Το μέλλον της χώρας μας και τα “τελευταία λόγια” του υπουργού παιδείας Νίκου Φίλη
από το συνέδριο, σε πρώτο πλάνο ο Κ, Δασκαλάκης

Το 33ο Συνέδριο Μαθηματικής Παιδείας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας στην Κρήτη, τα είχε ΟΛΑ.

Δικαιωματικά θα μείνει αξέχαστο τόσο στους συνέδρους όσο και στους διοργανωτές.

 Άλλωστε δεν είναι απλή υπόθεση όταν μεταξύ των εισηγητών βρίσκονται διακεκριμένοι Έλληνες Μαθηματικοί που τιμούν την χώρα τους στο διεθνές στερέωμα των επιστημών.

Την αρχή έκαμε ο Δρ. Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, ο οποίος πριν την επίσημη έναρξη του συνεδρίου ζήτησε να μιλήσει με μαθητές γυμνασίων και λυκείων από όλο το νησί σχετικά με την έρευνα του στο MIT (Massachusetts Institute of Technology) στους Αλγόριθμους και την εξέλιξη της επιστήμης, της τεχνολογίας, των μαθηματικών και της κοινωνίας.

Λίγη ώρα αργότερα οι μαθητές παρέδωσαν την σκυτάλη στους καθηγητές τους. Μαθηματικοί από κάθε γωνιά της Ελλάδας κατέφθασαν στα φιλόξενα Χανιά για να λάβουν μέρος στις εργασίες του 33ου συνεδρίου της Ε.Μ.Ε.

Το μέλλον της χώρας μας και τα “τελευταία λόγια” του υπουργού παιδείας Νίκου Φίλη
ο υπουργός παιδείας φτάνει στο συνέδριο

Στην εναρκτήρια κεντρική ομιλία του συνεδρίου, ο κύριος Δασκαλάκης πέραν όλων των άλλων, πρότεινε μέρος της λύσης του προβλήματος της κρίσης της χώρας μας.

Έτσι σε μια αποστροφή του λόγου του, σχολίασε πως από την έως τώρα εμπειρία του, το ανθρώπινο επιστημονικό δυναμικό της Ελλάδας διαπρέπει τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, οπότε και θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην περαιτέρω «εξαγωγή δυνατών μυαλών» ώστε να δημιουργήσουμε υπεραξία και προϋποθέσεις καινοτομίας και γνώσης.

Των κύκλο των δεκάδων επιστημονικών ομιλιών και παράλληλων δράσεων και δραστηριοτήτων που ακολούθησαν, έκλεισε ένας ακόμα νέος κρητικός μαθηματικός, ο Δρ. Ιωάννης Καραγιαννάκης (Director of Maths, Eureka Leuven School, Belgium / Board Director, European Dyslexia Association) ο οποίος καθήλωσε το ακροατήριο παρουσιάζοντας τις νέες ερευνητικές μεθόδους διδακτικής και κατανόησης των μαθηματικών στην Ευρώπη.

Το μέλλον της χώρας μας και τα “τελευταία λόγια” του υπουργού παιδείας Νίκου Φίλη
ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης μιλά στους μαθητές

Των εξαιρετικών αυτών ομιλιών προηγήθηκαν οι επίσημοι χαιρετισμοί των εκπροσώπων των θεσμικών φορέων της πολιτείας.

Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο υπουργός Παιδείας κύριος Νίκος Φίλης, ο οποίος ιστορικά υπήρξε και ο πρώτος υπουργός παιδείας που αποδέχτηκε την επίσημη πρόσκληση της Ε.Μ.Ε για να παρευρεθεί στις εργασίες ενός τόσο σημαντικού εκπαιδευτικού θεσμού.

Βέβαια πρέπει να αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, να ξεκινά ένα συνέδριο με έναν υπουργό παιδείας και να τελειώνει με έναν άλλο στην θέση του πρώτου. Καθώς επίσης θα πρέπει να αποτελεί ελληνικό φαινόμενο  την έναρξη ενός επιστημονικού εκπαιδευτικού συνεδρίου να διακόπτουν συνδικαλιστές και διαδηλωτές με αντικυβερνητικά συνθήματα.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, κι επειδή στα οργανωμένα κράτη αυτό που «μετράει»  είναι η συνέπεια και η συνέχεια, ελπίζουμε τα «τελευταία λόγια» του πρώην υπουργού παιδείας να ισχύσουν όπως ακριβώς ειπώθηκαν.

Πιο συγκεκριμένα και με αφορμή τον σχεδιαζόμενο εορτασμό των 100 ετών της Ε.Μ.Ε. το υπουργείο παιδείας ανακήρυξε το έτος 2018 για την Ελλάδα, ως έτος Μαθηματικών.

Ευχή όλων μας η συμπλήρωση ενός αιώνος ύπαρξης και προσφοράς της Ε.Μ.Ε. στην ελληνική κοινωνία, να εμπνεύσει νέους ανθρώπους με όραμα, ιδέες και εργατικότητα να συνεχίσουν και να εξελίξουν το μακροβιότερο επιστημονικό σωματείο της χώρας μας.

Πριν δυο χρόνια στην Βέροια, η Κρήτη ως ένα νησί διεκδίκησε μακριά από τοπικισμούς και αγκυλώσεις, την διοργάνωση του 33ου συνεδρίου στα Χανιά, ένα μεγάλο ευχαριστώ ανήκει στους διοργανωτές του συνεδρίου αλλά και σε όσους αθόρυβα, εργατικά και μεθοδικά πίστεψαν και στήριξαν την όλη αυτή προσπάθεια από την αρχή έως το τέλος.

Έτσι θα ήταν άδικο να μην ευχαριστήσουμε ειδικά τους:

Πρώην Πρόεδρο της Ε.Μ.Ε. κύριο Γιώργο Δημάκο,

Περιφερειάρχη Κρήτης κύριο Σταύρο Αρναουτάκη,

Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας κύριο Παναγιώτη Σημανδηράκη,

Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης, κύριο Γιώργο Τερζάκη,

Διοικούσες επιτροπές παραρτημάτων Ε.Μ.Ε. Ηρακλείου και Λασιθίου

Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης

Μιχάλης Περάκης

Πρόεδρος Ε.Μ.Ε. Λασιθίου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos