Σύλλογος Ζημιωθέντων από Ασπίς Πρόνοια
Σύλλογος Ζημιωθέντων από Ασπίς Πρόνοια

Αντιγράφουμε τμήματα της απόφασης όπως δημοσιεύονται στο δελτίο τύπου του ΣτΕ.  ”…Ο εν λόγω μηχανισμός (το Εγγυητικό κεφάλαιο ζωής)

καλύπτει τις περιπτώσεις αφερεγγυότητας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, ανεξάρτητα αν η άδεια ανακλήθηκε λόγω σκόπιμων ή εσφαλμένων ενεργειών, παραλείψεων της κρατικής μηχανής, ή πλημμελούς άσκησης κρατικής εποπτείας, ή απρόβλεπτων και μεγάλης έκτασης οικονομικών και χρηματοπιστωτικών κρίσεων…”

”…Ο ειδικός μηχανισμός αποζημιώσεως (το Εγγυητικό κεφάλαιο ζωής) των ασφαλισμένων ασφαλιστικών επιχειρήσεων αποτελεί μηχανισμό κατάλληλο και πρόσφορο για την αποκατάσταση ζημιών που τυχόν προκαλούνται και από την πλημμελή άσκηση της κρατικής δραστηριότητας…”

Αν και πρέπει να σεβόμαστε τις αποφάσεις της ανεξάρτητης τρίτης εξουσίας που λέγεται δικαιοσύνη, νομίζουμε ότι ταυτόχρονα θα πρέπει να υπερασπιζόμαστε και τους κανόνες που οριοθετούν και σχηματοποιούν την κοινή λογική. Η απόφαση αυτή λοιπόν κατά την ταπεινή μας άποψη δεν υπακούει σε κανέναν τέτοιο κανόνα. Είναι απορίας άξιον πως με τόση ευκολία φορτώνονται στο Εγγυητικό Κεφάλαιο ζωής οι αμαρτίες όλου του κόσμου, μετατρέποντάς το σε σύγχρονη κολυμπήθρα του Σιλωάμ. Το άρθρο 5 του νόμου 3867 στο οποίο περιγράφεται με σαφήνεια ο σκοπός του εγγυητικού κεφαλαίου δεν αφήνει καμία παρερμηνεία για το ποιές περιπτώσεις καλύπτει. Περιπτώσεις στις οποίες φυσικά και δεν υπάγονται οι παρανομίες ή παρατυπίες των ελεγκτικών μηχανισμών.

Η ερμηνεία που δίνεται όμως με την απόφαση αυτή μας εισάγει σε έναν σύγχρονο πύργο της Βαβέλ, ή σε ένα νέου τύπου παπικό αλάθητο, όπου κάποιος ο οποίος φέρει τον μανδύα της εξοχότητας, ερμηνεύει και αλλοιώνει / μεταμορφώνει σύμφωνα με τον τελικό του στόχο το κάθε τι. Ταυτόχρονα αναρωτιόμαστε και απορούμε, πως άνθρωποι επιφορτισμένοι με τόσο μεγάλη δύναμη εξουσίας εμπαίζουν τους χιλιοκαταταλαιπωρημένους ασφαλισμένους γράφοντας ότι:

”…τα θύματα της Ασπίς Πρόνοια δεν μπορούν να διεκδικήσουν την αποζημίωση από το Δημόσιο μέσω του άρθρου 105 εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα, καθώς το Νομοθετικό Διάταγμα 400/1970 προβλέπει ειδικό μηχανισμό για τις περιπτώσεις αυτές.”

Μα όλοι γνωρίζουμε ότι ο νόμος σύστασης του ειδικού μηχανισμού (Εγγυητικό Κεφάλαιο ζωής) δημιουργήθηκε μετά την ανάκληση της Ασπίς Πρόνοια! Πως λοιπόν αυτό προβλεπόταν από τον Ν.400/1970;

Αν και το κείμενο της απόφασης δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα -οπότε επιφυλασσόμαστε για τις τελικές μας κρίσεις- μπορούμε να υποθέσουμε ότι όλα αυτά αποτελούν το σκηνικό μιας ακόμα κακόγουστης φάρσας που το εντελώς ατάλαντο σε σκηνοθεσία Ελληνικό κράτος επιφυλάσσει στους πολίτες του.

Αναμένοντας το καθαρογραμμένο τελικό κείμενο το οποίο θα μελετηθεί με μεγάλη λεπτομέρεια με τους νομικούς μας συμβούλους προκειμένου να αποφασίσουμε τις μελλοντικές μας ενέργειες, το μόνο που μπορούμε να σχολιάσουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι απαιτείται πλέον η αμεσότατη εφαρμογή του νόμου 3867/2010, χωρίς υπεκφυγές και αιωνόβιες καθυστερήσεις με πρόσχημα την φράση ”μετά το πέρας της εκκαθάρισης” διότι ο εμπαιγμός και η παρατεταμένη κωλυσιεργία έχει φέρει τον κόσμο στα υπέρτατα όριά του.
Υπενθυμίζουμε την πάγια θέση μας η οποία εκφράστηκε αμέσως μετά την ψήφιση του Νόμου 3867 ο οποίος αποτελεί προϊόν των αποτελεσματικών κινήσεων και αμέτρητων επαφών των μελών του συλλόγου μας:

”Ο νόμος αυτός πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα με απόδοση του 70% των απαιτήσεων στους ασφαλισμένους, με παράλληλη εκχώρηση του προϊόντος της εκκαθάρισης στο εγγυητικό κεφάλαιο ζωής…”

Η υπομονή πλέον έχει εξαντληθεί, τα όρια έχουν ξεπεραστεί. Αναμένουμε άμεση λύση για το πρόβλημα και θέτουμε σε επιφυλακή όλους τους ζημιωθέντες για συμμετοχή σε μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και αποδοκιμασίας των κυβερνητικών χειρισμών επί του θέματος.

Σύλλογος Ζημιωθέντων από Ασπίς Πρόνοια

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos