Εργοδοτικής αυθαιρεσίας το Εγκώμιον
Elounda Breeze

Τις τελευταίες μέρες, οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου Elounda Breeze, ζούμε τον δικό μας Γολγοθά.

Συνολικά 17 συνάδελφοι (εντελώς “τυχαία” οι 16 από αυτούς μέλη του Επιχειρησιακού Σωματείου), έχουμε ειδοποιηθεί για τις απολύσεις μας, ενώ μέσω του τύπου έχουμε μάθει για την αντικατάστασή μας.

Οι 5 από εμάς ειδοποιηθήκαμε με δικαστικό επιμελητή σήμερα 26/4 για την απόλυσή μας!

Τους λόγους που επικαλείται η εργοδοσία, σας τους μεταφέρουμε αυτούσιους όπως καταγράφτηκαν από τον ιδιοκτήτη κ. Βαμιεδάκη – περιφερειακός σύμβουλος τουρισμού παρακαλώ (!) –  σε συνέντευξή του την ημέρα του Πάσχα, στον δημοσιογράφο Ανδρέα Κριτσωτάκη, η οποία δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα creteplus.gr:

Ερώτηση δημοσιογράφου:

Εσείς έχετε γίνει αποδέκτης αντιδράσεων από εργαζόμενούς σας που σας καταλογίζουν ευθύνες για προβλήματα στις μεταξύ σας εργασιακές σχέσεις. Τι απαντάτε;

Απάντηση κ. Βαμιεδάκη: «Η συγκεκριμένη περίπτωση δεν είχε να κάνει ούτε με τη μισθοδοσία, ούτε με τα προβλήματα της αγοράς. Είχε να κάνει με μια μειοψηφία η οποία είχε πολιτικό προσανατολισμό. Οι επιχειρήσεις μου τηρούν απαρέγκλιτα τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, η μαθητεία είναι κάτω από τα επιτρεπτά όρια και δεν υπάρχουν εργαζόμενοι αδικημένοι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είχε δημιουργηθεί ένα επιχειρησιακό σωματείο (σε ένα ξενοδοχείο μας) το οποίο ανήκε σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, με παρωχημένες ιδέες περί επιχειρηματικότητας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μια μερίδα εργαζομένων, αντί να ασχολούνται με την εργασία να θέλουν να μετατρέψουν το ξενοδοχείο σε Κούβα της Ελούντας. Αυτό φάνηκε άμεσα στα λειτουργικά αποτελέσματα και στις αξιολογήσεις του ξενοδοχείου. Κάτι έπρεπε να γίνει.

Έτσι αντικαταστάθηκαν κάποιοι εργαζόμενοι, δεν επαναπροσελήφθησαν επειδή είχαν χαμηλή αξιολόγηση. Δεν υπήρξε όμως μείωση θέσεων εργασίας. Δεν υπήρξε μείωση μισθών. Όλοι όσοι αντικαταστάθηκαν αποζημιώθηκαν. Ήταν απλά θέμα επιλογής προσώπων. Πιστεύω πάντα στο συνδικαλισμό, καθώς αυτός προστατεύει τους εργαζόμενους. Έχω άριστη συνεργασία με όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και στην Κρήτη και στη Ρόδο. Επαναλαμβάνω λοιπόν πως το θέμα αφορούσε συνδικαλιστές απομονωμένους ακόμη και από το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα, που ήθελαν απλά να πιέσουν την εταιρεία για να παίρνει αποφάσεις οι οποίες δεν θα ήταν ορθολογικές. Επειδή στόχος μας όμως είναι η βιωσιμότητα της επιχείρησης, αφού μόνο έτσι θα μπορούμε να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις και τους εργαζόμενους, προχωρήσαμε στην αντικατάσταση τους, φιλτράροντας τα στοιχεία που έχουμε, χωρίς να κάνουμε πολιτική». 
 
Στο κείμενό του αυτό αποκαλύπτονται τόσο οι λόγοι της απόλυσης, όσο και τα επικίνδυνα, αντεργατικά και αντικοινωνικά του ιδεολογήματα, που μεταφράζονται σε ανήθικες πρακτικές.

Στην ουσία ο εν λόγω κύριος απολύει με το έτσι θέλω τους εργαζόμενους, μια που δεν υπάρχει κανένα καταγεγραμμένο περιστατικό πλημμελούς εκτέλεσης της εργασίας τους, όπως επίσης δεν υπάρχει και κάποια σχετική έκθεση-αξιολόγηση από τους προϊσταμένους των τμημάτων ή τη διεύθυνση του ξενοδοχείου.

Οπλισμένος λοιπόν από την νομοθετική ανεπάρκεια για την προστασία της εργασίας, από το κλίμα τρομοκρατίας που επικρατεί έντονα στους ξενοδοχειακούς εργασιακούς χώρους αλλά και την εκκωφαντική σιωπή του Εργατικού Κέντρου (που μάλιστα χρησιμοποιείται και ως άλλοθι δικαιολόγησης της απόφασής του) ο εν λόγω κύριος, παραδέχεται χωρίς περιστροφές ότι η αιτία των απολύσεων είναι το ενοχλητικό Σωματείο.

Τι όμως ενοχλεί την εργοδοσία;
Μήπως το ότι υπάρχει ένα σωματείο που διεκδικεί αυτά τα ελάχιστα της Συλλογικής Σύμβασης που ισχύει στον Ν. Λασιθίου;;;

Ποια ήταν η παράλογη απαίτηση του Σωματείου;;;
Να πληρώνονται οι εργαζόμενοι στην ώρα τους αυτά που πρέπει;;;

Με ποιο τρόπο σαμποτάρισε άραγε τα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης;;;
Αλήθεια έριξε η Διοίκηση μια ματιά στα feedback (αξιολογήσεις) των πελατών, οι οποίες καταγράφουν την ευγένεια και τη διάθεση εξυπηρέτησης από πλευράς προσωπικού;;;

Μόνο που στο φαντασιακό κόσμο του κ. Βαμιεδάκη, τα ρεαλιστικά στοιχεία δεν παίζουν κανένα ρόλο…

Απλά όσοι διεκδικούν, είναι επικίνδυνοι για τα συμφέροντά του.
Επιχειρηματικότητα για τον εργοδότη σημαίνει ότι το προσωπικό του ξενοδοχείου δεν πρέπει να μιλά για δικαιώματα (έστω και αυτά τα λίγα τελευταία που μας έχουν απομείνει), αλλά πρέπει συνεχώς να κάνει υποχωρήσεις προς εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του.

Όμως ο κ Βαμιεδάκης δεν σταμάτησε μόνο σε αυτό.
Προχώρησε ένα βήμα παραπάνω.
Έτσι υιοθέτησε μια νέα και πολύ επικίνδυνη στάση εργοδοτικής ανηθικότητας.
Κατ’ αυτόν, όποιος πιστεύει κάτι άλλο από αυτά που επικαλείται ως αρετές (σεβασμό στην επιχειρηματικότητα, σιωπηλά σωματεία κλπ) είναι μη επιθυμητός εργαζόμενος.
Σταμπάρεται ότι έχει… «παρωχημένες ιδέες» που δεν συμβαδίζουν με τη δική του μετάφραση της «ορθολογικότητας» (!!!).

Να μας πει λοιπόν ο κ. Βαμιεδάκης σε ποια πολιτική θεωρία πρέπει να προσηλυτιστούμε, ώστε να μην χάσουμε τη δουλειά μας.
Τέτοιες ιδεοληψίες αποτελούν επιστροφή στις εποχές που κανείς δεν είχε δουλειά, αν δεν είχε πιστοποιητικό πολιτικών φρονημάτων.
Η εργοδοσία  φανερώνει ότι στη δημοκρατία που πιστεύει, θα έχουμε όλοι ίσα δικαιώματα εκτός από αυτούς που δεν θα συμφωνούμε μαζί της.
Αποτέλεσμα των ίδιων ιδεολογημάτων είναι τα όσα καταγέλαστα καταγγέλλει περί… Κουβανικής συνομωσίας στο ξενοδοχείο του.
Φαίνεται αυτά βλέπει στους εφιάλτες του, αλλά εμείς τον διαβεβαιώνουμε ότι δεν πρόκειται να αρχίσουμε ένοπλο αντάρτικο, από την οροσειρά της «Σιέρρα Οξά»*.
Εμείς το μόνο που ζητάμε είναι να σεβαστεί το κόπο μας, την αξιοπρέπειά μας και την επιβίωση των οικογενειών μας, αν αυτές οι αξίες μπορούν να του θυμίσουν κάτι, που έχει θάψει κάπου βαθιά μέσα στην συνείδησή του.

Επίσης καλούμε και σε ενεργή συμπαράσταση στον αγώνα μας για δικαίωση και ακύρωση των απολύσεων, όλους εκείνους τους Λασιθιώτες εργαζόμενους που βιώνουν καθημερινά τόσο τις συνθήκες «γαλέρας», όσο και την εργοδοτική ασυδοσία.

Αν εμείς χάσουμε σήμερα τις δουλειές μας, αύριο κι άλλοι εργοδότες θα ακολουθήσουν το ατιμώρητο παράδειγμα του κ. Βαμιεδάκη. 
 
Ας σπάσουμε λοιπόν τη σιγή νεκροταφείου.

Καλούμε τέλος την πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου, όταν μιλά για “εργασιακή ειρήνη”  και καλές σχέσεις με την εργοδοσία προς όφελος του τόπου (;;;), να μην εννοεί ταξική υποταγή προς όφελος των αφεντικών.

Καλούμε τέλος όσους δεν μπορούν να συμφιλιωθούν με την αδικία, να κάνουν τον αγώνα μας και δικό τους αγώνα.

Καλή Εργατική Πρωτομαγιά!

Σωματείο Εργαζομένων Ξενοδοχείων Αύρας Ελούντας
και
Συνδικάτο ΕΤΞ-ΣΕ ΤΑΛΩΣ
(Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχείων Και συναφών επαγγελμάτων) Ν. Λασιθίου

*Το «Σιέρρα Οξά» το χρησιμοποιήσαμε ως λογοπαίγνιο συνδυάζοντας τη βουνοκορφή της Οξάς πάνω από την Ελούντα,  με την ιστορική οροσειρά της  Σιέρρα Μαέστρα, από όπου και εκδηλώθηκε η Κουβανική επανάσταση.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos