυψέλες τους και συνεχίζεται ασύδοτα και ανεξέλεγκτα η ατάσταση αυτή. Μάλιστα λίγες μέρες πριν το γεγονός της θανάτωσης των μελισσών, βρέθηκαν σΆ ένα συγκεκριμένο σημείο του δάσους, 80 μεγάλα πεύκα κομμένα!. Και αυτό είναι εγκληματικό και καταδικαστέο γιατί αποβαίνει σε βάρος του δάσους και κατΆ επέκταση του κοινωνικού συνόλου. Παράλληλα για να μπορούν να έχουν πρόσβαση σΆ αυτές, ανοίγουν στο δάσος παράνομα δρόμους και έτσι ο καθένας δημιουργεί μέσα στο δάσος το «κτήμα» του.
ΣΆ όλα αυτά τα απαράδεκτα που γίνονται σε βάρος του μοναδικού φυσικού κάλλου δάσους του ΅ΆΣελάκανουΆΆ, το Κράτος μέσω των αρμοδίων τοπικών Αρχών του απουσιάζει και αυτό το λέμε με παράπονο, γιατί μέχρι σήμερα και παρά τις ενοχλήσεις μας δεν έχει κάνει αυτά που πρέπει κατά το νόμο, για να προστατεύσει την κληρονομιά μας αυτή. Την τελευταία αυτή στιγμή ζητούμε πάλι να επέμβει, πριν είναι πλέον αργά, γιατί, διαφοετικά, φοβούμαστε ότι θα είναι αμφίβολη η ύπαρξη και η κληροδοσία της στις επόμενες γενιές.
Η Νομαρχία Λασιθίου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τη Δ/νση Δασών Λασιθίου ας κάνουν κάτι, έτσι ώστε να σταματήσει αυτή η ανεξέλεγκτη καταστροφή του δάσους του ΅ΆΣελάκανοΆΆ. Πρέπει επιτέλους να εφαρμοστούν οι νόμοι. Δεν μπορεί η διαφύλαξη της φυσικής μας κληρονομιάς να εναπόκειται αποκλειστικά και μόνο στην προθυμία και στην ανιδιοτελή προσφορά ορισμένων ευαίσθητων συγχωριανών μας.
Θέλομε και πιστεύομε ότι το αποτρόπαιο και καταδικαστέο πό όλους μας έγκλημα της θανάτωσης μελισσών, που συνέβη προ ημερών στην περιοχή αυτή, θα αποτελέσει την απαρχή της θεσμοθέτησης και εφαρμογής της τάξης και της νομιμότητας στο δάσος του ΅ΆΣελάκανουΆΆ. Έτσι θα καταστεί πλέον δυνατή η διαφύλαξη και η προστασία της μοναδικής πηγής ζωής στον τόπο μας, η οποία τυχαίνει να αποτελεί και το αξιολογότερο κομμάτι της ιστορίας του ιστορικού χωριού μας. Όλοι μας πρέπει να συμβάλλομε σΆ αυτό.

Χριστός Ιεράπετρας, 17 Απριλίου 2007

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Δείτε περισσότερα στο www.selakano.net
Print Friendly, PDF & Email

Από manos