Τι  πραγματικά γίνεται με τον ΒΟΑΚ στο Λασίθι;
η γέφυρα στο Χαμέζι

Τρεις ώρες σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια για τα θέματα του ΒΟΑΚ και το μόνο που έμεινε στον κ. Πλακιωτάκη ήταν αυτή η δήλωση;

Αντιπαρερχόμαστε τα περί «Αι Βασίλη και Ψευτοθόδωρου» που δείχνει το επίπεδο των πολιτικών επιχειρημάτων του βουλευτή και του κόμματός του. Αλλά φυσικά τι να πει; Μετά από 4 (!!!!) Κοινοτικά Ευρωπαϊκά πλαίσια που έφεραν αρκετά χρήματα στην Κρήτη, ο ΒΟΑΚ είναι ημιτελής. Που ήσασταν κ. Πλακιωτάκη;  Νομίζουν ορισμένοι ότι οι πολίτες θα λησμονήσουν την κατάσταση που φέρατε και παραδώσατε τη χώρα. Αλλά μνήμη υπάρχει….

Σε σχέση με τον Βόρειο Οδικό Άξονα (ΒΟΑΚ) στο Λασίθι, η κατάσταση σήμερα είναι η εξής:

Ως προς τις μελέτες: διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν μελέτες σε εξέλιξη και διαφορετικού βαθμού ωριμότητας, για τα τμήματα: Νεάπολη –Άγιος Νικόλαος, Καλό Χωριό- Φρουζή, Παράκαμψη Παχιάς Άμμου, Παχιά Άμμος  – Σητεία. Υπάρχει θέμα με την εξασφάλιση πιστώσεων για την ολοκλήρωση των μελετών και η αναγκαία διαβούλευση για τις ενστάσεις και τις προσφυγές των κατοίκων.

Προχωρά η αποκατάσταση της σύνδεσης του Οροπεδίου με το νομό μας στον κόμβο Μαλλίων, άλλο ένα έργο που είχε μείνει ημιτελές.

Δημοπρατήθηκε η αποπεράτωση του έργου Αυχήν Αγκαθιάς – Χαμέζι, όπου ενώ το έργο είναι  σχεδόν έτοιμο, η σημερινή Κυβέρνηση αναγκάστηκε να εξασφαλίσει πίστωση από τις Δημόσιες Επενδύσεις μέχρι 6.000.000,00  € για την αποκατάσταση του πιθανού προβλήματος ασφάλειας. Αυτό θα γίνει ύστερα από έλεγχο της ασφάλειας της γέφυρας με διαδικασία φόρτισης  και θα γίνουν τα συμπληρωματικά έργα, αν υπάρχει πραγματική ανάγκη,  ώστε να δοθεί σε κυκλοφορία. Άλλο ένα έργο που καρκινοβατούσε πάνω από 10 χρόνια θα μπορέσει να ολοκληρωθεί και δεν θα αναγκαστεί η χώρα να επιστρέψει όλο το ποσό στην Ε.Ε. λόγω καθυστέρησης και κακοτεχνιών.

Το  κυριότερο όμως, που δεν κατάλαβε ο κ. Πλακιωτάκης, και που αποτελεί μια σημαντική αλλαγή για τον ΒΟΑΚ είναι ότι, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, και κατά την επίσκεψή του στο Λασίθι, έχουν ήδη εγκριθεί τα κονδύλια για τη Στρατηγική Μελέτη όλου  του ΒΟΑΚ, από Σητεία μέχρι Καστέλι, η οποία θα ανατεθεί εντός του 2017. Σε αυτό το πλαίσιο γίνονται και οι μελέτες που απομόνωσε ο κ. Πλακιωτάκης. Ένα απαραίτητο έργο για την ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ που ήταν αναγκαίο πάνω από 20 χρόνια, αλλά ποτέ δεν έγινε.  Προφανώς, επειδή δεν είχαν και καμία πρόθεση να τον ολοκληρώσουν. Με  βάση  αυτή τη στρατηγική μελέτη, η οποία θα λάβει υπόψη τις παλαιότερες μελέτες που υπάρχουν, τις αλλαγές και τις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, αλλά και τις απόψεις και τις ενστάσεις των φορέων και των πολιτών, θα ανατεθεί η κατασκευή του ΒΟΑΚ, χωρίς διόδια.

Για τη χρηματοδότηση του έργου γίνονται ήδη διαπραγματεύσεις με την ΕΤΕΠ (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) για εξασφάλιση του αναγκαίου ποσού, γιατί φυσικά χρήματα δεν υπάρχουν σε μια χώρα που πτώχευσαν και λεηλάτησαν.

Όσο για το αν «παίρνει κανείς τον κ. Τσίπρα στα σοβαρά στην Ευρώπη», που ισχυρίζεται ο κ. Πλακιωτάκης, θα του πούμε απλά ότι την ίδια μέρα που έβγαλε την ανακοίνωση, ο ESM  «ξεπάγωσε» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, που είχαν «παγώσει» ύστερα από την αντίδραση του κ. Σόιμπλε για την περίφημη «13η σύνταξη» που δόθηκε μονομερώς από την ελληνική κυβέρνηση στους χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτή τη «13η σύνταξη» που ο κ. Πλακιωτάκης, με εντολή του αρχηγού του, καταψήφισε στο Κοινοβούλιο για να μην στενοχωρήσουμε τους δανειστές, δηλαδή τον κ. Σόιμπλε!

Θα είχε ενδιαφέρον να ακούσουμε την άποψη του κ. Πλακιωτάκη για το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής, όπου το κόμμα του μαζί με το ΠΑΣΟΚ αποδεδειγμένα έχουν φεσώσει τον ελληνικό λαό με 400 και πλέον εκατομμύρια, κατά τη μέθοδο «Γιάννης κερνά Γιάννης πίνει».

Θα είχε επίσης ενδιαφέρον να μας εξηγήσει, γιατί ο αρχηγός του είχε τέτοια σκανδαλώδη ευνοϊκή  ρύθμιση για τα δάνεια του, όταν στους απλούς πολίτες, για υποπολλαπλάσια δάνεια, τους δεσμεύονται και τους κατάσχονται οι λογαριασμοί. Θα  έχει ενδιαφέρον η έρευνα του Εισαγγελέα στον οποίο η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής έστειλε το πόρισμα. Τότε, όπως και με το σκάνδαλο της  Novartis, που διερευνά η Ελληνική Δικαιοσύνη σε συνεργασία με το FBI, θα μάθει ο ελληνικός λαός για τον βίο και την πολιτεία όσων μας κυβερνούσαν τόσα χρόνια.

Ένα μόνο διαβεβαιώνουμε τον κ. Πλακιωτάκη. Με  τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, τα άπλυτα τους, όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι να τα αποσιωπήσουν, θα βγαίνουν στην φόρα και εφ’ όσον προκύπτουν ευθύνες, θα οδηγούνται στην δικαιοσύνη.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos