Προσπάθεια κάλυψης του ελλείμματος υποδομών στο Λασίθι
από τη συνάντηση των φορέων του νομού με τον κ. Δέδε

Η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργου Δέδε συνδυάστηκε με την ανακοίνωση της χρηματοδότησης τριών έργων στην Π. Ε. Λασιθίου που καθυστερούσαν πολλά χρόνια.

Το Λασίθι που γνώρισε την εγκατάλειψη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, με συνέπεια τη μεγάλη υστέρησή του σε υποδομές (οδικά δίκτυα, υδάτινους πόρους, τριτοβάθμια εκπαίδευση), μπορεί και πάλι να ελπίζει. Σε μία εποχή μεγάλης δημοσιονομικής στενότητας και με ελάχιστους πόρους από ΕΣΠΑ και πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, η κυβέρνηση αποφάσισε την κατανομή τους με κριτήρια την ανάγκη για ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη και την κάλυψη των αδικιών και όχι τις πελατειακές και μικροκομματικές εξυπηρετήσεις. Αυτές οι λογικές που κυριάρχησαν στο παρελθόν, οδήγησαν σε εγκατάλειψη τις πιο αδύναμες περιοχές της χώρας. Στα τελευταία 7 ΠΔΕ το Λασίθι ήταν … ανύπαρκτο.

Τα αρδευτικά δίκτυα του Οροπεδίου, τα συμπληρωματικά έργα του Φράγματος Αποσελέμη και η αποκατάσταση των προβλημάτων στη γέφυρα στο Χαμέζι είναι μία σημαντική ανάσα για τον τόπο μας αλλά και ολοκληρώνουν έργα που καθυστερούσαν με μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες και υπέρογκες επιβαρύνσεις των προϋπολογισμών τους. Ιδίως η δημιουργία του αρδευτικού δικτύου του Οροπεδίου έπρεπε να … περιμένει μια κυβέρνηση που δεν θα αδιαφορεί για τις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές.

Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε και η χρηματοδότηση της στρατηγικής μελέτης του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, αναγκαία προϋπόθεση για την χρηματοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ένα έργο που το εξήγγειλαν διαρκώς από το 2000 περίπου. Επίσης θα προχωρήσει η ενιαία διαχείριση υδάτων Κρήτης.

Τα έργα που ανακοινώθηκαν έχουν εγγεγραμμένες πιστώσεις και θα προχωρήσουν άμεσα, με τη νέα χρονιά.

Μετά από τόσα χρόνια εγκατάλειψης τα έργα που ανακοινώθηκαν δεν μπορούν να καλύψουν το τεράστιο έλλειμμα υποδομών που έχει δημιουργηθεί, αποτελούν όμως ένα ξεκάθαρο δείγμα γραφής για ένα νέο σχεδιασμό, περισσότερο ισότιμο και προσανατολισμένο στις πραγματικές ανάγκες του τόπου μας.

Το Γραφείο Τύπου της Ν. Ε. ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos