Από τα σχέδιαΣτη χερσόνησο Κάβο Σίδερο του βορειοανατολικού άκρου της Κρήτης προγραμματίζεται η πραγματοποίηση τουριστικής επένδυσης, ύψους 1,2 δις ευρώ που έχει χαρακτηρισθεί από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά η μεγαλύτερη τουριστική επένδυση στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης. Θα πραγματοποιηθεί σε έκταση 26.000 στρεμμάτων με 28 χιλιόμετρα ακτογραμμή και καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της χερσονήσου Κάβο Σίδερο της ανατολικής Κρήτης περιλαμβάνει δε και την κοιλάδα απορροής του Φοινικοδάσους Βάι.

Η έκταση αυτή αποτελεί τμήμα του Δικτύου «Natura 2000», το μεγαλύτερο τμήμα της έχει χαρακτηρισθεί ως «Ζώνη Ειδικής Προστασίας», είναι γεμάτη αρχαιότητες, ενώ πρόκειται για μια από τις πιο άνυδρες περιοχές της Ελλάδας.. Η επένδυση, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει 950 κατοικίες σε 6 χωριά με 730 πισίνες, εμπορικά, συνεδριακά, αθλητικά κέντρα, μαρίνες, και 3 γήπεδα golf.
Η παραπάνω έκταση έχει παραχωρηθεί από το εκκλησιαστικό ίδρυμα Παναγία Ακρωτηριανή για 80 χρόνια στην Αγγλική εταιρεία LOYALWARD LIMITED (σήμερα MINOAN GROUP).
Η υπόθεση αυτή απασχολεί την περιοχή της Σητείας πάνω από 15 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων έχει σημειωθεί σωρεία παραβάσεων της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας με την ανοχή και στήριξη του Ελληνικού Δημοσίου, πολιτικών παραγόντων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ και των κυβερνήσεών τους. Η διαπλοκή μάλιστα του πολιτικού, επιχειρηματικού και εκκλησιαστικού κατεστημένου είναι τέτοια ώστε πριν λίγες μέρες η ΤΕΔΚ Λασιθίου, μετά από απαίτηση του τοπικού μητροπολίτη, αποφάσισε τον ορισμό δικηγόρου στο ΣτΕ κατά της προσφυγής με έξοδα του ίδιου του Ιδρύματος!
Πρόκειται ουσιαστικά για το ξεπούλημα της περιοχής σε ξένα από την τοπική κοινωνία συμφέροντα.
Η υπόθεση αποτελεί σκάνδαλο πολιτικό, οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό.
Η ανάθεση στην συγκεκριμένη εταιρία έχει γίνει κατά τρόπο σκανδαλώδη, με την έννοια ότι η έκταση μεταβιβάστηκε παρανόμως από τη Μονή Τοπλού στο Κοινωφελές ίδρυμα Παναγία Ακρωτηριανή για να παραχωρηθεί επίσης παρανόμως στην βρετανική Loyalward.
Ενεργοί πολίτες της Κρήτης έχουν ξεσηκωθεί, οικολογικές ομάδες έχουν συντονιστεί, η τοπική κοινωνία είναι προβληματισμένη, αγροτικοί συλλογοι που αντιλαμβάνονται τον παραλογισμό στο Νομό Λασιθίου από τη μία «να λέμε το νερό νεράκι και από την άλλη κατασκευάζονται γήπεδα γκολφ, που απαιτούν τεράστιες ποσότητες υδάτων για να συντηρηθούν», έχουν αντιδράσει.
Κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που εκπόνησε η MINOAN GROUP, έχει ασκηθεί προσφυγή από 300 πολίτες και συλλογικούς φορείς. Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει ήδη αναβληθεί 2 φορές από το ίδιο το ΣτΕ, λόγω του όγκου της δικογραφίας και των νέων στοιχείων που προκύπτουν.
Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αναδείξει το ζήτημα τόσο με επερωτήσεις μέσα στη Βουλή, αλλά και με συνεχείς παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο. Έχουν κατατεθεί εναλλακτικές προτάσεις αξιοποίησης της συγκεκριμένης περιοχής συμβατές με το περιβάλλον και την ιστορικότητα του ευρύτερου χώρου.

  • Η τοπική ανάπτυξη δε μπορεί να στηρίζεται στο ξεπούλημα της Δημόσιας γης, στις τερατώδεις κλειστές τουριστικές μονάδες, στις ενεργοβόρες και υδροβόρες εγκαταστάσεις σε περιοχές απειλούμενες με ερημοποίηση, στο βιασμό του φυσικού περιβάλλοντος.
  • Είμαστε αντίθετοι με τη δημιουργία γηπέδων golf οπουδήποτε στην Ελλάδα.
  • Στηρίζουμε τους αγώνες των φορέων της τοπικής κοινωνίας ενάντια στην συγκεκριμένη και σε παρόμοιες επενδύσεις.

Αθήνα 16-3-2008

1η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΡΙΖΑ

Print Friendly, PDF & Email

Από manos