Η φωτιά επί το έργονΞαφνικά, περίσσεψε ο πόνος!!!
Ξαφνικά περίσσεψε η οδύνη!!!
Όσοι «αρμόδιοι» και «αναρμόδιοι» εμφανίζονται, λένε πως είναι και προσπαθούν να δείχνουν συγκλονισμένοι…
Το μοτίβο όμως παραμένει το ίδιο: Όλοι ξέρουν με ευκολία να βρίσκουν δικαιολογίες, αλλά αδυνατούν να βρίσκουν λύσεις…
Πλέον, στη χώρα μας, ικανός δεν θα θεωρείται αυτός που λύνει προβλήματα και ξεπερνά δυσκολίες, αλλά αυτός που καταφέρνει να βρίσκει πειστικές δικαιολογίες!!!
Η καταστροφή η οποία συνεχίζει να συντελείται είναι τεράστια. Τις επιπτώσεις της θα τις βιώσουμε στα χρόνια που έρχονται. Θα τις βιώσουν οι γενιές που ακολουθούν. ¶ραγε και σ’ αυτούς θα προσπαθήσουμε να δικαιολογηθούμε ή επιτέλους θα ομολογήσουμε πως ήμασταν ανίκανοι να προστατεύσουμε το φυσικό μας περιβάλλον;
Η ερημοποίηση πλέον δεν είναι «προ των πυλών», αλλά είναι η νέα μας πραγματικότητα. Εδώ και πολλά χρόνια μιλάνε οι επιστήμονες και φωνάζουν οι οιολογικές οργανώσεις για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Κανείς όμως δεν μπήκε στον κόπο να ανησυχήσει. Ανομβρία, υψηλές θερμοκρασίες και δυνατοί άνεμοι οδηγούν σε πυρκαγιές και αυτές με τη σειρά τους σε ερημοποίηση. Στη χώρα μας η διαδικασία αυτή επιταχύνεται από τα πολλαπλά και ποικιλόμορφα συμφέροντα. Όσο υπάρχει εμπορευματοποίηση της γης θα υπάρχουν και πυρκαγιές. Όταν η αρχή, η μέση και το τέλος των πάντων είναι το κέρδος, τα δάση μας θα συνεχίζουν να καίγονται. Τη χώρα μας δεν την καίει καμιά τρομοκρατία, την καίει το ίδιο της το σύστημα. Την καίει το σύστημα διακυβέρνησής της. Οι κυβερνήσεις που διαδέχονται η μία την άλλη, αλλά καμιά δεν είναι ικανή να συντάξει κτηματολόγιο και δασολόγιο. Οι κυβερνήσεις που επιβραβεύουν τους καταπατητές και πασχίζουν να βρίσκουν νόμους για να αποχαρακτηρίζουν δασικές εκτάσεις. Η χώρα μας καίγεται από την ευκολία με την οποία αλλάζουν οι χρήσεις γης.
Η διαχείριση των δασών μας είναι αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Δασών που ανήκει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η προστασία των δασών μας είναι αρμοδιότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Η πυροπροστασία των δασών μας είναι αρμοδιότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που ανήκει στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
Και η Πολιτική Προστασία των δασών μας είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών.
Ατή η κωμικοτραγική πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων εκτός από τις καταστροφές που φέρνει, καταφέρνει να κρύβει και τους υπεύθυνους, με τέτοιο τρόπο ώστε στο τέλος να μη λογοδοτεί κανένας. Αυτό συμβαίνει και στις μέρες μας.
Γιατί στην χώρα μας κανείς δε μιλάει για την δημιουργία Υπουργείου Περιβάλλοντος; Μήπως επειδή κάτι τέτοιο θα ήταν εμπόδιο στην εμπορευματοποίηση που οραματίζονται;
Η καταστροφή συνεχίζει να συντελείται. Δεν αρκεί να είμαστε οργισμένοι. Επιβάλλεται πλέον να επαγρυπνούμε.
Επιβάλλεται πλέον να είμαστε ενεργοί.
 
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
 
     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ              Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ     ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΗΣΤΟΣ

Print Friendly, PDF & Email

Από manos