Σητεία Δήμος ΠρότυποΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΑΨΥΧΟΛΟΓΗΤΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ΜΟΝΟ ΤΗ ΣΥΝΑΨΗ ΝΕΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ
Ξεσκεπάστηκαν το βράδυ της Δευτέας (23/07) κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Δ.Σ. Σητείας για την αναχρηματοδότηση των παλαιών δανείων και τη σύναψη νέου συνολικού ύψους 4,9 εκ. Ευρώ, οι αληθινές προθέσεις του κ. Δημάρχου. Πιο συγκεκριμένα η δημαρχιακή επιτροπή είχε εισηγηθεί ομόφωνα προς το δημοτικό συμβούλιο τη σναψη δανείου ύψους 3,4 εκ. Ευρώ για αναχρηματοδότηση των παλαιών δανείων που βαρύνουν το δήμο με τοκοχρεολύσια ύψους 450.000€ ετησίως.
Παράλληλα ο κ. Κουρουπάκης επικαλούμενος οφειλές του Δήμου προς τα ΝΠΔΔ του Δήμου, προς προμηθευτές και υποχρεώσεις προς τον εργολάβο του γηπέδου εισηγήθηκε και τη σύναψη νέου δανείου ύψους 1,5 εκ. Ευρώ.
Για το λόγο αυτό είχαν ζητηθεί προσφορές από Τράπεζες για τη σύναψη δανείου συνολικού ύψους 4,9 εκ. Ευρώ.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο δημοτικό συμβούιο ο Δήμαρχος Σητείας κ. Κουρουπάκης και ενώ η δημοτική παράταξη «ΣΗΤΕΙΑ-ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟ» είχε (πλην του κ. Μεραμβελλιωτάκη) συμφωνήσει για τη σύναψη του δανείου των 3,4 εκ. Ευρώ για την αναχρηματοδότηση και μόνο των παλαιών δανείων με ευνοϊκούς όρους επιτοκίου και περίοδο χάριτος 2 τών, κάτι το οποίο είχε επιτευχθεί έπειτα από δικές μας προτάσεις και πιέσεις, ο κ. Δήμαρχος εκβιαστικά και με τον αυταρχικό τρόπο που τον χαρακτηρίζει και ενώ βρισκόμασταν σε διαδικασία ψηφοφορίας, επέβαλε στην ουσία στους συμβούλους της παράταξης του την επ’ αόριστον αναβολή της συζήτησης για την αναχρηματοδότηση και έφερε σε ψηφοφορία μόνο τη σύναψη του νέου δανείου ύψους 1,5εκ. Ευρώ, προκαλώντας τις έντονες διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης και την αποχώρησή της τελικά από τη συνεδρίαση. Η αψυχολόγητη και άκρως επικίνδυνη για την οικονομική βιωσιμτητα του Δήμου Σητείας ενέργεια του κ. Δημάρχου αποκαλύπτει το μέγεθος της κοροϊδίας προς τον Σητειακό λαό αφού μέχρι και στην πρόσφατη συνέντευξη του σε τοπικό ραδιοσταθμό, η οποία αναδημοσιεύτηκε και στην εφημερίδα «Τα Νέα Ανατολικής Κρήτης», ισχυριζόταν ότι η αναχρηματοδότηση των παλαιών δανείων ήταν η μόνη λύση για την οικονομική εξυγίανση του Δήμου Σητείας αφού θα τον λύτρωνε από τα τοκοχρεολύσια των 450.000 Ευρώ ετησίως για 2 χρόνια που θα ήταν η περίοδος χάριτος και θα υπήρχε επομένως άνετη χρηματοοικονομική ροή στα ταμεία του Δήμου.
Όλα όμως ήταν μια πρόφαση. Σκοπός του κ. Δημάρχου ήταν αποκλειστικά και μόνο η σύναψη του νέου δανείου ούτως ώστε να εξυπηρετήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις και τον προσωπικό του καημό να έχει λεφτά να δίνει όσο είναι δήμαρχος χωρίς να τον ενδιαφέρει, όπως περίτρανα αποδείχτηκε, το μέλλον του Δήμου, στην μετα-Κουρουπάκη εποχή.
Νίκος ΚουρουπάκηςΝέα μορφή διαχείρισης των οικονομικών του Δήμου Σητείας λοιπόν «α λα Κουρουπάκης».
Αυτό όμως που δεν σκέφτηκε ο Δήμαρχος είναι με πιο τρόπο θα εξασφαλίσει από την τράπεζα, που ο ίδιος επέλεξε, τους ίδιους όρους δανεισμού για το δάνειο του 1,5 εκ. € όταν η προσφορά της τράπεζας αφορούσε ποσό 4,9 εκ. Ευρώ. Προσωπική χάρη θα του κάνουν;
Ο Δήμαρχος είναι πλέον εγκλωβισμένος. Ο εκνευρισμός του τον πρόδωσε και τον οδήγησε σε αδιέξοδο. Δυστυχώς όμως σε αδιέξοδο οδηγείται πλέον και ο Δήμος. Με το δάνειο για την αναχρηματοδότηση των δανείων των παρελθόντων ετών ο Δήμος θα είχε εξασφαλίσει οικονομίες της τάξης των 900.000 ευρώ (από τα τοκοχρεολύσια) ποσό που του εξασφάλιζε την πληρωμή των υποχρεώσεων του Δήμου προς τον εργολάβο του γηπέδου αλλά και του χρέους προς τους προμηθευτές του.
Με την αύξηση των εσόδων του από την είσπραξη οφειλών ιδιωτών και επιχειρήσεων προς τον Δήμο και τα έσοδα από τις αυξήσεις στα τιμολόγια που επέβαλε, μόλις ανέλαβε, ο Δήμαρχος θα έφτανε αισίως σε οικονομίες της τάξης του πλέον του 1 εκ. ευρώ που θα του επέτρεπαν επομένως να χρηματοδοτήσει και τα ΝΠΔΔ.
Επομένως το νέο δάνειο δεν το είχε ανάγκη ο Δήμος Σητείας. Εν αντιθέσει αυτό το οποίο είχε πραγματικά ανάγκη ήταν μια μελέτη οικονομικής βιωσιμότητας και ένας προγραμματισμός όσον αφορά την διαχείριση των οικονομικών του.
Το αποτέλεσμα αυτών των δύο σε συνδυασμό με μια μελέτη σκοπιμότητας για τη σύναψη δανείου θα αναδείκνυαν το μέγεθος του προβλήματος και για το κατά πόσο και μέχρι ποιο ύψος ένα δάνειο είναι απαραίτητο για τον Δήμο.
Οι θεωρίες περί διαπραγματευτικής και διεκδικητικής ικανότητας του κ. δημάρχου πάνε περίπατο και περιορίζονται μόνο στις τσέπες των συνδημοτών μας με τις υπέρογκες αυξήσεις σε τέλη και φόρους που επιβλήθηκαν.
Επιστροφή λοιπόν στην γνωστή δοκιμασμένη τακτική του δανεισμού χωρίς όρια, που πρώτος ο κ. Δήμαρχος εφάρμοσε, κι ας πληρώσει ο επόμενος.
Η αλαζονεία της εξουσίας και η ανάγκη εκπλήρωσης των προεκλογικών υποσχέσεων τυφλώνουν, η ισχνή πλειοψηφία των 300 και κάτι σταυρών τον καθιστούν αδύναμο στα μάτια των πολιτών και η ισχυρή αντιπολίτευση στην οποία δεν έχει συνηθίσει ο κ. Δήμαρχος τον οδηγούν σε εκνευρισμό και σφάλματα που επιβαρύνουν όμως οικονομικά τους δημότες της πόλης μας και οδηγούν το Δήμο με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική καταστροφή. Το παρελθόν δε σας δίδαξε τίποτα τελικά;
 
Κύριε Δήμαρχε, μαζί με την υπογραφή του νέου δανείου μην ξεχάσετε να παραδώσετε στην τράπεζα και τα κλειδιά του Δήμου.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos