Δημήτρης ΚουνενάκηςΗ απόφαση με την οποία παύει η επιχορήγηση για νέες τουριστικές μονάδες στο νομό αλλά και σ όλη την Κρήτη, είναι αρνητική εξέλιξη για τον τουρισμό.
Και εκεί που ήδη υπάρχουν πολλές και νέες μονάδες το πρόβλημα δεν είναι μεγάλο. Όμως για περιοχές με μικρή τουριστική ανάπτυξη (νότια Κρήτη κλπ) και παλιό ξενοδοχειακό εξοπλισμό (Μεραμπέλλο κλπ), η έλλειψη επιδότησης αποτελεί καίριο πλήγμα.

Η άποψη πως πρέπει να στοχεύσουμε στην ποιοτική αναβάθμιση μόνο, δεν στέκει οικονομικά, παρά το ότι είναι ανάγκη να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των υπαρχουσών μονάδων. Μπορεί να βολεύει κάποιους παλιούς επιχειρηματίες με τα δικά τους κρτήρια, μπορεί να βολεύει τον κρατικό προϋπολογισμό λόγω στενότητας , το σίγουρο πάντως είναι πως δεν βολεύει την ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού, την ανανέωση με νέες μονάδες που να καλύπτουν τις ανάγκες της αγοράς, την απάντηση στον ανταγωνισμό που διαρκώς δίνει νέα προϊόντα.
Θεωρούμε λοιπόν αναγκαίο να επανεξετασθεί η απόφαση και με κάποιους όρους και περιορισμούς, γεωγραφικούς, ποιοτικούς, ποσοτικούς, να ενταχθεί η Κρήτη ξανά στις επιδοτούμενες περιοχές.
Ακόμα και η άρση του περιορισμού των 20 στρεμμάτων, που ελπίζυμε όπως λένε οι πληροφορίες να προχωρήσει, δεν αρκεί να καλύψεις την υστέρηση σε ορισμένες περιοχές, χωρίς επιδοτήσεις που ούτως ή άλλως έχουν λάβει για το δικό τους ξενοδοχειακό εξοπλισμό άλλα μέρη του νησιού.
Έχουν νομίζουμε το λόγο τα θεσμοθετημένα όργανα στο νησί και ο εκπρόσωποί μας, ώστε με τις αναγκαίες παρεμβάσεις τους να επανέλθει το καθεστώς των επιδοτήσεων.

Λασίθι 16 Ιανουαρίου 2006.
Για τη Νομαρχιακή Επιτροπή Του Οικονομικού Επιμελητηρίου
Ο Πρόεδρος

Δημήτρς Κουνενάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από manos