η υπαίθρια σκακιέρα στη παραλία της Ιεράπετρας και η κατάντια της
η υπαίθρια σκακιέρα στη παραλία της Ιεράπετρας και η κατάντια της

Ο  περίγυρος ακατοίκητος, δεν μπορείς να καθίσεις στα γύρω μαγαζιά από το θόρυβο, και διαμορφώθηκε σε  χώρο αντιπαράθεσης, μεταξύ σκακιστών- ενοικιαστή!!

Όλα αυτά, γιατί κάποιοι έπεισαν κάποιους άλλους, στον Δήμο της Ιεράπετρας, προκειμένου  να δημιουργήσουν τα γεγονότα που καταγράφω παρακάτω και που φαντάζομαι  πως,  θα ενοχλούσαν και το πλέον καλοπροαίρετο άνθρωπο!

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ από το πρακτικό συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Αριθμός Πρακτικού 12/ 2013, Αριθμός Απόφασης 192/ 2013.

Ο Πρόεδρος εισηγούμενος το 26ο θέμα είπε ότι η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών με αριθμό πρωτ. 5433/10/6/2013 έγγραφό της προς την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ συναινεί στην παραχώρηση χώρου έκτασης 30  τ. μ. γύρω από την υπαίθρια σκακιέρα, όπως εμφανίζεται στο συνημμένο σχέδιο, για την τοποθέτηση υπαίθριων παιχνιδιών.

Η με αριθμό 23]2013 απόφαση της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ , η οποία εισηγείται στο  Δημοτικό  Συμβούλιο την παραχώρηση του χώρου 30 τ. μ. γύρω από την υπαίθρια σκακιέρα κ.τ.λ.!!

Μόλις έπεσε στην αντίληψή μας η πρόσφατη τοποθέτηση των παιχνιδιών γύρω από την Υπαίθρια Σκακιέρα-περίπου ένας με ενάμισης μήνας- άμεσα δημιουργήσαμε   έναν  ιστό προστασίας του χώρου,  από πρόσωπα και Φορείς-βλέπετε έχουμε τη πείρα από τη ταφή της- .Στην  αίτησή μας ,αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο την άμεση απομάκρυνση των παιχνιδιών γύρω από την σκακιέρα!

Αν και υπήρξαν πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις μέχρι να φτάσουμε σε αυτή την απόφαση,- δεν θέλω  να σας κουράσω- θεωρώ πάλι καλά, μέχρι εδώ!

Το Δημοτικό Συμβούλιο  όρισε τον Αντιδήμαρχο κ Ζαφειράκη υπεύθυνο για  την άμεση εκτέλεση της απόφασης στις αρχές του Ιουλίου.

Όμως κάποια στιγμή αφού  σταμάτησα τις   επισκέψεις  μου   στον κ Ζαφειράκη γιατί δεν έβγαινε αποτέλεσμα,   πληροφόρησα   τον Δήμαρχο  για να κλείσει εκείνος το θέμα, για να ηρεμήσουν τα πράγματα, αλλά!!

Αντί   να λειτουργήσουν λοιπόν «σ έργου του Θεού» Δέχτηκα σκληρή πρόκληση, με τηλεφώνημα  στις 31-08, από εντολέα! του Αντιδήμαρχου κ. Ζαφειράκη, να μου ανακοινώνει, την άμεση απομάκρυνση, όχι των παιχνιδιών αλλά άκουσον –άκουσον-  την απομάκρυνση ενός  μπαούλου φύλαξης των πιονιών από τον χώρο  της Υπαίθριας Σκακιέρας  γιατί  ενοχλούν τον ενοικιαστή!

Αυτό το πολύ άκομψο τηλεφώνημα που δέχτηκα, και που είναι εκτός κάθε δημοκρατικής και δεοντολογικής λογικής-   εξέλαβα σαν πρόσκληση,  σε δημόσιο   διάλογο  απολογητικού χαρακτήρα,  μεταξύ των Φορέων που ζητούμε το αυτονόητο και των υπευθύνων του Δήμου – Ζαφειράκης,   Χριστοφακάκης,  Αναστασάκης-!   Να υποθέσω βέβαια , πως για δικούς τους λόγους  επέλεξαν  αυτή τη χρονική στιγμή !

Πρώτο, θα  καταγράψω  τις πράξεις που με  πολιτικές  αποφάσεις διακρίνεται  ένα ανήκουστο  και διαχρονικό μένος κατά του σκακιού στην Ιεράπετρα!

Δεύτερο , να δοθούν  απαντήσεις    .

Τρίτο , να δώσω και εγώ άμεσα και έμμεσα απαντήσεις από την  εμπειρία που απόκτησα , από την εθελοντική  άοκνη και  άμισθη ενασχόλησή μου με τους ανθρώπους και τους Φορείς  σε όλους τους τομείς τα τελευταία πενήντα και πλέον χρόνια , όχι σαν  εκλεγμένος αλλά σαν απλός,  Ενεργός  Δημότης!

Το  Σκάκι από τον Σεπτέμβρη θα εισαχθεί στα σχολεία της χώρας μας έστω  και καθυστερημένα. Το σκάκι δεν   είναι μέσο  πολιτικής η όποιας άλλης σκοπιμότητας! Η  Ε.Σ.Ο. και οι  σκακιστικοί φορείς, πολλά χρόνια πριν, είχαμε καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για την ένταξη του σκακιού στα σχολεία, για εναρμονιστούν με τα σχολεία του εξωτερικού!

Τα προβλήμα , που δημιουργήσατε με την τοποθέτηση των  παιχνιδιών  στον  ίδιο χώρο με τη σκακιέρα ,-σαν  να μην υπήρχε άλλος  χώρος κατά μήκος της παραλιακής πλατείας- θελήσαμε να επιλύσουμε με τη σκακιστική θεωρητική ισοπαλία για το ΚΟΙΝΟ συμφέρον,    -όπως  εμφατικά  είχαμε επισημάνει-,αλλά δεν εισακούστηκαν τα επιχειρήματά μας!

α. Άνοιγμα παρτίδας. Το πρώτο μας μέλημα ήταν , ο ενοικιαστής  να συναινέσει , πράγμα που έγινε,  αφού  με αίτησή του προς το Δημοτικό Συμβούλιο ζήτησε την άμεση απομάκρυνση των παιχνιδιών από τη σκακιέρα και τοποθέτησής τους σε άλλο σημείο !

β. Μέσο παρτίδας. Το δεύτερο, ήταν ο Δήμος να διορθώσει την λάθος επιλογή χώρου και αθόρυβα να αποκαταστήσει τη δεοντολογική τάξη των πραγμάτων  .Το σκάκι λειτουργεί  μόνο του χωρίς θορύβους! Η καφετέρια λειτουργεί για ανάπαυση  επίσης χωρίς θορύβους και το τσίρκο έχει από μόνο του μια ένταση. Δεν χωράνε όλα μαζί σε ένα χώρο.  Αυτή η Οπτική αρμονία,  σφαδάζει και συγκρούεται με τη δεοντολογία και την αρχιτεκτονική και είναι κρίμα και για εκείνους που το κατασκεύασαν, και για όλους που το ανεχόμαστε!

  γ. Φινάλε. Ο  τρίτος Μας στόχος ήταν να επανακτήσουμε   εμείς οι σκακιστές και  οι επισκέπτες και   οι δημότες   αυτή την υποδομή. Ξέρετε   άπειρες πόλεις ανά τον κόσμο , ανεξάρτητα άν έχουν οργανωμένους σκακιστικούς φορείς η όχι διαθέτουν σε περίοπτα σημεία σκακιέρες υπαίθριες

Πρέπει να σας θυμίζω  το διαχρονικό μένος εναντίον του σκακιού,  που αρχίζει επί δημαρχίας Χριστοφακάκη και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα!  πρώτα  ξηλώνουν και πετούν προς φύλαξη στην ΑΓΡΕΞ, τα τραπέζια και τους πάγκους που είχαμε   γύρω από τη σκακιέρα,- που το σκακιστικό σχολείο του πνευματικού κέντρου παρέδιδε  τα θερινά μαθήματα-, έπειτα  μας  στερούν  την αίθουσά μας για να μην υπάρχει εντευκτήριο καν! Και τρίτο και χειρότερο  θάβει την σκακιέρα !

Θα  παρακαλούσα τους υπευθύνους να φροντίσουν   για την άμεση εκτέλεση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που πάρθηκε πριν από ένα μήνα! Θα ήταν δίκαιο για όλους ,προς Θεού,να μην επιφέρει έξοδα περριτά στον χρεωμένο Δήμο μας!  μη πετάτε το μπαλάκι έξω από το τερέν δεν είναι δίκαιο.

Ο λόγος που γράφω  αυτές τις γραμμές είναι γιατί  νοιώθω μεγάλη την υποχρέωση προς όλους εκείνους τους συνδημότες μας που με δικά τους χρήματα από χορηγίες κατασκευάσαμε  όλες τις υποδομές το ‘90! Δικαιούνται άραγε οι εκάστοτε τέτοιας διαχείρισης;

Η Ε.Σ.Ο. έλαβε το ερέθισμα   από το Πανελλήνιο Τουρνουά «ΝΥΦΗ ΤΟΥ ΛΙΒΥΚΟΥ» που διεξήγαμε στην πόλη μας με τρακόσους πενήντα επισκέπτες. Το θεσμοθέτησε σε πρωτάθλημα και πρότεινε την Ιεράπετρα το διεξαγωγής του αλλά δεν δεχτήκαμε!

Πράγματι έχουμε χάσει πολλές παρτίδες σκάκι, σκάκι ανάπτυξης , σκάκι προόδου για τον τόπο,  σκάκι παιδείας  και  εκπαίδευσης για τα παιδιά μας,  είναι κρίμα ! Αυτές οι πολιτικές επιλογές; “πότε σε ανεβάζουνε και πότε σε κατεβάζουνε΄΄!

Πρέπει να ευχαριστήσω  τους περίπου εκατό ντόπιους και επισκέπτες μας  που υπέγραψαν υπέρ της απομάκρυνσης των παιχνιδιών. Για λόγους αλλαγής στρατηγικής,  σταματήσαμε την συλλογή υπογραφών και στραφήκαμε προς τους Συλλόγους  και Φορείς της Ιεράπετρας   στήριξαν την προσπάθειά μας. Παραθέτω τα ονόματα.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ   ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ «Ο ΙΣΤΟΣ» , ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ   ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ, ΕΝΩΣΗ   ΓΟΝΕΩΝ  ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ,  ΣΥΛΛΟΓΟΣ   ΓΟΝΕΩΝ  2ου  ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ  ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ  V2,  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  «Η  ΚΡΗΤΗ  ΔΙΝΕΙ  ΖΩΗ», ΣΩΜΑ  ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ  ΟΔΗΓΩΝ   ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ  « ΦΙΛΙΑ  ΤΩΝ  ΛΑΩΝ».

Ζητάμε συγνώμη από  τους ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ,  που δεν ρωτήσαμε για την άποψή τους  λόγο χρόνου!

Η  παρτίδα  που παίχτηκε έληξε,  ο χρόνος των 4 εβδομάδων το μόνο που μπορεί να διορθώσει είναι , «την εδαφική υπεροχή», αλλά ακόμη και αυτό αν επιδιώξει η αντίπαλη ομάδα Αναστασάκη  ο αγώνας  έχει κριθεί, χάσαμε!

Ελπίζουμε  η νέα παρτίδα που θα διεξαχθεί να καταλήξει στη θεωρητική ισοπαλία  που επιζητούμε γιατί οι ομάδες που κατεβαίνουν έχουν την ίδια φιλοσοφία και  δυναμική. Επί δημαρχίας   Καλαντζάκη τα παιδιά του Μ. Γιαλού είχαν την ευκαιρία να παίζουν σκάκι με προπονητή τον κ. Κασσαπάκη  σε αίθουσα του δήμου που με την αίτησή μας ο δήμαρχος με μεγάλη του χαρά παραχώρησε!

ΛΕΥΚΑ (1η σκακιέρα Καλαντζάκης Θεοδόσης με την  ομάδα του)

ΜΑΥΡΑ (1η σκακιέρα Κασσαπάκης Γεώργιος και η ομάδα του).

ΧΡΟΝΟΣ  5 ΧΡΟΝΙΑ

ΥΓ Ευχαριστώ  τα μέσα ενημέρωσης , την εφημερίδα  ΄΄ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ  ΚΡΗΤΗ΄΄ την εφημερίδα ΄΄ΑΝΑΤΟΛΗ ΄΄το ΄΄ TELE  KΡΗΤΗ΄΄, τα ραδιόφωνα με τους ομιλητές τους , κα Τσαγκαράκη , κον  Τουρλούκη, ράδιο Planet 90,6 για τη βοήθεια και προβολή του θέματος και τον κ. Ν  Πετάση για την αρχική βασική του παρέμβαση.

Γιώργος Σετάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos

Η θέση σας, χρήσιμη !!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.