Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής νομού Λασιθίου
Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής νομού Λασιθίου

Η «μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία, η υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων μέσω των προγραμμάτων μαθητείας, η καταπάτηση του ωραρίου και η απλήρωτη εργασία ζουν και βασιλεύουν στο χώρο του τουρισμού και του επισιτισμού, με τους εργοδότες να παραμένουν στο απυρόβλητο,

με τους εργοδότες αποθρασυμένους να εκμεταλλεύονται όλο το μνημονιακό οπλοστάσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και την ανοχή και απραξία της σημερινής κυβέρνησης, προκειμένου να κερδοφορήσουν σε βάρος των εργαζομένων.

Το νεοφιλελεύθερο δόγμα της ελαστικοποίησης της εργασίας, που προσαρμόζεται στις ανάγκες της αγοράς, δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο σε αυτό της μείωσης του κόστους παραγωγής και της εντατικοποίησης της εργασίας μέχρι εξόντωσης του εργαζόμενου, ακόμα και φυσικής. Και αυτό εφαρμόζεται στο «success story» του τουρισμού και του επισιτισμού:
  • πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, και κυρίως μετά την εξομοίωση του καθεστώτος του εποχικού εργαζομένου με εκείνη του ανειδίκευτου εργάτη,
  • απολύσεις παλαιών εργαζομένων και πρόσληψη νέων, φθηνότερων με ελαστικές ή ανύπαρκτες σχέσεις εργασίας,
  • πλασματική μετατροπή των όρων εργασίας με απασχόληση ολίγων ωρών,
  • σε άλλες περιπτώσεις, εκμετάλλευση μέσω της μαθητείας άνεργων από την Ανατολική Ευρώπη, που έρχονται στη χώρα μας μέσω «δουλεμπορικών» γραφείων εργασίας, αλλά και νέων από τις εγχώριες τουριστικές σχολές (με μισθούς των 300 ευρώ),
  • «μαύρη», ανασφάλιστη εργασία αλλά και εκμετάλλευση εκπαιδευομένων από ΚΕΚ που λαμβάνουν μόνον την αμοιβή του ΟΑΕΔ,
  • απλήρωτοι εργαζόμενοι, σε πάμπολες περιπτώσεις και από τον περασμένο Απρίλιο,
  • υπερεργασία και βάρδιες που φτάνουν και τις 12 και 14 ώρες την ημέρα χωρίς ρεπό και αποδοχές,
  • συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, που φθείρουν την υγεία των εργαζομένων, με πρόσφατο παράδειγμα το θάνατο της άτυχης ουκρανής εργαζομένης μέσω μαθητείας σε ξενοδοχείο της Ζακύνθου.
Τα παραπάνω περιγράφουν με τα μελανότερα χρώματα το «successstory» του τουρισμού και του επισιτισμού, από το οποίο κερδοφορούν μια χούφτα ομίλων εις βάρος των εργαζομένων, αλλά και των επισκεπτών τους.
Γιατί ενώ η συγκεκριμένη επαγγελματική ομάδα τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του «ΝΑΙ» στο πρόσφατο δημοψήφισμα για να μη φύγει η χώρα, όπως έλεγε, «από το ευρώ και την ευρωζώνη», ενώ είχε σηκώσει τη σημαία της… επανάστασης πριν από τη συμφωνία των Βρυξελλών για την αύξηση του ΦΠΑ στον επισιτισμό και την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά, τώρα, τηρεί… σιγή ιχθύος. Και αυτό, διότι ξέρει από πού θα βγάλει τα «σπασμένα»: από τον ιδρώτα των εργαζομένων και την υπερεκμετάλλευσή τους, από την καταπάτηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και από την ατολμία της κυβέρνησης, που διατηρεί το ίδιο αντεργατικό καθεστώς, της ελαστικής εργασίας και από την υποχώρησή της στην επαναφορά του θεσμού των ΣΣΕ και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Το ΜΕΤΑ καταγγέλλει τις πρακτικές των επαγγελματιών στο χώρο του τουρισμού και του επισιτισμού, καλεί την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας να πάψουν να συνδράμουν στην άναρχες και αυθαίρετες ενέργειες των εργοδοτών, και μέσω του ΣΕΠΕ να ελέγξουν άμεσα την παραβατικότητα των επιχειρήσεων αυτών και να τιμωρήσουν παραδειγματικά τους εργοδότες.
Απαιτεί την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων, το σταμάτημα της υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων και της παραβίασης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την καταβολή των δεδουλευμένων, των αδειών, των ρεπό και των επιδομάτων, και θεσμοθέτηση της μόνιμης και σταθερής εργασίας, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε όλους τους εργαζομένους στον τουρισμό και επισιτισμό.
Καλεί τους εργαζομένους να συσπειρωθούν και να αγωνιστούν μέσα από τα συνδικάτα τους, αλλά και όλους τους εργαζόμενους να εκφράσουν την ταξική τους αλληλεγγύη. Η λύση βρίσκεται στο ενωμένο – συλλογικό των εργαζομένων για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑ Ν. ΛΑΣΙΘΙΟΥ  Αύγουστος 2015

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos