το κτίριο του Επιμελητηρίου Λασιθίου στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου
το κτίριο του Επιμελητηρίου Λασιθίου στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου

Μετά την απόφαση του προέδρου του επιμελητηρίου να θέσει ως θέμα την ενοικίαση της αίθουσας του ισογείου του Επιμελητηρίου αλλά και την έγκριση του από το ΔΣ, αισθάνομαι ως μέλος τού ΔΣ την ανάγκη να εκφράσω δημόσια την κάθετη Διαφωνία μου.

Στην αίθουσα του ισογείου θα μπορούσε μαζί με το εκθετήριο να λειτουργεί ως αίθουσα συνεδριάσεων του ΔΣ, την οποία κατάργησε ο σημερινός πρόεδρος.

Ήταν από τις πρώτες δράσεις του νέου προέδρου, αξιοποιώντας το χώρο συνεδριάσεων του ΔΣ για την δημιουργία δικού του γραφείου.

Αυτή η κατάσταση παραπέμπει τον Φεβρουάριο του 1933 όπου με αφορμή τον εμπρησμό του Reιchstag (κτίριο του Γερμανικού κοινοβουλίου) “καταργήθηκε”  το γερμανικό κοινοβούλιο, το οποίο επαναλειτούργησε μετά την λήξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

Το ΔΣ έκτοτε συνεδριάζει είτε στην αίθουσα εκδηλώσεων στον πρώτο όροφο (όπου και αυτή ενοικιάζεται ανά περίσταση), είτε στην αίθουσα της ΤΕΔΚ νομού Λασιθίου δίπλα στο γήπεδο του Αγίου Νικολάου. Έχει ζητηθεί  επίσης προφορικά από τον πρόεδρο του επιμελητηρίου η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου για τις συνεδριάσεις του ΔΣ. Γενικά επικρατεί μία κατάσταση περιοδεύον θιάσου. Μόνο σε καφενείο δεν έχει λάβει χώρα ακόμα συνεδρίαση του ΔΣ.

Μοναδική αναλαμπή είναι οι συνεδριάσεις, μία στο δήμο Σητείας και μία στο Δήμο Ιεράπετρας.

Δεν είναι λοιπόν περίεργο που πολλοί επιχειρηματίες διερωτούνται τι χρειάζεται το επιμελητήριο ως συμβουλευτικό όργανο του επιχειρηματικού κόσμου προς στην πολιτεία και γιατί ποιο λόγο να το πληρώνουμε; Ας απαντήσει ο πρόεδρος.

Aς μας αιτιολογήσει, γιατί δεν χρειάζεται το εκθετήριο των Λασιθιώτικων προϊόντων στην είσοδο του τουριστικού λιμανιού, στην πρωτεύουσα του νομού, στην περιοχή όπου ξεκίνησε ο τουρισμός της Κρήτης; Ή εν πάσει περιπτώσει σε ποιόν χρειάζεται η συγκεκριμένη αίθουσα;

Προχτές ακόμα το επιμελητήριο διοργάνωσε ημερίδα περί της κρουαζιέρας, όταν αυτή η αίθουσα βρίσκετε στο τουριστικό λιμάνι δεν μπορεί να βρει χρήση; .

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επιμελητήρια σε όλη την Ελλάδα, ήταν οι πρώτοι φορείς που απέκτησαν ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και μάλιστα αποκλειστικά με τις εισφορές των μελλών τους. Για τα μέλη τους λοιπόν πρέπει να αξιοποιούνται οι εγκαταστάσεις αυτές. Αυτό επιβάλουν οι συνθήκες που επικρατούν  ειδικότερα σε αυτές τις δύσκολες εποχές για τους επιχειρηματίες.

Σε τι μπορεί να βοηθήσει η είσπραξη ενοικίων από το επιμελητήριο τα μέλη του, σε αντιδιαστολή με τις δράσεις που μπορούν να λάβουν χώρα στο συγκεκριμένο χώρο.

Το επιμελητήριο Λασιθίου με αυτήν την απόφαση κλείνει ακόμα μία πύλη ευκαιριών, δράσεων και  δυνατοτήτων προς όφελος του επιχειρηματικού κόσμου του νομού, υποβαθμίζοντας παράλληλα ακόμα περισσότερο το κύρος και την αξιοπιστία του!

Οφείλω να ρωτήσω!! Του  προέδρου ιδέα ήταν η ενοικίαση για οικονομικούς λόγους όπως ισχυρίζεται ή πολιτικών του φίλων, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται για το θεσμό επιμελητήριο αλλά κοιτούν «απέναντι» από αυτό, ζυγίζοντας αντιδράσεις;

Άραγε τα χρήματα που πληρώνουν υποχρεωτικά οι επιχειρηματίες και οι επιχειρήσεις τους, δεν αρκούν στο επιμελητήριο Λασιθίου;

Υπό αυτές τις συνθήκες μου είναι αδιανόητο να συνεχίσω να στηρίζω το κοινό ψηφοδέλτιο του σημερινού προέδρου.

Επιφυλάσσομαι δε, μετά από μόλις έξι μήνες παρουσίας στην διοίκηση του επιμελητηρίου Λασιθίου ως εκπρόσωπος του τουριστικού τμήματος,  για περαιτέρω στοιχεία.

Οφείλω δε να στηλιτεύσω, ότι ο σημερινός πρόεδρος, έχει δείξει ότι δεν χρειάζεται το τουριστικό τμήμα, αφού στις τουριστικές εκθέσεις που λαμβάνει μέρος το επιμελητήριο, με δικό του περίπτερο, παρευρίσκετε χωρίς τους εκπροσώπους του εν λόγω τμήματος.

Σε  μια τέτοια λογική μάλλον βασίστηκε  για να αποφασίσει ότι δεν χρειάζεται, αίθουσα συνεδριάσεων αλλά ούτε και εκθετήριο των Λασσιθιώτικων  προϊόντων.

Μάλλον κατά τον πρόεδρο, ούτε το επιμελητήριο χρειάζεται και το ενοικιάζει για να το «καταργήσει»!!!

Ιστορικά πάντως θα καταγραφεί ότι η ταμπέλα «ΕΚΘΕΤΗΡΙΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ» αποκαθηλώθηκε επί προεδρίας του σημερινού προέδρου.

Ντροπή !!!

Θωμάς Τζανόπουλος

Μέλος ΔΣ επιμελητηρίου Λασιθίου.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos