Ελούντα, το όνειρο του κάθε επίδοξου "επενδυτή"Ανακοίνωση του Δήμου Αγίου Νικολάου

Μέρος 1ο

Μεγάλη συζήτηση έγινε και γίνεται για το θέμα των Π.Ε.Ρ.ΠΟ. Είναι ένας σχετικά καινούργιος τρόπος πολεοδόμησης και είναι φανερό ότι προβληματίζει, δημιουργεί ανησυχίες και ερωτηματικά για το τι ακριβώς σημαίνει και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του στο περιβάλλον, στην οικονομία, στην κοινωνία.

Ας αφήσουμε κατά μέρος τους φανατισμούς που εμφανίστηκαν, τις αντιθέσεις επαγγελματικών συμφερόντων, το επιθετικό ύφος κάποιων άλλων, τις απολυτότητες αλλά και κάποιες αθλιότητες που κάποιοι εκστομίζουν. Για τους τελευταίους μπορούμε να πούμε ότι «εξ’ ιδίων κρίνουν  τα αλλότρια» και ότι σ’ αυτή τη Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο υπάρχει η έσωθεν αλλά και η έξωθεν καλή μαρτυρία και καλό θα είναι κάποιοι να μη συγχέουν συμπεριφορές και τακτικές. Επιτέλους είναι ανάγκη  να μην «μαγαρίζουμε» τα πάντα και να έχουμε εμπιστοσύνη σε κάποιους θεσμούς.

Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι αλήθεια ότι προβληματίστηκε πάρα πολύ μέσα από αντιτιθέμενες απόψεις αλλά και αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες. Διατέθηκαν πολλές ώρες, αναζητήθηκαν πληροφορίες και υπήρχε πολύ μεγάλη περίσκεψη για το πώς θα διαχειριστούμε ένα σχετικά καινούργιο ζήτημα με πρώτο στόχο πάντα τη διασφάλιση του κοινωνικού συμφέροντος. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπήρχε καμία ομαδική άποψη αλλά κάθε σύμβουλος εξέφρασε την προσωπική του και μόνο γνώμη.

Π.Ε.Ρ.ΠΟ. σημαίνει «περιοχή ειδικά ρυθμιζόμενης πολεοδομικής δραστηριότητας» και οι βασικές διατάξεις καθορίζονται από το νόμο 2508/97, άρθρο 24. Ουσιαστικά με το εργαλείο αυτό επιτρέπεται η πολεοδόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές με κάποιες προϋποθέσεις, οι βασικότερες των οποίων είναι:

1) Η παραχώρηση στο Δήμο έκτασης 40% για κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους

2) Καθορισμός Χρήσεων γης

3) Διαγράμματα δικτύων υποδομής

4) Ορισμός γενικών και ειδικών όρων δόμησης

Οι ιδιοκτήτες της έκτασης πρέπει να ολοκληρώσουν τα έργα υποδομής με δικές τους δαπάνες και στη συνέχεια να τα παραχωρήσουν στο Δήμο για να μπορέσουν να  αξιοποιήσουν το χώρο τους. Οι ιδιοκτήτες αφού παραδώσουν το 50% της έκτασης στο Δήμο, μπορούν να κτίσουν με συντελεστές  που κυμαίνονται από 40% έως 80% στο υπόλοιπο.

Παραδείγματος χάριν, αν υπάρχει μία έκταση 100 στρεμμάτων παραχωρούνται στο Δήμο τα 50 στρέμματα μέσα στα οποία περιλαμβάνονται οι δρόμοι και γενικά οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι και στο υπόλοιπο μπορούν να κτίσουν με ανώτερους συντελεστές, ανάλογα με την κατηγορία, από 40% έως 80%.

Αν αξιοποιηθεί για  παραθεριστική κατοικία, τότε μπορούν να κτιστούν 20.000 TM (100-50=50χ40%=20.000TM).

Οι χώροι που παραχωρούνται στο Δήμο είναι ανοιχτοί και προσβάσιμοι από  όλους.

Στην ίδια έκταση εάν είχαμε ξενοδοχείο με συντελεστή 20%, θα είχαμε δόμηση 20.000 TM, το ίδιο δηλαδή με το Π.Ε.Ρ.ΠΟ. Η διαφορά όμως είναι ότι με το Π.Ε.Ρ.ΠΟ μπορείς να ορίσεις μικρότερο συντελεστή δόμησης και να έχεις ελεύθερους  κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους.

Προβλέπεται από το νόμο κάποια διαδικασία για τον ορισμό «περιοχών ειδικά ρυθμιζόμενης πολεοδόμησης» και με βάση αυτήν, στο νομό Λασιθίου έχουν ορισθεί με το ΦΕΚ 284/10/07/2008  οκτώ περιοχές Π.Ε.Ρ.ΠΟ.

Ειδικά για την περιοχή του Αγίου Νικολάου έχουν εγκριθεί δύο Π.Ε.Ρ.ΠΟ.

1) Περιοχή Βρουχά, έκταση κατάλληλη για Π.Ε.Ρ.ΠΟ 6.000 στρέμματα επιτρεπόμενη αξιοποίηση 500 στρέμματα μέχρι το 2010 και 500  στρέμματα  από το 2010 έως το 2015.

2) Περιοχή Πλευρά πάνω από το δρόμο στον Άγιο Νικόλαο, έκταση κατάλληλη για Π.Ε.Ρ.ΠΟ 600 στρέμματα επιτρεπόμενη δόμηση μέχρι το 2010, 300 στρέμματα και από το 2010 έως το 2015 άλλα 300 στρέμματα.

Η απόφαση ορίζει στην παράγραφο 5, ότι οι γενικές κατευθύνσεις μπορούν να τροποποιούνται με την έγκριση του αντίστοιχου σχεδίου ή του ΣΧΟΟΑΠ .

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, κανείς ειδικός όρος  δεν υπάρχει στην έγκριση και επομένως, στη συγκεκριμένη περιοχή που υπάρχει η έγκριση οι ιδιοκτήτες θα εισφέρουν το 40% της γης και θα χρησιμοποιήσουν τον ανώτερο συντελεστή που προβλέπει ο νόμος (60% ή 80%).

Δεν γνωρίζουμε το λόγο που έγινε αυτό. Προφανώς δεν υπήρχε η πληροφόρηση ότι μπορούμε να καθορίσουμε ειδικούς όρους.

Δυστυχώς επίσης αυτό δεν ήταν γνωστό και  το Δεκέμβριο του 2008 με αποτέλεσμα να αφήσει τότε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τους ίδιους όρους, που σημαίνει δηλαδή ότι στα Πλευρά, πάνω από το δρόμο, εάν όλη η περιοχή εντασσόταν στο Π.Ε.Ρ.ΠΟ τότε θα είχαμε δόμηση 180.000 TM!!!

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω και με μία καλύτερη πληροφόρηση που είχαμε από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ  κεντρικά αλλά και της Περιφέρειας Κρήτης το τελευταίο δίμηνο, το Δημοτικό Συμβούλιο με πολύ περίσκεψη και προβληματισμό, έχοντας και αιτήματα για καθορισμό άλλων περιοχών έλαβε την απόφασή του.

 

Γιατί τώρα μπαίνει το θέμα, υπάρχει το ερώτημα από πολλούς καλοπροαίρετους συμπολίτες;

Μπορεί κάποιος αργότερα να  ζητήσει ένταξη κι άλλης περιοχής;

Η απάντηση είναι: ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ.

Τώρα συζητήθηκε το θέμα γιατί αυτό μπορεί να το κάνει μόνο το ΣΧΟΟΑΠ του οποίου την τελική φάση συζητήσαμε τώρα!

Παρεπιμπτόντως το ΣΧΟΟΑΠ είναι το πλαίσιο για το οποίο χρειαζόταν περισσότερο ενδιαφέρον δεδομένου ότι καθορίζει τις εξελίξεις για τα επόμενα 5 χρόνια.

Επανεξέταση του θέματος μπορεί να γίνει μόνο μετά από 5 χρόνια.

Τότε ΠΛΕΟΝ θα ξαναδεί η κοινωνία και τα ζητήματα του ΣΧΟΟΑΠ αλλά και του Π.Ε.Ρ.ΠΟ, εφόσον προκύψουν.

Άγιος Νικόλαος, 9/07/2009,

Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Αγίου Νικολάου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos