Νέα ΔημοκρατίαΤου Λευτέρη Αυγενάκη
Στις 7 Μαρτίου του 2004, οι Έλληνες πολίτες αποφάσισαν πολιτική αλλαγή, γυρίζοντας τη σελίδα της Ιστορίας αλλά και -ταυτόχρονα- την πλάτη τους στην πολιτική των μεγάλων λόγων και της ελάχιστης προσπάθειας. Επέλεξαν να βγουν από τη στασιμότητα, τη μετριότητα, την «εικονική πράσινη πραγματικότητα» και τον κύκλο των χαμένων ευκαιριών της προηγούμενης περιόδου.

Ο Κώστας Καραμανλής έλαβε ξεκάθαρη και ρητή εντολή μεταρρυθμίσεων? να βάλει τη χώρα σε τροχιά συνεννόησης αντί στείρας αντιπαράθεσης, ανάπτυξης αντί υστέρησης, αλλαγών αντί καθήλωσης. Οι πολίτες συντάχθηκαν με τη Νέα Δημοκρατία στο δρόμο της σύνθεσης, της συνέπειας και της συνένωσης δυνάμεων. Επέλεξαν το δρόμο της μεταρρύθμισς, της εξέλιξης και της προόδου.

Σήμερα, 3 χρόνια μετά το ξεκίνημα της Νέας Διακυβέρνησης, οι μεγάλες και απαραίτητες θεσμικές αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος, η συνταγματική αναθεώρηση, η μεταρρύθμιση στη διοικητική δομή της χώρας, το ασφαλιστικό σύστημα, η κοινωνική θωράκιη απέναντι στη φτώχεια έχουν ανοίξει τη διαδικασία του οργανωμένου και δημοκρατικού διαλόγου. Η προετοιμασία για το μέλλον που ζήτησαν οι πολίτες σχεδιάζεται μεθοδικά, καλύπτοντας τα κενά του παρελθόντος, αναζητώντας τη συναίνεση και τη σύνθεση.
Λευτέρης ΑυγενάκηςΣτην οικονομία καλύθηκαν μεγάλες αποστάσεις. Μειώσαμε σημαντικά τα βάρη του παρελθόντος και ξεφύγαμε οριστικά πλέον από το τέλμα και τη στασιμότητα. Πετύχαμε τους κύριους οικονομικούς στόχους, τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Περιορίσαμε το δημόσιο έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% -για πρώτη φορά από την ένταξή μας στην ΟΝΕ-ενώ διατηρήσαμε υψηλότατο ρυθμό ανάπτυξης-το διπλάσιο του μέσου όρου της Ευρωζώνης.
Σε όλους τους τομείς διακυβέρνησης, η προσωπική δέσμευση του Κώστα Καραμανλή έχει ισχυρό αντίκρισμα:

  • Η ανεργία μειώνεται σταθερά τα τελευταία 3 χρόνια.
  • Το σχέδιο για τη δυναμική οικονομία ευκαιριών θεμελιώνεται με τον νέο αναπτυξιακό νόμο και τη μακρόπνοη φορολογική μεταρρύθμιση.
  • Το τουριστικό ρεύμα και οι τουριστικές επενδύσεις πολλαπλασιάζονται, μετατρέποντας την Ελλάδα σε όλο έλξης.
  • Η Εθνική Στρατηγική Περιφερειακής Ανάπτυξης βάζει τέλος στη διάκριση της «μιας» και της «άλλης» Ελλάδας
  • Ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων διευκρινίζει τις αρμοδιότητές τους, ορίζει διαδικασίες διαφάνειας στη λήψη των αποφάσεων από τα Συμβούλιά τους κα προωθεί πρωτόγνωρες μεθόδους συμμετοχής των πολιτών στα κοινά.
  • Οι προσανατολισμένες πολιτικές στη Ψηφιακή σύγκλιση, τις νέες Τεχνολογίες, την Έρευνα και την Καινοτομία εγγυώνται πλεονέκτημα, για την ανάπτυξη και την πρόοδο.
  • Ο 3πλασιασμός των Ελληνικών Αυτοκινητορόμων αναβαθμίζει ριζικά το Εθνικό Οδικό μας δίκτυο και οι νέες υποδομές στα λιμάνια και τα αεροδρόμια υλοποιούν ανεκπλήρωτες προσδοκίες πολλών δεκαετιών.
  • Τα έργα με αξιοποίηση του πλαισίου για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα δίνουν πνοή σε ολόκληρη τη χώρα
  • Οι αγωγοί φυσικού αερίου και πετρελαίου, η απελευθέρωση των αγορών, η αξιοποίηση των ανανεώσιμων -και ανεξάντλητων- πηγών ενέργειας αλλάζουν το ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας και την ενισχύουν στον παγκόσμιο ενεργειακό και γεωπολιτικό χάρτη.
  • Η Ελλάδα προσελκύει το διθνές επενδυτικό ενδιαφέρον και εξελίσσεται σε οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό κέντρο λειτουργώντας ως έδρα για τα στρατηγεία μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης.

Στην παιδεία προχωράμε αυτές τις ημέρες στην ψήφιση του σχετικού νόμου που αλλάζει την εικόνα της Δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Αλλάζει την εικόνα του Δημόσιου Ελληνικού Πανεπιστημίου προσπερνώντας τις δυνάμεις της συντήρησης και του αναχρονισμού που επεδίωξαν τη στασιμότητα και υπονόμευσαν το μέλλον της χώρας. Στόχος μας είνι να καταστεί το Δημόσιο Πανεπιστήμιο πραγματικά αυτοδιοικούμενο. Να παρέχει πτυχία με κύρος και αξία σΆ ολόκληρη την Ευρώπη. Να μπορέσει να ανταγωνιστεί τα αντίστοιχα ιδρύματα του εξωτερικού. Να συνδέσει πιο αποτελεσματικά τη λειτουργία του με το μέλλον, την κοινωνική και επαγγελματική καταξίωση των αποφοίτων του.
Στην τελική ευθεία του κυβερνητικού έργου γι αυτή την περίοδο, η πολιτική μας στόχευση παραμένει σταθερή. Εντείνουμε τους ρυθμούς. Κλιμακώνουμε τις δράσεις μας. Εργαζόμαστε πιο αποφασιστικά, πιο αποτελεσματικά ώστε να ανταποκριθούμε στην εμπιστοσύνη και τις προσδοκίες των πολιτών. Παραμένουμε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας με ευθύνη και συνέπεια. Συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις με σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Για ευημερία και πρόοδο. Για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης ίναι Πολιτευτής Ηρακλείου της Ν.Δ.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos