το Βιτσέντζος Κορνάρος δεν περνάει πλέον από την  έδρα του....
το Βιτσέντζος Κορνάρος δεν περνάει πλέον από την έδρα του….

Ζήσαμε όλοι το κόλλημα του πλοίου της Λ.Α.Ν.Ε. (Λασιθιώτικη Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία), στη Κάσο, τις ώρες που έμειναν μέσα οι επιβάτες, την αποκόλληση,την αποβίβαση και όλα καλά;

Όχι βέβαια. Το πλοίο μπήκε δεξαμενή, αλλά καμία μέριμνα για τη εναλλακτική λύση όσο θα μείνει για επισκευές. Έτσι, τέτοιες μέρες, η Κάσος, η Κάρπαθος, η Χάλκη και άλλα τα νησιά της άγονης γραμμής, δεν έχουν ναυτιλιακή σύνδεση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Πως λοιπόν θα μεταφερθούν υλικά, κηπευτικά και άλλα; από Αθήνα, Ηράκλειο και Σητεία; Ένα δρομολόγιο του Πρέβελη ή των Super Fast Ferries, δεν αρκεί. Μετά από τα έκτακτα …. το χάος. Εν έτει 2015, οι επίγειοι παράδεισοι, τα νησιά μας, είναι αποκομμένα από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Κάποιο καλοκαιρινό μεσημέρι του 1993, ένας αριθμός ανθρώπων, μαζί με μερικούς παλαβούς που βάλανε το κεφάλι τους στο πάγκο του χασάπη, ιδρύοντας τη Λασιθιώτικη Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία, περιμένανε εναγωνίως να δουν στον ορίζοντα το πρώτο πλοίο της ΛΑΝΕ, που ήρθε και έδεσε, αλλάζοντας τα συγκοινωνιακά δεδομένα της περιοχής.

Η συνέχεια όμως, από τη μια ο πολύς ενθουσιασμός, σε συνδυασμό με την έλλειψη σοβαρής στήριξης της προσπάθειας, από ντόπιους και κατοίκους των άλλων νησιών που εξυπηρετούνταν, η υπόθεση του express Samina που έθεσε θέμα ηλικίας πλοίων και πολλά άλλα, έφεραν την εταιρία στην αγκαλιά της Α.Ν.Ε.Κ..

Έτσι, ούτε το λογιστήριο πλέον βρίσκεται στην έδρα της εταιρείας στον Άγιο Νικόλαο. Το Βιτσέντζος Κορνάρος, εξυπηρετεί την “άγονη” όπως ονομάζουμε γραμμή, αλλά μόνο του χωρίς αντικαταστάτη. Οπότε όταν συμβεί οτιδήποτε, όπως το κόλλημα στο λιμάνι της Κάσου, τα νησιά μας μένουν χωρίς πλοίο.

Θέλει τόλμη και αυταπάρνηση να είσαι κάτοικος του Αιγαίου. Διότι π.χ. ένας κάτοικος ενός μικρού νησιού έχει συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι εάν πάθει καρδιακή προσβολή εκεί …. τέλος. Ή ότι κάποια αγαθά των ηπειρωτικών περιοχών, δεν θα τα έχει. Στην Ελλάδα του 2015 αποτελεί ηρωική πράξη να συνεχίζουν οι κάτοικοι να επιμένουν να ζουν στους τόπους τους, στα νησιά.

Αλλά, κάποια στιγμή, άμεσα, το Ελληνικό κράτος πρέπει να λύσει τα προβλήματα. Θα είναι καλό για όλους …..

Γιώργος Τουτουδάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos