Όταν το αυτονόητο γίνεται ζητούμενο
παράνομα ανοίγματα στην εθνική οδό που έχουν προκαλέσει και θανάτους

Αισθήματα ανακούφισης και ικανοποίησης-κι ας πρόκειται για απλή πληροφόρηση- προξενεί το οπισθόφυλλο της εφημερίδας “ΑΝΑΤΟΛΗ”της 28-7-2016 απ όπου ο έγκριτος δημοσιογράφος Μιχάλης Ατσαλάκης μας ενημερώνει για “Σημειακές παρεμβάσεις σε 450 σημεία του οδικού δικτύου”για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην Κρήτη.

κ. Περιφερειάρχη, με αφορμή το εν λόγω δημοσίευμα,με την προτροπή του Μοντεσκιέ: “Η τυραννία του ηγεμόνα σε μια ολιγαρχία δεν είναι τόσο επικίνδυνη για την κοινωνική ευημερία όσο η απάθεια ενός πολίτη σε μια δημοκρατία”,

και με την αδιαμφισβήτητη παραδοχή του ότι:για να δούμε το μέλλον είναι σημαντικό να αντλήσουμε ότι το παρελθόν έχει να μας διδάξει,θέλω δημόσια να θέσω κάποια ερωτήματα,πάντα με τον προσήκοντα σεβασμό στο θεσμό που υπηρετείται,την ειλικρινή εκτίμηση και τη φιλική διάθεση στο πρόσωπο σας.

Στα 450 σημεία που η μελέτη καταγράφει,συμπεριλαμβάνονται άραγε και τα 30 που υπάρχουν στο τμήμα των 14,5 χιλιομέτρων που συνδέει τη Νεάπολη με τον Αγιο Νικόλαο από τα οποία είναι εφικτή μεν,εγκληματικά παράνομη δε η πρόσβαση από και προς την εθνική οδό ή ΒΟΑΚ;

Με το ερώτημα αυτό ασφαλώς και δεν θίγω την αξιοπιστία της μελέτης,πολύ περισσότερο δε το κύρος και την επιστημοσύνη των μελετητών. Απλά φοβάμαι μην θεωρηθεί το κλείσιμο των αυτονόητο και ως τέτοιο  δεν επισημανθεί στο βαθμό που πρέπει. Είναι αυτό το λεπτό και συνάμα θολό σημείο, που κάτι χάνεται, και το αυτονόητο γίνεται ζητούμενο!

Και δεν είναι μόνο αυτό που με υποχρεώνει σ’αυτήν τη θεώρηση. Είναι και η άντληση μνήμης.

κ.Περιφερειάρχη,

Στο νομό μας,ως προϊστάμενος του κλιμακίου της ΔΕΚΕ υπηρετούσε ένας καθ’ όλα άξιος και ικανότατος δημόσιος λειτουργός,ο κ.Γιώργος Καναβάκης.Φεύγει με μετάθεση στο Ηράκλειο και η αξιοσύνη του τον φέρνει Διευθυντή της υπηρεσίας.

Αναλογιζόμενος το αίσθημα ευθύνης και την αίσθηση του καθήκοντος της νέας του θέσης,προχωρεί στο κλείσιμο των τότε 4 – 5 σημείων παράνομης πρόσβασης από και προς την εθνική οδό.Τι πιο αυτονόητο!Και όμως….

Ξεσηκώθηκαν οι εξυπηρετούμενοι από τις προσβάσεις κάτοικοι,”Τα ψηφαλάκια”, ενεργοποίησαν όλους τους Αυτοδιοικητικούς,Νομαρχιακούς και Κοινοβουλευτι κούς τοπικούς Άρχοντες και”εν μια νυκτί” ότι το αίσθημα ευθύνης και η αίσθηση καθήκοντος αντιμετώπισε ως αυτονόητο,το κάθε λογής συμφέρον, προσωπικό, ψηφοσυλλεκτικό-κομματικό το κατέστησε ζητούμενο.Ξέφραγο αμπέλι η εθνική οδός…. Αποτέλεσμα:

α. Να τρωθεί το κύρος ενός πανάξιου δημόσιου λειτουργού.

β. Να αποθρασυνθούν κάποιοι από τους έχοντες χωράφι παρακείμενο ή κοντά στην εθνική οδό και να δημιουργήσουν προσβάσεις φτάνοντας σήμερο τον αριθμό των τότε 4-5 σημείων σε 30!
γ. Αυτό το στάτους που προέκυψε με τις ευλογίες των τοπικών αρχόντων,σε μεγάλο βαθμό, αδρανοποίησε την υπηρεσία της Τροχαίας αναφορικά με τη δράση της στη κραυγαλέα αυτή παράβαση.Ηλίου φαεινότερο το γιατί………..
δ. Ποιος θα μας πει για το ποσοστό συμβολής αυτών των προσβάσεων στον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων,γενικά στο οδικό δίκτυο. Στο περιγραφόμενο τμήμα έχει καταγραφεί θανατηφόρο ατύχημα σε συγκεκριμένη πρόσβαση!
κ Περιφερειάρχη,
Από τα παραπάνω,αβίαστα προκύπτει το άλλο ερώτημα: Θα αποκτήσουμε επιτέλους ένα ασφαλή και σύγχρονο αυτοκινητόδρομο κατ’ όνομα και κατ’ ουσία Εθνική Οδό ή θα βρεθούμε στο ίδιο έργο θεατές;
Υπάρχει η διάθεση σύγκρουσης και ρήξης μ’ αυτή τη πληγή που λέγεται ψηφοσυλλεκτικό-κομματικό συμφέρον που όσο παραμένει χαίνουσα δεν θα μας επιτρέψει ποτέ,όχι να προκόψουμε ως Κράτος,αλλά να γίνουμε Κράτος, μια και μας στερεί την,κατά τη γνώμη μου,θεμελιώδη προϋπόθεση: προς τούτο: Την ανάπτυξη της αμφίδρομης σχέσης και σεβασμού Κράτους – Πολιτών.
Νεάπολη 3 Αυγούστου 2016
Με ειλικρινή εκτίμηση
Γρηγόρης Εμ.Πεδιαδίτης
Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos