το νοσοκομείο ΣητείαςΜέχρι σήμερα δεν αποτελούσε τακτική ούτε του Δ.Σ. του Συλλόγου εργαζομένων, ούτε της Τριμελούς επιτροπής, να δημοσιοποιεί θέσεις και αποφάσεις πιθανόν διαφορετικές από εκείνες των εκάστοτε διοικήσεων του Νοσοκομείου. Προκληθήκαμε όμως κατ’ επανάληψη από το Διοικητή κ. Θεοδώρου, ο οποίος φαίνεται ότι εκλαμβάνει την ευγένεια και τη σοβαρότητα, ως αδυναμία και απαντούμε στην ανοιχτή επιστολή του  που είδε το φως της δημοσιότητας προ ημερών. Πριν απ’ αυτό όμως, έχουμε να κάνουμε κάποιες παρατηρήσεις.

  1. Οι πολιτικοί άνδρες κ. Θεοδώρου, όταν ομιλούν και όταν γράφουν, δεν αναφέρονται γενικώς και αορίστως όπως εσείς κάνετε, αλλά προσδιορίζουν επακριβώς και πολύ περισσότερο κατονομάζουν έχοντας το πολιτικό θάρρος της γνώμης τους.
  2. Από πού έως που κ. Θεοδώρου τα συμφέροντα του Νοσοκομείου σε θέματα υγείας του Σητειακού λαού, ταυτίζονται υποχρεωτικά με αυτά του εκάστοτε υπουργού, της εκάστοτε κυβέρνησης και του εκάστοτε Διοικητή του Νοσοκομείου; Προπάντων στη συγκεκριμένη περίπτωση με δεδομένο μάλιστα τον τρόπο που εσείς αντιλαμβάνεστε και ασκείτε τη διοίκηση. Μια τέτοια ταύτιση, ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα και δεν αντέχει σε καμία κριτική.
  3. Αν δεν το έχετε αντιληφθεί ακόμη κ. Διοικητά, η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με προεδρευόμενη δημοκρατία, επομένως οι πολίτες της δεν έχουν μόνο υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα, τα οποία απορρέουν αλλά και προστατεύονται από το Σύνταγμα και τους νόμους. Μέσα σε αυτά, περιλαμβάνονται και εκείνα του «συνέρχεσθαι,» του «συνεταιρίζεσθαι», της διαφορετικής άποψης σαν άτομα και σαν ομάδες, η έκδοση ψηφισμάτων διαμαρτυρίας, η επίσχεση εργασίας, η αναστολή ιατρικών πράξεων, η απεργία, η προσφυγή στον επόπτη εργασίας, η προσφυγή στη Δικαιοσύνη και η διεκδίκηση  αποζημιώσεων για δεδουλευμένη εργασία, η προσφυγή στη Δικαιοσύνη όταν ένας πολίτης πιστεύει ότι θίγεται η αξιοπρέπειά του, δικαιώματα δηλαδή που εσείς προφανώς δεν γνωρίζετε ή αναγκάζεστε να αγνοείτε,  όπως αφήνετε να διαφανεί στα κείμενά σας.
  4. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητική κ. Διοικητά, η υποτίμηση που επιδεικνύετε και ο χλευασμός που εκφράζετε έναντι αποφάσεων θεσμοθετημένων οργάνων όπως η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, η Τριμελής Επιτροπή και ο Σύλλογος Εργαζομένων. Δυστυχώς όμως για εσάς, θα πρέπει να μάθετε να συνεργάζεστε, όσο και αν δεν το επιθυμείτε, με τα συγκεκριμένα όργανα.
  5. Ο θεσμός που εκπροσωπείτε κύριε  Διοικητά, απαιτεί εκτός των άλλων, σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Μην παριστάνετε λοιπόν τον ταπεινό και καταφρονημένο που δέχτηκε επιθέσεις κατά το χρονικό διάστημα που απουσίαζε από το Νοσοκομείο, εν αναμονή της ανανέωσης της θητείας του.  Υπάρχουν έγγραφα με ημερομηνίες τα οποία δημοσιοποιήθηκαν κατ’ αρχήν  από εσάς και τα οποία εμφανώς καταδεικνύουν πως ο διάλογος και η αντιπαράθεση απόψεων έχουν ξεκινήσει προ πολλού.
  6. Είναι ανακριβής η αναφορά σας  κ. Διοικητά  σε «ισχνές μειοψηφίες», γιατί πολύ εύκολα μπορούμε να αποδείξουμε ότι σχεδόν όλες οι αποφάσεις τις οποίες ο Σύλλογος Εργαζομένων και η Τριμελής Επιτροπή σας κοινοποίησε, είναι αποφάσεις συμβουλίων και  γενικών συνελεύσεων, στη συντριπτική πλειοψηφία ομόφωνες. Ποιοι είναι λοιπόν εκείνοι οι ολίγοι κ. Διοικητά που «κάνουν μεγάλο κακό στο Νοσοκομείο»; Σας υπενθυμίζουμε ότι εκτός από το Σύλλογο Εργαζομένων και την Τριμελή Επιτροπή, μέσω των οποίων  εκφράζεται το σύνολο των εργαζομένων του Νοσοκομείου, υπάρχουν και άλλα θεσμοθετημένα όργανα, όπως το Επιστημονικό Συμβούλιο και ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας, όργανα με τα οποία και πάλι προφανώς αδυνατείτε να συνεργαστείτε. Το Επιστημονικό Συμβούλιο παραιτήθηκε σύσσωμο με  την  ανανέωση της θητείας σας προ ημερών, ενώ ο  Δ.Ι.Υ. υπέβαλε παραίτηση, λίγο πολύ για τους ίδιους λόγους, λίγο πριν αναλάβετε εκ νέου τα καθήκοντά σας. Σας καλούμε λοιπόν να αναφέρετε δημόσια ποια είναι τα θεσμοθετημένα όργανα ή έστω τα μεμονωμένα πρόσωπα με τα οποία μπορείτε τελικά να συνεργαστείτε;
  7. Γιατί δεν εξηγείτε στους πολίτες τους λόγους που οι γιατροί του Νοσοκομείου δεν έχουν πληρωθεί ακόμα τις εφημερίες του μηνός Δεκεμβρίου 2008, ως μοναδικό ίσως παράδειγμα νοσοκομείου σε Πανελλήνιο επίπεδο;
  8. Ποια είναι η σχέση της διοίκησης με τη  νοσηλευτική υπηρεσία και με γιατρούς διαφόρων κλινικών,  όταν η επικοινωνία γίνεται σχεδόν αποκλειστικά με έγγραφα; Και πώς μπορεί να υφίσταται καν επικοινωνία, όταν στα ερωτήματα ή τους προβληματισμούς που σας απευθύνουν  εγγράφως, εσείς  κατά κανόνα δεν απαντάτε; Απεναντίας οι λανθασμένες μετακινήσεις εργαζομένων έχουν προκαλέσει εργασιακό έμφραγμα στο νοσηλευτικό ιδιαίτερα προσωπικό, όπως αποδεικνύουν οι επιστολές και αναφορές των νοσηλευτών/τριών του χειρουργικού τομέα και των ΤΕΠ

Όσον αφορά τώρα σε άλλα σημεία της επιστολής, έχουμε να επισημάνουμε ότι προέχει η υπευθυνότητα και η σοβαρότητα στις  «εξαγγελίες.» . Συγκεκριμένα,  ο  κος Διοικητής αναφέρεται σε:

  • α) «Διαδικασία σύστασης αρθροσκοπικού κέντρου». Τέτοιο κέντρο δεν υπάρχει πουθενά στην Κρήτη.  Αρθροσκοπήσεις πράγματι γίνονται σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας και πιθανόν κάποτε να γίνονται και στο Νοσοκομείο Σητείας.  Όμως, οργανωμένα αρθροσκοπικά κέντρα συναντά κανείς μόνο στο εξωτερικό. Τώρα θα αποκτήσει και η Σητεία;
  • β) «Αίτημα για μαγνητικό τομογράφο». Μαγνητικός τομογράφος σε δημόσιο νοσοκομείο στην Κρήτη υπάρχει μόνο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ηράκλειο. Τώρα θα αποκτήσει και η Σητεία;  Ή μήπως κε Διοικητά δεν έχετε συνειδητοποιήσει για τι πράγμα μιλάτε;
    • γ) Οι γιατροί που αποχώρησαν από το νοσοκομείο είναι περισσότεροι από όσους αναφέρονται στην επιστολή, ενώ αυτοί που προσελήφθησαν είναι λιγότεροι. Κάνατε λάθος στην αφαίρεση, λάθος και στην πρόσθεση κε Διοικητά; Και άλλα πολλά…

Όμως ας δεχτούμε, ως απόλυτα καλόπιστοι και καλοπροαίρετοι αναγνώστες, ότι όλα όσα αναφέρονται στην επιστολή του Διοικητή είναι αληθινά. Ότι δηλαδή έχει γίνει μια σοβαρή προσπάθεια συντήρησης και αύξησης των υποδομών του ιδρύματος. Αυτό πράγματι μπορεί να αποτελεί επί μέρους στόχο της διοίκησης.  Όμως, η διοίκηση ενός νοσοκομείου έχει πολύ πιο σύνθετο αντικείμενο και πολύ περισσότερες υποχρεώσεις.

  • Διοίκηση για παράδειγμα σημαίνει διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού. Και στον τομέα αυτό,  γίνεται σαφές από τα παραπάνω, ότι  ο κος Διοικητής δεν τα έχει καταφέρει,   αφού όπως αναφέρει ο ίδιος στην επιστολή του, έχουν κατατεθεί εις βάρος του μηνύσεις και  αγωγές, έχουν αποσταλεί εξώδικα, εκδόθηκαν  διάφορα ψηφίσματα, πραγματοποιήθηκε  επίσχεση εργασίας από τους γιατρούς για πολλές ημέρες και άλλα πολλά.  Όλα αυτά έγιναν μετά από ομόφωνες αποφάσεις γιατρών και εργαζομένων. Ο κος Διοικητής όμως τις ομόφωνες αποφάσεις τις χαρακτηρίζει  «ισχνές μειοψηφίες» και βλέπει «αυτόκλητους εισαγγελείς με περίεργα κίνητρα», «δήθεν πολιτικούς άνδρες», «αυτόκλητους φύλακες», «επαγγελματίες τιμητές της σωτηρίας του Νοσοκομείου» να τον εμποδίζουν στο καθημερινό του έργο.
  • Διοίκηση επίσης σημαίνει διαχείριση οικονομικών πόρων. Γιατί μέχρι σήμερα ο κος Διοικητής αποφεύγει συστηματικά να αναφερθεί στο πολύ μεγάλο χρέος του νοσοκομείου και πότε αυτό δημιουργήθηκε;;;  Χρέος το οποίο συνεχίζει να υπάρχει ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι το Νοσοκομείο θα εισπράξει όλα τα έσοδα που προσδοκά από τα διάφορα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Διοίκηση τέλος σημαίνει προσπάθεια ικανοποίησης των σκοπών του ιδρύματος, όπως αυτοί περιγράφονται στον οργανισμό του Νοσοκομείου (Φ.Ε.Κ. Β/973/24-07-2006). Για να δούμε εάν ικανοποιούνται οι σκοποί θα έπρεπε να  μας ενημερώσει ο κος Διοικητής πως τα πάει το Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας στην παροχή πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας. Μήπως εδώ ισχύει το ‘κάθε πέρσι και καλύτερα’ και δεν θέλουμε να το πούμε;;;  Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να ενημερωθούν οι πολίτες γιατί αυξήθηκαν οι διακομιδές από το Νοσοκομείο Σητείας σε κεντρικότερα νοσοκομεία. Να ενημερωθούν γιατί στο νοσοκομείο νοσηλεύτηκαν το 2008  λιγότεροι ασθενείς από το 2007, σε ποσοστό μεγαλύτερο από 25%;  Πάνω από όλα όμως, θα πρέπει ο πολίτης να ενημερωθεί με κάθε τρόπο και ιδιαιτέρως μέσα από την ιστοσελίδα του νοσοκομείου, με πιο τρόπο μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στις υπηρεσίες του νοσοκομείου που έχει ανάγκη.  Έτσι μόνο, οι φροντίδες υγείας θα παρέχονται ισότιμα, ισόποσα και με ίδια ευκολία πρόσβασης για  όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από την κοινωνική, οικονομική και επαγγελματική τους κατάσταση, σύμφωνα με τους κανόνες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

 

Για την Τριμελή επιτροπή των γιατρών         Για το Σύλλογο εργαζομένων

 

ΣΑΡΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ                        ΡΕΜΟΥΝΤΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

Print Friendly, PDF & Email

Από manos