Το "πλοίο" του καταδυτικού τουρισμού το χάσαμε ως περιοχή!
κατάδυση στην Αλόννησο

Διαβάσαμε περί του υποβρύχιου μουσείου Αλοννήσου, ανάλογης μοναδικότητας με τον Παρθενώνα καθώς και της συσχέτισης του από την εφημερίδα σας με την αρχαία Όλους, προτείνοντας να δημιουργηθεί κάτι ανάλογο για τον τόπο μας για τον καταδυτικό τουρισμό.

Σας αναφέρω ότι δυστυχώς στο συγκεκριμένο σημείο ως πορθμείο πλοιαρίων δεν μπορούν να αναπτυχθούν τέτοιες δράσεις, δεν το επιτρέπει η νομοθεσία αλλά και η πρακτική εφαρμογή λόγω της ασφάλειας κλπ που απαιτείται να παρέχει μια τέτοια περιοχή!

Οι δράσεις του δημάρχου για την συγκεκριμένη περιοχή, μπορούν να έχουν μόνο ιστορικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον και όχι της ανάπτυξης καταδυτικού τουρισμού.

Πέρα από αυτά η περιοχή μας σχεδόν έχει χάσει την  δυνατότητα να καταστεί καταδυτικός προορισμός.

Ο νέος νόμος δε που βρίσκετε σε διαβούλευση, θα επιτρέπει την κατάδυση σε οποιοδήποτε υποθαλάσσιο αρχαιολογικό χώρο και ναυάγιο της Ελλάδος με την συνοδεία πιστοποιημένου συνοδού! 

Η περιοχή μας αν και πρωτοπόρος έχασε το ένα «πλοίο» μετά το άλλο,  δεν διαθέτει ναυάγια ή υποθαλάσσιους αρχαιολογικούς χώρους τέτοιας αξίας σε προσιτό βάθος που να στηρίξουν την περιοχή ως καταδυτικό προορισμό.

Ακόμα και στην επίσκεψη του στο τόπο μας ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο σημερινός πρωθυπουργός, στην συνάντηση του με τους φορείς και τον δήμαρχο είχε δώσει την κατεύθυνση. Δηλαδή ότι το Αιγαίο είναι ένα απέραντο υποθαλάσσιο μουσείο και προς τα εκεί θα κατευθυνθεί ο καταδυτικός τουρισμός! 

Ο δήμος δεν άλλαξε ρότα για να κατευθυνθεί προς την δημιουργία άτυπου θαλάσσιου πάρκου όπως του είχαμε προτείνει εκμεταλλευόμενος το ΦΕΚ 79Β άρθρα 32.33,34 & 36.

Φεκ που θα του έδινε την δυνατότητα δέκα χρόνια πριν με μια απλή μετατροπή ως κανονισμό λιμένα, να δημιουργήσει μια προστατευμένη περιοχή και ένα διπλό νέο ελκυστικό τουριστικό προϊόν για το Μιραμπέλλο, αυτό της κατάδυσης και της επιφανειακής περιήγησης!

Μια περιοχή όπου θα προστατεύονταν η θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα, αναδεικνύοντας παράλληλα τον εκπληκτικής ομορφιάς υποθαλάσσιο περιβάλλον του κόλπου του Μιραμπέλλου εκμεταλλευόμενη και την μεγάλη υποδομή και τεχνογνωσία των καταδυτικών κέντρων της.

Αντί αυτού αναλώθηκε στις ιδιαίτερα χρονοβόρες, τεράστιου κόστους και απαρχαιωμένες διαδικασίες  της δημιουργίας τεχνητού θαλάσσιου πάρκου, χαμένου όπως φαίνεται θέματος τόσο  λόγω των διαδικασιών όσο και της πρακτικής χρησιμότητας του πλέον. Ένα τεχνητό θαλάσσιο πάρκο οριοθετημένο ανάμεσα σε ένα Τουριστικό Λιμάνι και μία μαρίνα ιδιώτη επενδυτή που δεν θα είναι δυνατόν να καταστήσει την περιοχή όχι μόνο δωδεκάμηνο καταδυτικό προορισμό αλλά ούτε καν τέτοιου τύπου τουριστικό προορισμό! Παράλληλα πρωτοτύπησε αρνητικά αγοράζοντας ένα κατεστραμμένο σκάφος για να το ποντίσει ενώ η έγκριση περιβαλλοντικών επιπτώσεων σήμερα έχει λήξει!

Η περιοχή αν και πρωτοπόρος όπως και με το Τουριστικό λιμάνι, την μαρίνα, τον ίδιο τον τουρισμό, βρίσκετε ξανά ουραγός και σε αυτό το κομμάτι της τουριστικής βιομηχανίας.  Ουραγός σε τόσο δύσκολες στιγμές για την οικονομική επιβίωση της!  

Ο τόπος μας δεν μπορεί να έχει κανένα τουριστικό μέλλον, όταν ο δήμος απέρριψε την άμεση ανάπτυξη χωρίς οικονομικό κόστος ενός τουριστικού προϊόντος, που η υφιστάμενη για τον τόπο μας νομοθεσία το στηρίζει, η περιοχή περιβαλλοντικά διατίθεται για αυτήν την δράση, έχει πολύχρονη εμπειρία και διαθέτει τις υποδομές και την τεχνογνωσία για τα οποία όμως ο δήμος αδιαφορεί προσηλωμένος σε απαρχαιωμένες πρακτικές, χάνοντας ακόμα μια ευκαιρία.    

Θωμάς Τζανόπουλος

Τουριστικός Πράκτορας

Διαβάστε την αιτιολογική έκθεση για την Ανάπτυξη καταδυτικού τουρισμού

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos