Έλληνες αρχαιολόγοιΗ Γενική Συνέλευση των αρχαιολόγων του Τοπικού Παραρτήματος Κρήτης στις 15- 10- 2012 συζήτησε και τοποθετήθηκε ενάντια στα νέα οικονομικά μέτρα που αφορούν στην περικοπή μισθών, στην κατάργηση δώρων, στην μείωση Εφάπαξ, στις αυξήσεις τελών, στην κατάργηση ή και στη δραματική μείωση φοροαπαλλαγών και στις μειώσεις των κοινωνικών παροχών. Τα “μέτρα” αυτά που θα συμπεριληφθούν σε νομοσχέδιο του ενός άρθρου που θα κατατεθεί στη Βουλή θα εξαθλιώσουν ακόμα περισσότερο τους ήδη χαμηλούς μισθούς, την ποιότητα της εργασίας και της ζωής μας.

Οι εργαζόμενοι στις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες της Κρήτης αντιτίθενται στη νέα μορφή εργασιακής εφεδρείας που επιδιώκεται να εφαρμοστεί στις ήδη υποστελεχωμένες Υπηρεσίες, είτε με το καθεστώς της αξιολόγησης, είτε με τις απευθείας απολύσεις. Η οργανωμένη δυσφήμιση που δέχονται καθημερινά οι Υπηρεσίες έχει ως στόχο ουσιαστικά την αποδυνάμωση των κοινωνικών παροχών, την διάνοιξη του δρόμου για περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις και στον Τομέα του Πολιτισμού και εντέλει τη μείωση των δικαιωμάτων του Πολίτη από το Κράτος.

Για την παρέμβαση στο λειτουργικό πλαίσιο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που πρόκειται να κατατεθεί με τη μορφή Νέου Οργανογράμματος για τις Υπηρεσίες, η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων θεωρεί καταρχάς ότι το Υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να επιστρέψει στην αρχική αυτοτελή και ανεξάρτητη μορφή του και όχι να υφίσταται υπό τη μορφή της Γενικής Γραμματείας σε άλλο Υπουργείο. Ο Πολιτισμός θα πρέπει να αποτελεί μία από τις πρώτες προτεραιότητες του Κράτους γιατί συμβάλλει τα μέγιστα σε όλους τους τομείς της κοινωνίας-οικονομική ενίσχυση της χώρας μέσω των εσόδων από τους αρχαιολογικούς χώρους, δημιουργία θέσεων εργασίας,  αναβάθμιση της Παιδείας και διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης!

Το Τοπικό Παράρτημα Κρήτης εκτιμά ότι με τις παρούσες συνθήκες της υποστελέχωσης δεν είναι εφικτή η πρόταση για συνένωση των Υπηρεσιών ανά Νομό γιατί μπορεί να περικλείει κινδύνους στην προστασία των αρχαιοτήτων στην περίπτωση που υπάρξουν αναγκαστικές μετακινήσεις, απολύσεις και δυσλειτουργίες Υπηρεσιών. Σε κάθε περίπτωση επισημαίνουμε ότι το σχήμα που προτείνεται μπορεί να μην λειτουργήσει ικανοποιητικά σε κάθε Νομό της χώρας, διότι υπάρχουν Εφορείες με πολλούς επισκέψιμους χώρους και μεγάλες ανάγκες των αρχαιοτήτων.

Το προτεινόμενο σχήμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων μπορεί να λειτουργήσει μόνο κατά τόπους στις περιοχές στις οποίες υπάρχουν προβλήματα λειτουργίας (λίγο προσωπικό, περιορισμένες αρμοδιότητες, ενοικιαζόμενοι χώροι κ.λ.π.).

Η Γενική Συνέλευση θεωρεί ότι στα πλαίσια του ενιαίου φορέα προστασίας θα πρέπει τεθούν σε πλήρη λειτουργία τα οργανωμένα απαραίτητα τμήματα, οι εξειδικεύσεις, το καθηκοντολόγιο και οι θεσμοθετημένες αρμοδιότητες.

Σημειώνουμε ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι υπάλληλοι των συναρμόδιων Αρχαιολογικών Υπηρεσιών συνεργάζονται ώστε να επιταχύνεται η διεκπεραίωση των υποθέσεων, με περιπτώσεις προθεσμιών κ. α., πολλές φορές αντιστρόφως ανάλογα, ως προς το φόρτο εργασίας που έχουν .

Τέλος, εμείς οι αρχαιολόγοι του Τοπικού Παραρτήματος Κρήτης θα συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν σε όλο το δημόσιο τομέα για να αποτραπούν τα νέα μέτρα και να γίνουν δεκτά τα αιτήματα που αφορούν στην αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας μας. Στον αγώνα αυτό ζητάμε τη στήριξη όλων και αποστέλλουμε την παρούσα ανακοίνωση σε όλους τους αρμόδιους φορείς και  τους πολίτες της  Κρήτης.

Οκτώβριος 2012

Γενική Συνέλευση Τοπικού Παραρτήματος Κρήτης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

 

 

 

Πρόεδρος                    Μέλος                                 Γραμματέας

 

Μαρία Μαρή        Χρύσα Σοφιανού         Μαρία Μαυράκη-  Μπαλάνου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos