Γιώργος Βουλγαράκης “Όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί στον υπουργό Πολιτισμού Γιώργο Βουλγαράκη, με την υπ’ αριθμ. 47/26-6-06 επιστολή του Δήμου Νεάπολης, η Τεχνική Υπηρεσία τυ Δήμου σε συνεργασία με την ΚΔ’ ΕΠΚΑ έχει εκπονήσει μελέτη για την Συντήρηση και Επισκευή του Κτιρίου Αρχαιολογικής Συλλογής Νεάπολης.
 
Με την επιστολή αυτή ο Δήμος επισημαίνοντας, τόσο την σημασία υλοποίησης της συγκεκριμένης μελέτης, όσο και την άμεση ανάγκη πραγματοποίησης των εργασιών επισκευής πριν τον ερχόμενο χειμώνα, ζητά από το Υπουργείο Πολιτισμού την οικονομική υποστήριξή για την ολοκλήρωση του έργου. Η Κυβέρνηση, που προεκλογικά εμφανιζόταν ιδιαίτερα γενναιόδωρη στα κονδύλια που αφορούσαν την προαγωγή του πολιτισμού, τα έργα προστασίας και προβολής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, έργα που έμμεσα συμβάλλουν και στην τουριστική ανάπτυξη μιας περιοχής, δεν έχει, δυστυχώς, προχωρήσει στην υλοοίηση των υποσχέσεών της.
 
Η δε Ανατολική Κρήτη γνωρίζει, στο σύνολό της, την Κυβερνητική αδιαφορία και σε θέματα που αφορούν τον πολιτισμό. Το συγκεκριμένο αίτημα του Δήμου Νεάπολης, χρήζει ωστόσο, την άμεση υποστήριξη του Υπουργίου Πολιτισμού. Κι αυτό γιατί η περιορισμένη οικονομική δυνατότητα του Δήμου δεν επιτρέπει την αυτοχρηματοδότηση, αφού ο Δήμος Νεάπολης μπορεί να προσφέρει πίστωση με όριο τα 20.000 ευρώ για ένα έργο συνολικού κόστους 127.000 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.
 
Κατά συνέπεια, η κάλυψη του υπολοίπου μέρους της δαπάνης για την έγκαιρη υλοποίηση του έργου επαφίεται στο Υπουργείο σας. Όπως άλλωστε, τονίζει ο Δήμος στην επιστολή του προς τον Υπουργό Πολιτισμού, το έργο, για το οποίο έχει επιτευχθεί έκπτωση 25%, πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του καλοκαιριού, προκειμένου να αποφευχθεί επικίνδυνη για την αρχαιολογική συλλογή επιδείνωση της κατάστασης του κτιρίου εντός του χειμώνα. Μια επιδείνωση που θα αυξήσει και το κόστος επισκευής.
 
Για λόγους προστασίας λοιπόν της αρχαιολογικής συλλογής, αλλά και για λόγους οικονομίας το Υπουργείο πρέπει να προβεί άμεσα στην ικανοποίηση του αιτήματος του Δήμου Νεάπολης για το έργο επισκευής του εν λόγω κτιρίου. Ένα κτίριο, που όπως ήδη γνωρίζει ο Υπουργός, μόλις επισκευαστεί, θα μπορέσει να φιοξενήσει και το αντίγραφο της Στήλης του Όρκου των Εφήβων της Αρχαίας Δρήρου, για την κατασκευή του οποίου συνεισέφεραν οικονομικά οι κάτοικοι της περιοχής, επιδεικνύοντας πολιτιστική συνείδηση και κοινωνική ευαισθησία.
 
Την ίδα πολιτιστική συνείδηση και κοινωνική ευαισθησία οφείλει να επιδείξει και το Υπουργείο, χρηματοδοτώντας εγκαίρως το έργο επισκευής, προστατεύοντας τη συλλογή και υλοποιώντας, έστω και στο ελάχιστο, τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Κυβερνώντος κόμματος στον τομέα του πολιτισμού και της υποστήριξης της Περιφέρειας.
 
Μετά τα παραπάνω ερωτάστε:
 1. Με δεδομένες τις προεκλογικές δεσμεύσεις για προαγωσή του πολιτισμού και ενίσχυση της Περιφέρειας, πότε θα προβεί το Υπουργείο Πολιτισμού στην ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος του Δήμου Νεάπολης για συγχρηματοδότηση του έργου συντήρησης και επισκευής του κτιρίου αρχαιολογικής συλλογής Νεάπολης;
2. Θα φροντίσει το Υπουργείο ώστε τα χρήματα να καταβληθούν εγκαίρως προκειμένου να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης του κτιρίου τον ερχόμενο χειμώνα”;
 
Ερώτηση για τον κ. Υπουργό Πολιτισμού
Ο ερωτών Βουλευτής Μιχάλης Καρχιμάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από manos