διυλιστήρια
διυλιστήρια

Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την ανατολική Κρήτη, για την πόλη του Ηρακλείου, για την Χερσόνησο, για τον Άγιο Νικόλαο. Ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο τέθηκε σε λειτουργία. Καθαρό πόσιμο νερό έφτασε στις δεξαμενές του Χάνδακα.

Αξίζει πραγματικά ένας καλός λόγος για όλους αυτούς που συμβάλλανε στην ολοκλήρωση αυτού του μεγάλου έργου.

Ένα έργο που σημαδεύτηκε από έντονες αντιδράσεις, από ένα ανελέητο πόλεμο συμφερόντων, πολιτικών σκοπιμοτήτων, παρεμβάσεων, που καθυστέρησαν την παράδοση του έργου, με αποτέλεσμα να χαθεί η υδροληψία του 2012, μία από της καλύτερες χρονιές σε βροχόπτωση.

Λουλουδάκης, Λαμπρινός, Μαστοράκης, Αρναουτάκης, δοκιμάζουν το νερό ....
Λουλουδάκης, Λαμπρινός, Μαστοράκης, Αρναουτάκης, δοκιμάζουν το νερό ….

Αυτό το έργο δεν έχει ιδιοκτήτη. Αποτελεί πραγματικά μια διαχρονική μεγάλη προσπάθεια πολλών προσώπων που οραματίστηκαν και δούλεψαν για την κατασκευή. Αξίζει να μνημονεύσουμε κάποια πρόσωπα.  Τον Μανόλη Καρέλλη, τον Γιάννη Σμπώκο νεαρό τότε υπάλληλο της ΔΕΥΑΗ, τον Καμπέλη, τον Κώστα  Ασλάνη, τον άγνωστο μεγάλο οραματιστή αριστερό από τις Ποταμιές που από τη δεκαετία του 1950 μίλαγε για αυτό το έργο τον Κωστή Αγγελιδάκη. Ήταν η εποχή που η αριστερή διανόηση υποστήριζε με πάθος και επιστημονική τεκμηρίωση την κατασκευή έργων που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων, συμβάλουν στην ευημερία και την ανάπτυξη. Το βιβλίο του Δημήτρη Μπάτση “Βαριά Βιομηχανία στην Ελλάδα”, οι προτάσεις της επιτροπής ανάπτυξης του ΕΑΜ για την ανοικοδόμηση της μεταπολεμικής Ελλάδας, αποτελούν λαμπρά παραδείγματα μιας ιδιαίτερα κρίσιμης για την Ελλάδα περιόδου.

Η μικροαστική νόσος που στιγμάτισε την μεταπολιτευτική περίοδο και στάθηκε εμπόδιο σε πολλά αναπτυξιακά έργα και διεκδικούσε παράλληλα προοδευτικό αριστερό πρόσημο.  Πρέπει σήμερα κάποιοι να κάνουν την αυτοκριτική τους και να είναι προσεκτικότεροι στο μέλλον. Τα παιχνίδια κάποτε πρέπει να τελειώνουν σε αυτή τη χώρα.

Όμως αυτή τη μέρα όλοι εκφράζουμε τη χαρά και την ανακούφιση μας που επιτέλους τίθεται σε λειτουργία η τροφοδοσία της πόλης του Ηρακλείου.

Θα ήθελα να αναφερθώ στις καθυστερήσεις, στις παραλείψεις και στις άμεσες προτεραιότητες του αμέσως επομένου διαστήματος.

η συνέντευξη που ακολούθησε στο Ηράκλειο
η συνέντευξη που ακολούθησε στο Ηράκλειο

Τεράστιες ευθύνες και λαθεμένες στρατηγικές κυρίως των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών του Δήμου Χερσονήσου, χρεώνονται που δεν δόθηκαν αντισταθμιστικά οφέλη  στις περιοχές που επιβαρύνθηκαν οικονομικά και περιβαλλοντικά  για την κατασκευή του Φράγματος. Και αναφέρομαι στο Οροπέδιο Λασιθίου και στην περιοχή της Λαγκάδας. Ακόμα και οι συμβατικές υποχρεώσεις που προερχόταν από την κοινή υπουργική απόφαση έχουν καθυστερήσει αδικαιολόγητα. Βιολογικοί καθαρισμοί, αρδευτικά δίκτυα, μεταφορά οικισμού Σφεντιλίου.

Για την περιοχή της Λαγκαδάς και του Οροπεδίου πρέπει άμεσα χωρίς χρονοτριβές να εκπονηθεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης. Οφείλουν να συμβάλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, δηλαδή οι Δήμοι Χερσονήσου, Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου, Οροπεδίου Λασιθίου, Περιφέρεια Κρήτης και Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης.

Πρέπει να προχωρήσει η δημιουργία του φορέα διαχείρισης στη βάση της ισοτιμίας, αλλά και της αποδοχής από όλους, ότι αυτό το έργο φιλοξενείται σχεδόν στο σύνολό του από το Δήμο Χερσονήσου.

Τέλος πρέπει να προχωρήσει άμεσα ο Δημόσιος Διάλογος όσον αφορά την ενιαία διαχείριση των υδάτινων πόρων και των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, σε συνεργασία με τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς του τόπου μας.

Απόστολος Λουλουδάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos