ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λασιθίου, Θωμάς Χαριτάκης
ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λασιθίου, Θωμάς Χαριτάκης

Με έκπληξη αλλά και λύπη, διάβασα το δημοσίευμα που υπογράφει ο Θ. Τζανόπουλος, με τίτλο «Το Επιμελητήριο Λασιθίου “ενοικιάζεται” ή “καταργείται”;»

Με αφορμή το παραπάνω δημοσίευμα  θα ήθελα να ενημερώσω τα μέλη του Επιμελητηρίου αλλά και τους αναγνώστες της εφημερίδας για τα παρακάτω:

α) Για το θέμα της ενοικίασης της αίθουσας του ισογείου του Επιμελητηριακού κτηρίου.

Οι όποιες αντιρρήσεις, ενστάσεις ή διαφορετικές απόψεις των μελών του ΔΣ του Επιμελητηρίου παρότι καλοδεχούμενες, σωστό και κυρίως δεοντολογικό θα ήταν να εκφράζονται πρώτα στις συνεδριάσεις του οργάνου αυτού.
Δυστυχώς στη συνεδρίαση όπου συζητήθηκε το θέμα της ενοικίασης της αίθουσας του ισογείου του Επιμελητηριακού κτηρίου ως θέμα ημερήσιας διάταξης, το μέλος του ΔΣ Θ. Τζανόπουλος απουσίαζε, παρότι γνώριζε από πριν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του συμβουλίου.
Τελικά το ΔΣ μετά από διαλογική συζήτηση και με μια μόνο αρνητική ψήφο, αποφάσισε  την ενοικίαση της αίθουσας του ισόγειου χώρου του Επιμελητηριακού κτηρίου. Αν πραγματικά ήθελε να ενημερώσει το συμβούλιο για τις απόψεις του, μπορούσε να το κάνει έστω εγγράφως, κάτι που δεν έγινε. Πρέπει να αναφέρω ακόμα, ότι δε μου ζήτησε καμιά ενημέρωση  για το θέμα αυτό ούτε  εξέφρασε κάποια διαφορετική άποψη.

β) Για το θέμα της “κατάργησης” της αίθουσας συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου.

Αναφορικά με τις αιτιάσεις σχετικά με την “κατάργηση” της αίθουσας συνεδριάσεων προκειμένου να δημιουργήσω δικό μου γραφείο, οφείλω να τον ενημερώσω (αν και τα γνωρίζει πολύ καλά) για τα παρακάτω:

Στον 2ο όροφο του Επιμελητηριακού κτηρίου, έγιναν εργασίες ανακαίνισης και αναδιαμόρφωσης των διαθέσιμων χώρων μετά από πολλές δεκαετίες. Οι αλλαγές αυτές έγιναν αφενός για την καλύτερη εξυπηρέτηση των μελών του και αφετέρου για την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας του Επιμελητηρίου.
Το δε νέο γραφείο του προέδρου συνολικού εμβαδού 15 τ.μ. είναι κατά πολύ μικρότερο του προηγούμενου. Η ανακαίνισή του χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου (100%) από ευρωπαϊκά προγράμματα.
Τέλος οι ιστορικές αναφορές περί γερμανικού κοινοβουλίου (Reichstag) θεωρώ ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου και δεν αξίζουν σχολιασμού.

γ) Περί ανάγκης ύπαρξης των Επιμελητηρίων ως συμβουλευτικό όργανο του κράτους

 Στις αναφορές του για την αναγκαιότητα ύπαρξης και τη χρησιμότητα των Επιμελητηρίων  ο κ. Θ.Τζανόπουλος ως παλαιό μέλος του Επιμελητηρίου είμαι βέβαιος ότι τη γνωρίζει και ως εκ τούτου καλό θα ήταν να την αναδεικνύει και όχι να την υποβαθμίζει με λαϊκισμό. Η αναγκαιότητα ύπαρξης των Επιμελητηρίων δεν εξαντλείται στη λειτουργία εκθετηρίων.

δ) Για τη λειτουργία του εκθετηρίου στον ισόγειο χώρο του  Επιμελητηριακού κτηρίου.

Το εκθετήριο του Επιμελητηρίου Λασιθίου επαναλειτούργησε κατά την τουριστική περίοδο του 2014 με εξαιρετικά μικρή επισκεψιμότητα και μικρή συμμετοχή εκθετών παρότι είχε καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να συμμετάσχουν αρκετές επιχειρήσεις με τα προϊόντα τους. Αυτό τελικά  δεν κατέστη εφικτό αφού η ανταπόκρισή τους ήταν μικρή με αποτέλεσμα να μην συμπληρωθούν οι αναγκαίες θέσεις εκθετών για την αντιπροσωπευτική προβολή των επιχειρήσεων όλου του νομού.

ε) Η αξιοπιστία, το κύρος και η οικονομική αυτοτέλεια του Επιμελητηρίου

Όλοι γνωρίζουν (ή θα έπρεπε) ότι σήμερα πολλά Επιμελητήρια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας (ήδη δύο από αυτά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις βασικές υποχρεώσεις τους).
Αν δεν θέλουμε να βρεθούμε στην ίδια θέση πρέπει να εξετάσουμε κάθε δυνατή πηγή εσόδων.

Μόνο ένα δυνατό και ανεξάρτητο οικονομικά Επιμελητήριο, μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που του επιτάσσει ο ρόλος του σήμερα αλλά και στο μέλλον.
Στο σημείο αυτό θέλω να καταστήσω σαφές, ότι τα Επιμελητήρια δεν επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά εξασφαλίζουν τα έσοδά τους αποκλειστικά από τις συνδρομές των μελών τους και από συγχρηματοδοτούμενα έργα που υλοποιούν.

Όλα τα έσοδά τους πηγαίνουν για τις δράσεις που πραγματοποιούν αλλά και την εύρυθμη λειτουργία τους. Συνεπώς, ακόμα και τα έσοδα από την ενοικίαση ενός περιουσιακού στοιχείου η οποία θα γίνει σύμφωνα με το νόμο, δεν θα γίνει επ’ ωφελεία κάποιου “τρίτου” αλλά του ίδιου του Επιμελητηρίου και των δράσεων που υλοποιεί για τα μέλη του.

Όσο δε εγώ, θα είμαι στη θέση του προέδρου του ΔΣ του Επιμελητηρίου Λασιθίου, έχω την υποχρέωση να διασφαλίζω την οικονομική βιωσιμότητα και την αυτοτέλεια του.

στ) Αντί επιλόγου

Με λύπη διάβασα στο εν λόγω δημοσίευμα ότι ο κ. Θ. Τζανόπουλος αίρει την εμπιστοσύνη του στο κοινό ψηφοδέλτιο με το οποίο εξελέγη ως 1ος επιλαχών στο τουριστικό τμήμα.

Οι αναφορές του περί “πολιτικών φίλων” τις οποίες αδυνατώ να κατανοήσω δεν εκφράζουν τη σημερινή διοίκηση του Επιμελητηρίου μας, μιας και παραπέμπουν σε πρακτικές του παρελθόντος που η  κοινωνία μας έχει ξεπεράσει.
Εξάλλου στη μικρή κοινωνία που ζούμε όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας.

Τα περί «ντροπής», «κατάργησης του Επιμελητηρίου» και «αποκαθήλωσης» ταμπελών είναι μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων. Άλλωστε όταν ανέλαβα την προεδρεία του Επιμελητηρίου το εκθετήριο υπήρχε μόνο ως ταμπέλα.

Με δεδομένο ότι όλοι επιδιώκουμε το καλό του τόπου μας, θέλω να διαβεβαιώσω τα μέλη του Επιμελητηρίου μας, ότι θα συνεχίσω να εργάζομαι για το κοινό καλό, την πρόοδο και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στο Λασίθι.

Θωμάς Χαριτάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos

Η θέση σας, χρήσιμη !!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.