κατσίγαρος μέσα στο ποταμό
κατσίγαρος μέσα στο ποταμό

Ζω σ ένα περιβάλλον μολυσμένο, βρωμερό, τοξικό. Δεν έχω τις επιστημονικές γνώσεις να το αποδείξω,

αλλά έχω ένα πιο απλό και κατανοητό τρόπω να καλέσω οποίον θέλει να έρθει για ένα “υγιεινό” περίπατο στη περιοχή γαζέλα μύλος στο Ριπιδωτό. Να εισπνεύσει γνήσιο καθαρό καπνό πυρινάδικου, να δει ασπρισμένα ρυάκια που αντί νερό τρέχουν κατσίγαρο, αλλά είναι ασπρισμένα, να δει ανθρώπους και δένδρα να ζουν μέσα σε σκούρο γκρι φόντο, τι αναπνέουν οι δύστυχοι, να δει το μιγγιλισι ποταμό  μαύρο  νερό να πιουν τα κακόμοιρα πουλιά, και ποιος ξέρει μέχρι που φτάνουν αυτοί οι κατσίγαροι, και να δει ακόμα βυτία να κουβαλούν λήμματα και να τα αδειάζουν όπου βρουν ,όπου τους βολέψει. Κι όλα αυτά σε μια περιοχή που αριθμεί δέκα γεωτρήσεις από τις οποίες υδρεύονται τα γύρω χωρία, το Αρκαλοχώρι αλλά και το Ηράκλειο, ναι το Ηράκλειο !!! Αυτή είναι μια απλή αλλά δυστυχώς πολύ πραγματική περιγραφή από ένα απλό και αγράμματο κάτοικο του Νιπιδιτού.

Δε κατηγορώ κανένα και είμαι υπέρ κάθε νόμιμης και “καθαρής” επιχειρηματικής δραστηριότητας οπουδήποτε κι αν λειτουργεί. Είμαι επίσης υπέρ των φτωχών κι ανέργων ανθρώπων που στη δύσκολη εποχή που ζούμε ψάχνουν πως θα εξασφαλίσουν το ψωμί των παιδιών τους. Είμαι όμως κατά όλων όσων σκεπτόμενοι  συμφεροντολογικά, και ανεύθυνα υπογράφουν και συντελούν στη καταστροφή του περιβάλλοντος και  βλάπτουν τις ζωές ανθρώπων. Είμαι κατά των ασυνείδητων επιχειρηματιών, που ανεξέλικτα και ασύστολα μολύνουν το μέλλον και καταστρέφουν τη βιωσιμότητα της περιοχής μου αλλά και οπουδήποτε αλλού.

Τα αποτελέσματα της καταστροφής του περιβάλλοντος γενικά στο κόσμο είναι ήδη ορατά και μάλιστα οδυνηρά για τον άνθρωπο και τη γή, ποια θα είναι τα αποτελέσματα αυτής της πραγματικότητας για τη περιοχή μου. Το μέλλον της σκιαγραφείται σκούρο γκρίζο και καταστροφικό, σε λίγα χρονιά η περιοχή θα παράγει υποβαθμισμένα αγροτικά προϊόντα, λάδι, κηπευτικά, σταφύλια με αποτέλεσμα τη περαιτέρω φτωχοποίηση των κατοίκων της ,καθώς επίσης και το ότι η μόλυνση αυτού του πλούσιου υδροφόρου ορίζοντα που υδρεύει τόσες χιλιάδες σπίτια είναι κάτι παραπάνω από βέβαιη με ότι αυτό συνεπάγεται. Για σκεφτείτε ένα τέτοιο ενδεχόμενο !!!!!

Έτσι αποτυπώνω την ανησυχία μου και το προβληματισμό μου για το μέλλον ανθρώπων, παιδιών και γης όπου αναθράφηκα και ζω.

Ευχαριστώ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ

κάτοικος Νιπιδιτού

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos