ΝεολαίαΤη 2η Περιφερειακή Συνάντηση Κρήτης πραγματοποίησε η Κεντρική Ένωση Δημοτικών και Νομαρχιακών Συμβουλίων Νεολαίας Ελλάδας (Κ.Ε.ΔΗ.ΝΟ.ΣΥ.Ν.Ε.) την Κυριακή, 14 Μαΐου 2006, σε κενρικά ξενοδοχείο στο Ηράκλειο σε μια συνδιοργάνωση με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου.
 
Σκοπός της Περιφερειακής Συνάντησης ήταν η ενημέρωση των Νέων της Κρήτης για τη Θεσμοθέτηση και το μέλλον των Συμβουλίων Νεολαίας, ιδιαίτερα μετά την ψήφιση του Νόμου στη Βουλή για τα Τοπικά Συμβούλια Νεολαίας και εν όψει των πρώτων Δημοτικών Εκλογών των Νέων στις αρχές του 2007.
 
Στην Περιφερειακή Συνάντηση έλαβαν μέρος παραπάνω από 100 νέοι, εκπρόσωποι Συμβουλίων Νεολαίας από όλη την Κρήτη, ενώ στην εκδήλωση παρευρέθησαν Βουλευτές, Δήμαρχοι, καθώς και Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι από όλους τους Νομούς της Κρήτης.
 
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η πρόταση του Ευρωβουλευτή, κου Σταύρου Αρναουτάκη, για την οργάνωση μια ημερίδας, κατά την οποία θα παρουσιαστούν οι πρακτικές προώθησης και λειτουργίας του θεσμού των Συμβουλίων Νεολαίας σε άλλα Ευρωπαϊκό Κράτη.
 
Στην ρόταση που διατυπώθηκε για τη δημιουργία μιας Πανελλήνιας Ένωσης Κρητών ο βουλευτής Ηρακλείου, κος Κώστας Μπαντουβάς: αναφέρθηκε στην ανάγκη ενημέρωσης και συμμετοχής όλων των εμπλεκόμενων φορέων και ιδίως των υπαρχόντων Κρητικών Συλλόγων και Ενώσεων, προτείνοντας και τρόπους χρηματοδότησης.
 
Επίσης, για το μέλλον των Τοπικών Συμβουλίων Νεολαίας μετά τη θεσμοθέτηση τους με Νόμο στη Βουλή τον περασμένο Μάρτιο και για τις προοπτικές του νέου θεσμού έκαναν λόγο ο βουλευτής Ηρακλείου, κος Στέλιος Ματζαπετάκης και ο Γενικός Γραμματέας της Ε.Ν.Α.Ε., κος Ευριπίδης Κουκιαδάκης. Τέλος, ο βουλευτής Ηρακλείου, κος Μανόλης Στρατάκης, δεσμεύτηκε να καταθέσει ερώτηση στη βουλή και να ζητήσει διασαφήνιση του Νόμου σχετικά με το θέμα της νομικής υπόστασης των Τοπικών Συμβουλίων Νεολαίας.
 
Το σώμα της 2Πς Περιφερειακής Συνάντησης Συμβουλίων Νεολαίας Κρήτης ολοκλήρωσε τις εργασίες αποφασίζοντας ομόφωνα τη σύνταξη ψηφίσματος προς τη Βουλή με σκοπό;
  • Να διασαφηνιστεί το θέμα της Νομικής Υπόστασης των Τοπικών Συμβουλίων Νεολαίας (Σωματεία ή Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου;)
  • Να προωθηθεί το θέμα της ενιαίας ρύθμισης των Νομαρχιακών Συμβουλίων Νεολαίος, παράλληλα με τα Δημοτικά.
  • Να γίνει πρόβλεψη για Διαμερισματκά Συμβούλια Νέων σε μεγάλους Δήμους της χώρας.
  • Να εξεταστεί ξανά το ανώτατο όριο ηλικίας για τη συμμετοχή των Νέων σε Συμβούλια Νεολαίας (28 έτη), ιδιαίτερα όταν το όριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τα 30 έτη και ο Ο.Η.Ε. και το Συμβούλιο της Ευρώπης έχουν ορίσει τα 35.
  • Να γίνει ειδική και ακριβής πρόβλεψη για το θέμα της χρηματοδότησης των Συμβουλίων Νεολαίας.

Μάνος Παυλάκης
Υπεύθυνος Συμβουλίων Νεολαίας Περιφέρειας Κρήτης

Print Friendly, PDF & Email

Από manos