Τα αποτελέσματα των εκρηκτικών

Τραυματισμένο παιδί

Καθώς οι ημέρες για τη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης πλησιάζουν, προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των αρμόδιων φορέων για τα ατυχήματα που συμβαίνουν κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του Πάσχα.
Η πηγή ανησυχίας είναι διπλή καθώς οι στατιστικές μελέτες δείχνουν ανησυχητικά νούμερα για ατυχήματα που προέρχονται από τροχαία και από βεγγαλικά. Αναλυτικότερα, σχεδόν κάθε χρόνο στην Ελλάδα 30.000 άτομα τραυματίζονται σε τροχαία. Το 60% των θυμάτων είναι οδηγοί, το 22% επιβάτες και τέλος το 18% πεζοί. Μελέτες έχουν δείξει ότι 500 θάνατοι ετησίως (περίπου το 20%) θα μπορούσαν να αποφευχθούν, εάν όλοι οι χρήστες τροχοφόρων χρησιμοποιούσαν κράνος ή ζώνη ασφαλείας.

Σωστό λοιπόν θα ήταν οι πολίτες να είναι προσεκτικοί κατά τη Πασχαλινή τους έξοδο (και όχι μόνο), να τηρούν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας και να μην ξεχνούν ποτέ ότι η ζώνη, το παιδικό κάθισμα και η ασφαλής οδήγηση σώζει ζωές.
Ο προβληματισμός όμως των υπευθύνων δε προέρχεται μόνο από το μέτωπο των Εθνικών οδών. Ανάλογες ανησυχίες υπάρχουν και για τα ατυχήματα που προκαλούνται από τη χρήση κροτίδων. Σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατων ερευνών εκατόν πενήντα τέσσερα παιδιά κάθε χρόνο διακομίζονται στα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων εξαιτίας ατυχημάτων από βεγγαλικά. Το 70% σχεδόν των περιστατικών αυτών λαμβάνει χώρα κατά τον εορτασμό του Πάσχα, καθώς στη χώρα μας και σχεδόν σε όλες τις περιοχές εξακολουθούν να τηρούνται έθιμα πυροτεχνημάτων τη βραδιά της Ανάστασης, και όχι μόνο, χωρίς να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.
Επιμένουμε στην τεράστια σημασία της πρόληψης.. Αρκετά τέτοια περιστατικά έχει χειριστεί μέχρι σήμερα το Τμήμα Κοινωνικής και Ψυχολογικής Στήριξης του εθελοντικού οργανισμού για τα παιδιά «Το Χαμόγελο του Παιδιού», τα οποία πέρα από σοβαρές σωματικές βλάβες επιφέρουν και ψυχολογικά προβλήματα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τον τεράστιο αγώνα, που επιτελέστηκε όταν ένας 17χρονος, χειριζόμενος κροτίδες, έχασε και τα δύο του χέρια. Δυστυχώς, το μόνο, που μπορούσαμε να κάνουμε μετά ήταν να βρούμε ζεύγος τεχνητών μελών τελευταίας τεχνολογίας με δυνατότητα πολλών κινήσεων, να στηρίξουμε ψυχολογικά το παιδί και την οικογένεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ασφαλιστικό ταμείο κάλυπτε μόνο απλά τεχνητά μέλη.
Η Ελληνική Αστυνομία καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την πάταξη του φαινομένου αλλά δυστυχώς δεν δύναται να το εξαλείψει από τη στιγμή που επιτρέπεται η εισαγωγή και η εμπορία όλων αυτών των προϊόντων (κροτίδες, βεγγαλικά). Γνωρίζουμε όλοι πόσο εύκολη είναι η προμήθεια τέτοιων ειδών από κάθε συνοικιακό κατάστημα, που βρίσκεται ακόμα και δίπλα στα σχολεία. Είναι αδιανόητο εν γνώσει όλων μας να γίνεται αυτή η διακίνηση που θέτει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών μας. Είναι πολύ εύκολο όταν χρησιμοποιούν τα παιδιά αυτά τα προϊόντα, παραβλέποντας κάθε οδηγία σωστής χρήσης τους, να ακρωτηριαστούν ή να χάσουν τη ζωή τους.
Εκπέμπουμε S.O.S. Τα παιδιά κινδυνεύουν από τέτοιου είδους προϊόντα. Φτάνουμε σε σημείο να αναρωτιόμαστε. Πώς είναι δυνατόν να δίνονται άδειες για να πωλούνται τέτοια είδη και ειδικότερα σε μικρά παιδιά; Γίνεται κάποιος έλεγχος στα καταστήματα για τα είδη που πωλούνται προκειμένου να αποφεύγονται τα ατυχήματα που προκαλούνται από τα δυναμιτάκια, τις κροτίδες, τα βεγγαλικά και άλλα παρόμοια είδη, που στα χέρια των παιδιών γίνονται «φονικά όπλα» και απειλούν τη σωματική τους ακεραιότητα; Πρέπει όλοι να απλώσουμε ένα δίχτυ προστασίας για τα παιδιά.

Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων & Βίας
Τηλ.: + 30 210 7462187 Fax: + 30 210 7462105 Fax.
Ε-mail : edipav@med.uoa.gr

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» Εθελοντικός Οργανισμός για τα Παιδιά
Τηλ.: +30 210 3306140 : +30 210 3843038
E-mail: info@hamogelo.gr
www.hamogelo.gr

Print Friendly, PDF & Email

Από manos