Όχι στην περικοπή των συντάξεων
ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς

Την Δευτέρα 1η Οκτωβρίου αναμένεται να παιχθεί η πρώτη πράξη στο πολυδιαφημισμένο σήριαλ της περικοπής (;) των συντάξεων από 1.1.2019. Και αυτό γιατί τα ψέματα τελειώνουν καθώς η κυβέρνηση είναι τότε υποχρεωμένη να καταθέσει στη Βουλή το Προσχέδιο Κρατικού  Προϋπολογισμού 2019.

Όμως το σήριαλ και η αβεβαιότητα είναι σίγουρο ότι θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι την 3η Δεκεμβρίου όταν και θα συνεδριάσει τελικά το Eurogroup για να αποφασίσει κατά πόσο στην κατά τα άλλα δήθεν ανεξάρτητη και εκτός μνημονίων Ελλάδα τελικά τα «μνημονιακά δρεπάνια» θα θερίσουν κυριολεκτικά τις συντάξεις πείνας οι οποίες δίνονται στα περήφανα γηρατειά όπως θα έλεγε και ο Αντρέας Παπανδρέου.

Έτσι την ώρα που στην Πατρίδα μας τα εκατομμύρια των συνταξιούχων συνεχίζουν να αγωνιούν για ενδεχόμενη περικοπή των συντάξεων, στην Ευρώπη έχει αρχίσει μια σκληρή κριτική ενάντια στην επαπειλούμενη ιδιωτικοποίηση του Ασφαλιστικού Συστήματος.

Στο πλαίσιο αυτό στις 12 Σεπτεμβρίου οργανώθηκε συζήτηση στην  Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο όπου είχα την ευκαιρία να εκφράσω την πλήρη αντίθεσή μου στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του Ασφαλιστικού Συστήματος των κρατών μελών της ΕΕ.

Παρεμβαίνοντας λοιπόν στη συζήτηση παρατήρησα ότι την ώρα που στην Ευρωβουλή γίνεται συζήτηση για «το σοβαρό θέμα των συντάξεων, εκατομμύρια συνταξιούχοι στην Ελλάδα ζουν με την αγωνία μήπως και εάν θα περικοπούν οι συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου του 2019. Γιατί αυτές είναι οι εντολές της τρόικας, αυτές είναι οι συμφωνίες που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας με τους δανειστές. Και στο θέμα αυτό πρέπει να υπάρξει μια απάντηση. Στην Ελλάδα όπου έχουν φτωχοποιηθεί κυριολεκτικά οι συνταξιούχοι, όπου το 1/4 των συνταξιούχων ζει με κάτω από 500 ευρώ μικτά, δηλαδή 1.157.000 συνταξιούχοι. Επίσης, 611.000 συνταξιούχοι παίρνουν 372 ευρώ μικτά το μήνα. Αντιλαμβάνεστε ότι μ’ αυτούς τους όρους και τις προϋποθέσεις δεν μπορεί να ζήσει κανείς. Και φυσικά διαλύονται και οι συντάξεις χηρείας. 80.000 άνθρωποι έχουν πρόβλημα διότι γίνεται αφαίμαξη». Και συνέχισα: «Υπάρχει όμως απάντηση, και είχαμε προτείνει να γίνει ανακεφαλαιοποίηση του Ασφαλιστικού Συστήματος. Ένα Ασφαλιστικό Σύστημα που διαλύθηκε από την τρόικα με το PSI το οποίο ζημίωσε με 12 δις το Ασφαλιστικό Σύστημα. Την τρόικα η οποία με τις πολιτικές της οδήγησε σε ανεργία 29%, άρα διαλύθηκε όλο το Ασφαλιστικό Σύστημα. Πρότεινα χτες από εκείνη την θέση στον κ. Τσίπρα ότι έπρεπε να κρατήσει τα 24 δις ευρώ που περίσσευαν από το τρίτο δανειακό πακέτο, να κάνει ανακεφαλαιοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων με 12 δις ευρώ να υπάρξει έτσι βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού Συστήματος». Καταλήγοντας επισήμανα: «Δεν χρειάζεται να περικοπούν οι συντάξεις. Αυτό το επέβαλε το ΔΝΤ, τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν πρέπει να γίνει καμία μείωση των συντάξεων και λόγω των διαδικασιών αλλά και λόγω της ίδιας της κοινωνικής ευαισθησίας που πρέπει να υπάρξει. Υπάρχει λοιπόν λύση, ανακεφαλαιοποίηση του Ασφαλιστικού Συστήματος, το προτείναμε, κωφεύει και η τρόικα, κωφεύει και η κυβέρνηση Τσίπρα».

Και πράγματι ο κ. Τσίπρας κωφεύει αφού είχε την ευκαιρία ακριβώς την προηγουμένη ημέρα να απαντήσει στην πρόσκληση-πρόταση που του απηύθυνα να ξεκαθαρίσει την κατάσταση για τις συντάξεις εντός της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπου είχε κληθεί για να μιλήσει. Δυστυχώς πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα παρατείνοντας την αγωνία των εκατομμυρίων συνταξιούχων.

Αλλά και ο έτερος Καππαδόκης ο οποίος ευθύνεται πολύ περισσότερο για τη διάλυση της Ελληνικής οικονομίας, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι εμφανίστηκε στο θέμα αυτό ως νέος Πόντιος Πιλάτος νίπτοντας τας χείρας του.

Συγκεκριμένα απαντώντας σε σχετική Ερώτηση-παρέμβασή μου στις 24/9 στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής της Ευρωβουλής στις Βρυξέλλες για το ζήτημα των συντάξεων όταν και τον κάλεσα να ξεκαθαρίσει ως μέλος της τρόικας εάν θα υπάρξει μείωση των συντάξεων από 1.1.2019, απάντησε ότι η ΕΚΤ δεν θα έχει πλέον καμιά ανάμειξη σε θέματα της Ελλάδας όπως είναι οι συντάξεις, οι ιδιωτικοποιήσεις  κλπ και θα ασχολείται αυστηρά με θέματα που έχουν άμεση σχέση με τη μακροοικονομική και χρηματοπιστωτική πτυχή της Ελληνικής οικονομίας.

Έτσι ο Ντράγκι φαίνεται ότι βιάζεται να αποχωρήσει από τον «τόπο του εγκλήματος» καθώς δεν θέλει να έχει καμία σχέση με την «σφαγή ……των συντάξεων». Και όλα αυτά βέβαια παρά τις τεράστιες ευθύνες της ΕΚΤ που μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της τρόικας πετσόκοψαν μισθούς και συντάξεις και μετέτρεψαν την Ελλάδα σε ένα απέραντο κοινωνικό νεκροταφείο.

Επομένως όσο και να θέλει να αποφύγει τις τεράστιες ευθύνες της ΕΚΤ για αποζημίωση της Ελλάδας λόγω της καταστροφής που υπέστη από τα μνημόνια, ο Ντράγκι και η παρέα του δεν πρόκειται να τα καταφέρουν.Καθώς πέραν των άλλων τις ευθύνες τους τις αναδεικνύει και η πρόσφατη μελέτη Οικονομολόγων για λογαριασμό της ΕΚΤ που τονίζει πόσο καταστροφική ήταν η πολιτική της τρόικας για βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή και δραστική μείωση των κρατικών δαπανών στην Ελλάδα που οδήγησαν σε φτωχοποίηση του Ελληνικού λαού και σε στρατιές ανέργων. Και όλα αυτά όπως τονίζουν οι εν λόγω Οικονομολόγοι διότι η τρόικα υπολόγισε λανθασμένα τον περίφημο «δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή»!!!

Τυχαίο;

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos