μόνο η περιοχή της Ελούντας απασχολεί αρκετές εκατοντάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους
μόνο η περιοχή της Ελούντας απασχολεί αρκετές εκατοντάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους

Τα τελευταία χρόνια κυβέρνηση και μεγαλοξενοδόχοι πανηγυρίζουν για τα ρεκόρ αφίξεων και την ανάπτυξη στον τουρισμό. Μια ανάπτυξη, όμως, που δεν είναι για τον λαό.

Γίνεται πάνω στα συντρίμμια των εργασιακών δικαιωμάτων, περνά από τα λουκέτα των μικρών επιχειρήσεων, τσαλαπατάει το δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας για διακοπές. Οι μόνοι τελικά που τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση και προσδοκίες για κέρδη είναι οι μεγάλες εταιρείες tour operator, μεγαλοξενοδόχοι και αεροπορικές εταιρείες.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, στην διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό μάτωσαν κυριολεκτικά για να μεγαλώσουν τα κέρδη των τουριστικών μονοπωλίων. Περισσότερα από 13 δισ. ευρώ ήταν τα κέρδη των ξενοδόχων μέσα στο 2014, ενώ την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι χτυπήθηκαν με μειώσεις μισθών πάνω από 15%, διευθέτηση χρόνου με 10ωρες βάρδιες, εφαρμογή του νόμου της μη υποχρεωτικότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αλλά και από υπογραφή νέων μειώσεων στην τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας. Το 2013 η απασχόληση, παρά την έκρηξη των τουριστών, ήταν 3,5% λιγότερη, ενώ το 2014 αυξήθηκε μόλις 1,5% παρά το νέο ρεκόρ αφίξεων (πάνω από 20 εκατομμύρια τουρίστες), με την πλειοψηφία των εργαζομένων να απασχολείται το πολύ έως 6 μήνες. Όλα αυτά, την ίδια στιγμή που η πλειοψηφία του λαού δεν μπορεί να κάνει ούτε μια μέρα διακοπές, αφού το εισόδημα είναι τσακισμένο, οι τιμές σε εισιτήρια και δωμάτια είναι απλησίαστες, την μερίδα του λέοντος την παίρνουν τα μονοπώλια αξιοποιώντας το σύστημα all inclusive.

Έχουν τεράστιες ευθύνες οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες στο Εργατικό Κέντρο και στον Σύνδεσμο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λασιθίου για το ότι οι εργαζόμενοι βρέθηκαν απροετοίμαστοι μπροστά στην επίθεση του κεφαλαίου. Έκαναν διαλυτική δουλειά στο εργατικό κίνημα, καλλιεργούν τον εκφυλισμό, την αναποτελεσματικότητα του αγώνα, εμποδίζουν την οργάνωση στους χώρους δουλειάς και στον κλάδο, ενώ προτείνουν την ταξική συνεργασία με τους μεγαλοξενοδόχους. Στηρίζουν τις κατευθύνσεις της ΕΕ, την στρατηγική της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, είναι εκείνοι που εφαρμόζουν τα μνημόνια στους τόπους δουλειάς. Βασική πηγή και δύναμή τους είναι μια καλοπληρωμένη εργατική αριστοκρατία, που διαπλέκεται με την μεγαλοεργοδοσία και στηριζόταν από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ενώ υπάρχουν προσκείμενοι στο ΚΙΔΗΣΟ.

Στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις τις δράσεις του Συνδικάτου ‘Τάλως’ που πέτυχε επαναπρόσληψη εργαζόμενου σε ξενοδοχείο, καταβολή δεδουλευμένων εργαζόμενης στον επισιτισμό. Στηρίξαμε τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου Ελούντα Princess που βγήκαν μπροστά, διεκδίκησαν οργανωμένα και πέτυχαν την καταβολή του μεγαλύτερου μέρους των δεδουλευμένων τους.  Το αποτέλεσμα αυτό ήρθε μετά από επανειλημμένες κι αποφασιστικές κινητοποιήσεις, που αποτελούν φωτεινό παράδειγμα για τους εργαζόμενους του Νομού και όχι μόνο, και μάλιστα κόντρα σε φωνές που τους ήθελαν να απέχουν από οποιαδήποτε διεκδίκηση.

Η αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, με πρωταγωνιστές το δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, κι από κοντά τα διάφορα «νέα» κόμματα, γίνεται για να θολώνουν τα νερά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποκλίνεται στις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις, την στρατηγική του κεφαλαίου, στον τουρισμό και γενικά. Η εκλογική του άνοδος όχι μόνο δεν ωφέλησε το εργατικό κίνημα, μα συνέβαλε στην υποχώρησή του, αφού γι’ αυτόν οι λύσεις στα λαϊκά προβλήματα δεν έρχονται από τον αγώνα ενάντια στα μονοπώλια, αλλά με την «κυβέρνηση της αριστεράς», που τάχα θα βρει λύσεις εντός των τειχών της ΕΕ, του καπιταλισμού. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) σε πρόσφατη εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό σε σχέση με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ότι «είμαστε πολύ κοντά στα βασικά θέματα και στη στόχευση που πρέπει να έχει ο ελληνικός τουρισμός (…) Μαζί μπορούμε να κάνουμε αυτό το πρόγραμμα τέλειο» και «σε σας στηρίζουμε τις ελπίδες μας να μην περάσει η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία».

Το ΚΚΕ δεν είναι ενάντια στην τουριστική οικονομική δραστηριότητα, όμως πρέπει πρώτα απ’ όλα να διασφαλίζει την κάλυψη των αναγκών του λαού σε διακοπές και αναψυχή, έτσι ώστε όλοι οι κλάδοι της οικονομίας και οι περιοχές να αναπτύσσονται ισόρροπα. Η ανάπτυξη αυτή να διασφαλίζει την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα σε αναλογία με την βιομηχανική-αγροτική παραγωγή, την προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας, σε ισορροπία με την φύση, την πλήρη-σταθερή εργασία των εργαζομένων του κλάδου με μισθούς που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους, την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους.

Στον καπιταλισμό, η ανάπτυξη του τουρισμού με σκοπό το κέρδος δεν μπορεί να καλύψει αυτούς τους στόχους. Θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι και μικροεπιχειρηματίες του κλάδου έχουν αντικειμενικό συμφέρον να ταχθούν με το ΚΚΕ, να δυναμώσουν παντού την πρότασή του για την Λαϊκή Συμμαχία και Εργατική-Λαϊκή Εξουσία. Πρόταση που προϋποθέτει σύγκρουση με την ΕΕ και τα μονοπώλια, ώστε να μπει στην υπηρεσία του λαού όλος ο πλούτος της χώρας. Σε αυτήν την κοινωνία ο τουρισμός θα έχει περίοπτη θέση ως λαϊκό δικαίωμα στην ξεκούραση και την αναψυχή.

Την επόμενη μέρα των εκλογών θα είναι εδώ η ΕΕ, οι απαιτήσεις των καπιταλιστών, τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, είτε προκύψει κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ, είτε με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ, εργατική, λαϊκή αντιπολίτευση για ανάκτηση των απωλειών του, για ξήλωμα όλου του αντεργατικού – αντιλαϊκού πλαισίου.

Το ΚΚΕ θα καταθέσει την ψήφο του λαού, θα δώσει όλες του τις δυνάμεις στο να φτιαχτεί μια ισχυρή συμμαχία και στον κλάδο του επισιτισμού–τουρισμού που θα παλέψει για άμεσα και οξυμένα προβλήματα των εργαζόμενων και των αυτοαπασχολούμενων του κλάδου, μαζί με τους φτωχούς αγρότες, την νεολαία και τις γυναίκες, μέσα από τις λαϊκές επιτροπές σε τουριστικές περιοχές για να διεκδικήσουν:

  • Δικαίωμα για διακοπές, αναψυχή, δωρεάν για τις λαϊκές οικογένειες.
  • Κοινωνικό τουρισμό για την λαϊκή οικογένεια, τους ανέργους, με ελεύθερη πρόσβαση σε ακτές, πολιτιστικούς-αρχαιολογικούς χώρους.
  • Ουσιαστική προστασία των ανέργων, με επίδομα ανεργίας 600€. Κατάργηση του νόμου που πετσοκόβει το επίδομα ανεργίας για τους εποχικά εργαζόμενους.
  • Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας, των δουλεμπορικών συνεργείων. Πρακτική άσκηση-μαθητεία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Κλαδικές συλλογικές συμβάσεις σε επισιτισμό-τουρισμό που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, με υποχρεωτική ισχύ. Επαναφορά μισθών στα επίπεδα του 2009 που να καλύπτει τις απώλειες από τις μειώσεις.
  • Επανένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των ειδικοτήτων του κλάδου.
  • Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, σύγχρονη εντελώς δωρεάν δημόσια Υγεία, μόρφωση, πολιτισμό, αθλητισμό, δωρεάν παιδικοί σταθμοί, προστασία της γυναίκας και της μητρότητας, εξασφάλιση της λαϊκής στέγης.

Για να έχει ο λαός ελπίδα χρειάζεται δυνατό ΚΚΕ. Δυνατό στη βουλή για την ταξική πάλη, την ανατροπή! Για τη Λαϊκή Συμμαχία που παλεύει για κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, μονομερή διαγραφή όλου του χρέους, αποδέσμευση από την ΕΕ, για να έρθει ο λαός στην εξουσία.

 

* O Γιώργος Θεοδώρου είναι υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στο Νομό Λασιθίου και μέλος της Εξελεκτικής Επιτροπής του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων – Επισιτισμού -Τουρισμού – Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Λασιθίου ‘Τάλως’.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos