Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων
Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του SETE Intelligence, ο Σ.Ε.Τ.Ε. παρατηρεί μια ανησυχητική αλλαγή συμπεριφοράς όσον αφορά στις κρατήσεις

δύο εκ των βασικών αγορών του ελληνικού τουρισμού, αυτών της Γερμανίας και της Αγγλίας, για το 2015.

Αναλυτικότερα, όσον αφορά στην Γερμανική αγορά, η οποία ξεκίνησε πολύ δυναμικά κερδίζοντας σημαντικό μερίδιο αγοράς έως και το Δεκέμβριο του 2014, καταγράφεται πτώση στις κρατήσεις Μαρτίου κατά -26%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς, τη στιγμή που η ίδια αγορά παρουσιάζει αύξηση στις κρατήσεις κατά +2% στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Ταυτόχρονα, στη Βρετανική αγορά, αν και δεν έχει καταγραφεί ακόμα αρνητικό πρόσημο, παρατηρείται μια σημαντική απώλεια μεριδίου αγοράς έναντι του ανταγωνισμού.

Όσο δεν κλείνει η συμφωνία με τους εταίρους μας και παρατείνεται η οικονομική αστάθεια της χώρας μας, είναι βέβαιο ότι θα επηρεαστεί περαιτέρω ο ρυθμός ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού, με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που αυτό μπορεί να επιφέρει στην υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας, στη συμβολή στο ΑΕΠ και στην ενίσχυση της απασχόλησης. Στη γενικευμένη αστάθεια, έρχεται τις τελευταίες ημέρες να προστεθεί και το μείζον ζήτημα των μεταναστών, που δυστυχώς μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει στην εικόνα της χώρας μας, όσο αυτό δεν επιλύεται οριστικά.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο στόχος των 25 εκατ. αφίξεων και 14 δισ. Ευρώ εσόδων, όπως και ο στόχος αύξησης του εσωτερικού τουρισμού, θα επανεκτιμηθούν τον επόμενο μήνα. Έχουμε πλέον φτάσει στο σημείο που θα πρέπει όλοι μας να αναλογιστούμε τη κρισιμότητα των περιστάσεων. Εάν η κατάσταση αυτή δεν αναταχθεί, αλλά συνεχισθεί και επιδεινωθεί, οι στόχοι που έχουμε θέσει για το 2015 δεν θα είναι πλέον εφικτοί, με σημαντικές συνέπειες για τη χώρα, τον τουρισμό, αλλά πρωτίστως για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε κάθε άκρη της πατρίδας μας, που εργάζονται, προσπαθούν και τελικά ζουν και εξαρτώνται από αυτόν.

Για να δείτε τα διαθέσιμα στοιχεία, πατήστε εδώ http://sete.gr/media/2562/greece_mar-15_gfk.pdf.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos

Η θέση σας, χρήσιμη !!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.