Τι μας λέει και τι ΔΕΝ μας λέει η μελέτη της μαρίνας στα Πλευρά!
Ο χώρος της μαρίνας καταλαμβάνει τη ζώνη παραλίας και αιγιαλού που είναι μπροστά από την περιοχή που είχε οριστεί ΠΕΡΠΟ και πλέον ΕΣΧΑΣΕ

Κατακαλόκαιρο ανέβηκε στην ανοιχτή διαβούλευση της περιφέρειας η ΜΠΕ για τη μαρίνα της επένδυσης στα πλευρά. Η ΣΜΠΕ της επένδυσης συζητήθηκε τα Χριστούγεννα και της μαρίνας 15Αύγουστο. Το Πάσχα μας ξέφυγε. Και τι ωραία που τα λέει! Αν ανησυχήσαμε μια τα Χριστούγεννα πρέπει να τρέξουμε διπλά τώρα!

   Οι δύο μαρίνες, η δική μας και η προτεινόμενη δεν είναι συγκρίσιμες, καθώς είναι άλλου μεγέθους σκάφη, με διαφορετική χωρική διάταξη και διαφορετικές παροχές. Η υπάρχουσα μαρίνα φιλοξενεί 255 μικρά σκάφη και λειτουργεί ταυτόχρονα σαν καρνάγιο, ενώ δεν υπάρχει προς το παρόν δεύτερη στην Κρήτη.

Η μαρίνα που προτείνει ο επενδυτής διαθέτει 202 θέσεις ελλιμενισμού. Μπορεί να φιλοξενήσει σε δύο λιμενολεκάνες μόνιμα σκάφη έως και 15 μ. μήκους, δύο προβλήτες, μια λιμενική εγκατάσταση πρόσδεσης καθώς και εξυπηρέτησης super- και mega-yachts έως και 70 μ. μήκος για εποχικό ελλιμενισμό. Η διάταξη της είναι κυρίως γραμμική, παράλληλα με την ακτή, με εξαίρεση τους βραχίονες των λιμενολεκανών.

Θα υπάρχουν και παροχές για τους χρήστες της μαρίνας και τους επισκέπτες της, καθώς θα κατασκευαστεί κτίριο διοίκησης, πύργος ελέγχου, αποθηκευτικοί χώροι και χώροι Η/Μ εγκαταστάσεων, χώροι υγιεινής, εστιατόρια, αναψυκτήρια, χώροι αναψυχής, ξενοδοχείο και mini market, κατάστημα ναυτιλιακών ειδών και άλλα εμπορικά καταστήματα.

Η χερσαία ζώνη της μαρίνας περιλαμβάνει ακόμη δρόμους κυκλοφορίας πεζών και ελαφρών οχημάτων (buggy cars), στέγαστρα, διαμορφωμένες υπαίθριες εγκαταστάσεις, πισίνες, χώρους στάθμευσης και χώρους πρασίνου. Όλα αυτά κατασκευάζονται στο χώρο της μαρίνας που είναι ανεξάρτητος από το χώρο κατασκευής του τουριστικού-παραθεριστικού χωριού.

   Ο χώρος της μαρίνας καταλαμβάνει τη ζώνη παραλίας και αιγιαλού που είναι μπροστά από την περιοχή που είχε οριστεί ΠΕΡΠΟ και πλέον ΕΣΧΑΣΕ. Καθώς στην Ελληνική νομοθεσία παραλία και αιγιαλός είναι δημόσιος χώρος, δεν περιλαμβάνεται στο παραπάνω οικόπεδο και συνεπώς δεν αγοράστηκε. Πώς θα γίνουν όμως όλα τα παραπάνω στη στενή ζώνη της παραλίας, όπως κτίρια, δρόμοι κτλ.; Απλά, μπαζώνεται θαλάσσιος χώρος δημιουργώντας καινούργιο οικόπεδο και μεταφέρετε προς τα μπροστά η ζώνη αιγιαλού και παραλίας.

Η συζήτηση στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο αν θα είναι 50μ. ή 30μ. η απόσταση των κτιρίων από τη γραμμή αιγιαλού ήταν εντελώς άχρηστη, καθώς πρώτα σχεδιάζονται τα κτίρια και μετά μετατοπίζεται η γραμμή κατά το δοκούν. Το νέο οικόπεδο που δημιουργείται είναι περίπου 43 στρέμματα.

   Η δόμηση της μαρίνας συγκεντρώνεται σε τρία οικοδομικά τετράγωνα Ο.Τ. 1 Ε = 9.041,00 τ.μ. με δόμηση Ε =5.550,00 τ.μ., Ο.Τ. 2 Ε = 6.252,00 με δόμηση Ε = 1.250,00 τ.μ. και Ο.Τ. 3 Ε = 8.391,00 τ.μ. με δόμηση Ε = 1.200,00 τ.μ. Το μέγιστο ύψος θα είναι 13,50 μ. !!! Αλήθεια πώς θεωρούν, όπως αναφέρουν μέσα στη μελέτη, ότι διαφυλάσσουν το «τοπίο ιδιαίτερης σημασίας», που χαρακτηρίζεται ο κόλπος του Μεραμπέλλου στο Χωροταξικό της Κρήτης, με τρία μπλοκ τετραώροφο κτιρίων παραλιακά; Υπερβαίνει κάθε νομοθετημένο χωροταξικό σχεδιασμό αφού στο ΠΕΡΠΟ τα κτίρια γραφείων ήταν μέχρι 200 τ.μ. και ύψος ως εκτός σχεδίου δόμησης, δλδ διώροφα.

   Ένα ακόμα πιο σοβαρό θέμα της μελέτη, πέραν του αισθητικού, είναι η απουσία οποιασδήποτε ανησυχίας επιπτώσεων στο γύρω παραλιακό μέτωπο. Απουσία έντονων φαινομένων όπως αναφέρει, είναι αρκετή, για να μην μας απασχολήσει πώς η επέμβαση στη θάλασσα με μόλους, κυματοθραύστες, θωρακίσεις, υφάλους και καινούργιο οικόπεδο, θα προκαλέσει πιθανότατα διάβρωση, αλλαγή στην μορφολογία παρακείμενων παραλιών, όπως τα Χαβάνια, την περιοχή του Candia park κτλ. Με την κατασκευή της δική μας μαρίνας άλλαξε παραλιακά όλη η μορφολογία, μάρμαρα από το νεκροταφείο να επιπλέουν στη θάλασσα, μείωση πλάτους παραλιών κτλ. Πώς είναι δυνατόν να λέγεται, ελαφρά την καρδία, ότι δεν θα υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή σε εκείνη την περιοχή; Χωρίς οποιαδήποτε μελέτη και έλεγχο; 

   Ακόμα η μαρίνα θα πραγματοποιηθεί σε φάσεις ανάλογα με τους οικονομικούς πόρους του επενδυτή! Δηλαδή ακόμα και σωστή μελέτη για περιορισμό των επιπτώσεων στο παραλιακό μέτωπο να πραγματοποιηθεί, υπάρχει πιθανότητα να μην ολοκληρωθεί και να αλλάξουν τα δεδομένα της περιοχής χωρίς να έχει κανένας την ευθύνη. Είναι επιτακτική ανάγκη να μπουν ασφαλιστικές δικλείδες, νομικές ρήτρες, υποχρέωσης αποπεράτωσης έργων, έστω σε στάδια, με μελέτη επιπτώσεων του κάθε σταδίου. Πριν την έναρξη του κάθε σταδίου θα αποδεικνύεται η επάρκεια πόρων για την ολοκλήρωση του.

   Πέραν των παραπάνω, η κατασκευή γίνεται υποθαλάσσια επί 3 στρεμμάτων ποσειδονιών. Όπως αναφέρει στην περιοχή είναι «κρίσιμο το ποσοστό επιβίωσης των ποσειδονιών», δηλαδή είναι ελάχιστες για τις ανάγκες της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Παρόλα αυτά δεν θεωρεί ότι υπάρχει υποβάθμιση κατά την κατασκευή με τη ρίψη των ογκόλιθων όσο και κατά την λειτουργία της μαρίνας με τη μηχανική ανάδευση κ.α. Θεωρούμε ότι υπάρχει μια υποβάθμιση του προβλήματος, το οποίο βέβαια θα το κρίνουν οι αρμόδιοι, αλλά σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται «κρίσιμη» καταβάλλεται προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις και δεν δίνονται δικαιολογίες, ότι είναι «τοπικού χαρ/ρα» κ.α.

   Ακόμα εντός της μαρίνας θα γίνουν παραλιακές διαμορφώσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα κατασκευαστούν παραλίες προσβάσιμες προς όλους; Οι μπάρες και το φυλάκιο στην είσοδο θα είναι για την ασφάλεια ή για τον περιορισμό του κοινού; Η ελεύθερη πρόσβαση σε ¨χρήστες και επισκέπτες της μαρίνας¨ καθώς και στις παροχές όπως καταστήματα, χώροι περιπάτου κτλ σημαίνει ότι είναι κοινόχρηστοι χώροι όπως επιβάλλει η νομοθεσία;

   Αναφέρεται επίσης το καταδυτικό πάρκο, όπου όπως λέει είναι σε ικανή απόσταση. Παρόλα αυτά θα πρέπει να αναγραφούν αποστάσεις ασφαλείας, που θα κινούνται τα σκάφη κατά τη λειτουργία του, καθώς ξεπερνούν τα μεγέθη που έχουμε συνηθίσει.

   Τέλος η παροχή νερού, ρεύματος και η πρόσβαση, τα μεγάλα θέματα της περιοχής, αναφέρεται ότι θα καλυφθούν κατά το στάδιο της κατασκευής από τα δίκτυα κοινής ωφέλειας. Ομοίως θα γίνεται κατά τη φάση λειτουργίας του, με τη σύμπραξη του παραθεριστικού χωριού που θα έχει ωστόσο κατασκευαστεί. Γεννιούνται τα ερωτήματα, επαρκούν οι ποσότητες νερού και ρεύματος του δικτύου; Τι επιπλέον φόρτος προκαλείται, μπορεί να σηκώσει τέτοιο βάρος το οδικό δίκτυο;

   Η συγκεκριμένη μελέτη υποβαθμίζει τα πιο σημαντικά θέματα, ρίχνοντας βάρος σε επουσιώδη. Δεν λαμβάνει υπόψη της τη γύρω περιοχή, τις ιδιαιτερότητες της, το περιβάλλον και σίγουρα όχι τη διαφύλαξη του τουριστικού της προϊόντος. Είναι εστιασμένη μόνο στα 43 στρέμματα της μαρίνας και στην προστασία των σκαφών που θα φιλοξενεί, σαν να είναι αποκομμένη από τη γύρω περιοχή. Πρέπει να μπουν όροι, να μελετηθούν οι επιπτώσεις αναλυτικά, ο σχεδιασμός να γίνει σε συνάρτηση με το γύρω περιβάλλον και με ιδιαίτερη προσοχή στο υποθαλάσσιο οικοσύστημα. Η θεωρητική αναφορά και μόνο για πρότυπα φιλικά προς το περιβάλλον που εγγυώνται την οικολογική-περιβαλλοντική απόδοση του έργου, δεν φτάνει για να είναι τέτοιο. 

Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία των Παραλιών

Όποιος θέλει μπορεί να υποβάλει τις ενστάσεις του στο site της περιφέρειας που είναι προς το παρόν ανοιχτή η διαβούλευση.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos