σχετικά με τη συζήτηση στη Βουλή της επίκαιρης ερώτησης για τα προβλήματα του ΓΝΑΝ
από τη συζήτηση στη Βουλή, Μανώλης Συντυχάκης

Το απόγευμα της Δευτέρας 5/3/2018 συζητήθηκε στη Βουλή (μετά από 5 αναβολές) η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ Μαν. Συντυχάκη σχετικά με την έλλειψη προσωπικού και τα προβλήματα λειτουργίας στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου.

Σχετικά με τη συγκεκριμένη συζήτηση θα θέλαμε να αναφέρουμε τα παρακάτω:

Ευχαριστούμε το ΚΚΕ και το βουλευτή Ηρακλείου Μ. Συντυχάκη για το ενδιαφέρον που έδειξε για τα προβλήματα μας και για τα προβλήματα του Νοσοκομείου καταθέτοντας τη συγκεκριμένη επίκαιρη ερώτηση  με βάση τις επισκέψεις του στο Νοσοκομείο και τις επαφές του με τους εργαζομένους και με βάση τις αναφορές και τα κείμενα του συλλόγου μας. Θεωρούμε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά έφτασαν και συζητήθηκαν στη Βουλή στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου και κλήθηκε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να δώσει απαντήσεις για αυτά.

Δυστυχώς ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, ενώ γελοιοποιήθηκε παρουσιάζοντας για το ΓΝΑΝ μια εικονική πραγματικότητα που δεν έχει καμιά σχέση με την κατάσταση που βιώνουμε καθημερινά στο Νοσοκομείο. Έφτασε δε μάλιστα στο σημείο να αναφέρει ανακρίβειες όπως για παράδειγμα ότι έχει δημοπρατηθεί το έργο της μεταφοράς της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, κάτι που δεν ισχύει.

Χρησιμοποιώντας το γνωστό ειρωνικό του ύφος ο Π. Πολάκης προσπάθησε να δείξει ότι η επίκαιρη ερώτηση του κ. Συντυχάκη( και συνεπακόλουθα οι ισχυρισμοί του συλλόγου εργαζομένων) παρουσιάζουν εικόνα πλήρους διάλυσης του Νοσοκομείου, κάτι αναληθές αφού η ερώτηση αφορούσε συγκεκριμένα προβλήματα όπως η μεγάλη έλλειψη προσωπικού και τα προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου, για τα οποία απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις.

Ο αν. Υπουργός Υγείας δεν απάντησε για το γεγονός ότι το μόνιμο προσωπικό του νοσοκομείου δεν έχει αυξηθεί από το 2015 μέχρι σήμερα, ούτε απάντησε για το αν υπάρχει προγραμματισμός προκήρυξης νέων προσλήψεων για το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου μέσα στο 2018.Ανέφερε μόνο μια λίστα από θέσεις που προκηρύχθηκαν, η οποία δεν έχει καμιά σχέση με όσους έχουν τελικά αναλάβει υπηρεσία, που εν τέλει είναι λιγότεροι από όσους αυτά τα 3 χρόνια έχουν συνταξιοδοτηθεί, παραιτηθεί και μετακινηθεί προς άλλα Νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας του Υπουργείου Υγείας bi forms  για το μήνα Ιανουάριο 2018  ο αριθμός των μόνιμων εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου είναι 245, αριθμός μικρότερος κατά 11 θέσεις από όσους μόνιμους υπηρετούσαν το 2015 και αριθμός μικρότερος κατά 130 από όσους υπηρετούσαν το 2012!

Αν στους 245 μόνιμους υπάλληλους προσθέσουμε και τους 16 επικουρικούς και τους 20 συμβασιούχους του ΟΑΕΔ ο συνολικός αριθμός φτάνει στους 281, κατά 100 λιγότερους από όσους υπηρετούσαν συνολικά το 2012!

Στο ΓΝΑΝ υπάρχουν 468 οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού, δηλαδή το ποσοστό στελέχωσης είναι 52.3% σε μόνιμο προσωπικό και 60% στο σύνολο του προσωπικού μαζί με το επικουρικό και τους συμβασιούχους του ΟΑΕΔ. Τα ποσοστά αυτό είναι από τα χαμηλότερα ποσοστά στελέχωσης πανελλαδικά

Επίσης από το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου αποχώρησαν με μετακινήσεις όλοι -πλην ενός- οι διοικητικοί υπάλληλοι (11) που διορίστηκαν από την προκήρυξη των επιτυχόντων του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 1998, κάτι που δεν συνέβη σε άλλα Νοσοκομεία.

Παρά όλα τα παραπάνω ο Π. Πολάκης ανέφερε στη Βουλή ότι στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου στο θέμα  της στελέχωσης συμβαίνει ότι και σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας. Ωραία ενημέρωση έχει ο κύριος Υπουργός…

σχετικά με τη συζήτηση στη Βουλή της επίκαιρης ερώτησης για τα προβλήματα του ΓΝΑΝ
από τη συζήτηση στη Βουλή, Πολάκης

Ακόμη ο Π. Πολάκης επικαλέστηκε τη γνωστή θεωρία της καμμένης γης, ότι δηλαδή η νέα κυβέρνηση βρήκε χάος στο Νοσοκομείο το οποίο προσπαθεί να βάλει σε τάξη. Όμως πολλά από τα   προβλήματα, δεν προϋπήρχαν από το 2015, αλλά δημιουργήθηκαν μετά και παραμένουν άλυτα. Για παράδειγμα το οδοντιατρείο του νοσοκομείο λειτουργούσε κανονικά μέχρι 31/12/2016  και από τότε μέχρι σήμερα παραμένει κλειστό, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένα δημόσιο οδοντιατρείο στην περιοχή του Αγ. Νικολάου Επίσης μέχρι 31/12/2017 δεν υπήρχαν προβλήματα στις εφημερίες του ακτινολογικού, αλλά έχουν δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες με αποτέλεσμα να υπάρχουν 7 εφημερίες το μήνα κενές χωρίς ακτινολόγο και κατ΄ επέκταση χωρίς αξονικό τομογράφο και υπέρηχο. Επίσης τα προβλήματα έλλειψης προσωπικού σε συγκεκριμένα τμήματα του Νοσοκομείου (νοσηλευτικό, διοίκηση, κουζίνα, πλυντήρια) προϋπήρχαν μεν, αλλά τα τελευταία τρία χρόνια έχουν οξυνθεί με τις συνταξιοδοτήσεις και τις μετακινήσεις προσωπικού που έγιναν.

Το πρόβλημα της μεγάλης έλλειψης προσωπικού και της μη λειτουργίας τμημάτων του Νοσοκομείου, δεν είναι “βίδες που λείπουν από μια πόρτα” όπως ειρωνικά ανέφερε ο Π. Πολάκης, αλλά σημαντικά προβλήματα που απαιτούν παρεμβάσεις άμεσης επίλυσης, παρεμβάσεις που όπως διαπιστώσαμε δεν πρόκειται να υπάρξουν όσο  το Υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου παρουσιάζουν προς την κοινωνία μια μαγική εικόνα για το ΓΝΑΝ που καμιά σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα. Σε αυτό το σημείο θεωρούμε ότι είναι μεγάλες οι ευθύνες της σημερινής διοίκησης του Νοσοκομείου που προσπαθεί συνεχώς να κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χάλι, προκαλώντας τελικά έτσι μεγάλη βλάβη τόσο στους εργαζόμενους όσο και στο Νοσοκομείο, αφού τα προβλήματα -και κυρίως αυτό της έλλειψης προσωπικού- συνεχίζουν να οξύνονται.

Εκ των πραγμάτων, μοναδική διέξοδος για τους εργαζόμενους  είναι η συνέχιση των προσπαθειών και των αγώνων για την ανάδειξη και επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, χωρίς υπερβολές αλλά και χωρίς στρογγυλεύσεις.

Σ ΄ αυτή την κατεύθυνση το ΔΣ του Συλλόγου εργαζομένων αποφάσισε να προχωρήσει σε

  • Νέα δίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα 12/3/2018 από τις 00 πμ ως τις 12.00 για την έλλειψη προσωπικού και σε συγκέντρωση μπροστά από το γραφείο κίνησης
  • Σύσκεψη τοπικών και επιστημονικών φορέων με θέμα την κατάσταση στο ΓΝΑΝ η οποία θα οργανωθεί στο τέλος της επόμενης εβδομάδας

ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos