περιοχή Πλευρά, όπου σχεδιάζεται η επένδυση της Mirum Α.Ε.(μια απάντηση στον εκπρόσωπο της εταιρείας ΜΙRUM)

Κατ’ αρχήν και εκ μέρους και όλων των συμπολιτών μου, σας ευχαριστώ για το συγκινητικό ενδιαφέρον σας για τον τόπο μας. Αλήθεια όμως. Όταν πρωτοήρθατε στα μέρη μας, πως σας φάνηκε η θέα από τη διαδρομή Αγίου Νικολάου-Ελούντας. Μαγευτική ή ατελής; Πώς σας φάνηκε η ακατοίκητη «Κολοκύθα»;… Παραδεισένια ή καταθλιπτική; Παρατηρήσατε μήπως καμία έλλειψη στους Άγιους Πάντες; Σας στενοχώρησε ας πούμε που δεν βρήκατε κάποιο καζίνο πάνω, ή οτιδήποτε που θα έδινε στο νησάκι αυτό υπεραξία;

Αγαπητέ μου κύριε Ηolliday… Υπάρχουν άνθρωποι σε αυτό το τόπο, χιλιάδες άνθρωποι, που δεν αισθάνονται ότι ζουν στου «Διαόλου τη μάνα» και για αυτό δεν χρειάζονται ούτε μεσσίες (ούτε μεσιτείες) σωτηρίας. Άνθρωποι που με τον ιδρώτα τους χτίστηκε η τουριστική ανάπτυξη αυτού του τόπου.

Αγαπητέ μου κύριε Holliday, αυτή η πλειοψηφία των κατοίκων, δεν έχουν συμφέροντα και ιδιοκτησίες ούτε στη πάνω, ούτε στη κάτω πλευρά του δρόμου. Επίσης δε δίνουν δεκάρα για τους  ενδοεπαγγελματικούς ανταγωνισμούς ξενοδόχων-μηχανικών-επενδυτών. Όμως εσείς αγαπητέ μου κύριε Holliday είστε έμμισθος υπάλληλος μιας εταιρείας. Μιας εταιρείας που εκμεταλλευόμενη τη φυσική ομορφιά του τόπου μας, θα αποκομίσει κέρδη. Άρα κατά τεκμήριο εσείς αγαπητέ μου κύριε Holliday είστε υπηρέτης ιδιοτελών συμφερόντων κι όχι του τόπου που (κατά τα άλλα) σέβεστε. Θα σας απευθύνω λοιπόν κάποιες ερωτήσεις:

Βάλτε το χέρι στη καρδιά και πείτε μου. Τι σας έκανε να αγαπήσετε το τόπο μας.  Το spa-μασάζ του ξενοδοχείου στο οποίο διαμένατε; Σε πολλά μέρη του κόσμου έχει ξενοδοχεία με εφάμιλλες δυνατότητες και μαρίνες και τεχνητούς κήπους και Fitting center και Baby parking. «Πλευρά» όμως έχουν μετρημένες πια  περιοχές της Μεσογείου. Το τοπίο σε κάνει να λατρέψεις αυτό το μέρος, όπως λατρεύεις την Βαρκελώνη για τον Gaudi, το Κάιρο για τις Πυραμίδες του, τη Σαντορίνη για την Καλντέρα της. Τώρα φαντάσου την Βαρκελώνη χωρίς Gaudi, το Κάιρο χωρίς πυραμίδες και τη Σαντορίνη χωρίς Καλντέρα…Θα ήταν 3 συνηθισμένες γειτονιές του κόσμου, με τις ιδιαιτερότητές τους φυσικά αλλά χωρίς κάτι που θα σε κάνει να ξεκινήσεις ταξίδι από την άλλη άκρη του κόσμου για να το θαυμάσεις από κοντά. Με ότι κι αν αντικαταστήσετε λοιπόν αυτό τον μικρό φυσικό μας παράδεισο, η ζημιά θα είναι μη αναστρέψιμη…

Αγαπητέ κύριε Holliday, με συγκινούν επίσης οι ευαισθησίες των αφεντικών σου για τον πολιτισμό μας (βλ. υπαίθριο αμφιθέατρο) και την οικολογία (βλ. περιβαλλοντικό πάρκο)…Είναι σαν τα μπιχλιμπίδια που έδιναν οι πρόγονοί σου κύριε HOLLIDAY στους ιθαγενείς, για να τους παραχωρήσουν τη γή τους. Ακόμα όμως κι αυτά τα μπιχλιμπίδια, στα οικόπεδα σας θα δίνουν υπεραξία όπως παραδέχεστε και στο άρθρο σας. Άσε που οι παραστάσεις και η συντήρηση, θα γίνονται με τα χρήματα των ιθαγενών . Αγαπητέ μου κύριε Holliday…Μπορεί να καταφέρατε να πάρετε το «ναι» των προυχόντων μας, αλλά εμάς δεν μας πείσατε.

Τα επιχειρήματα σας άλλωστε έχουν λογικά κενά…Παραδείγματα

1) Αφού κύριε Holliday ισχυρίζεστε ότι «τα όνειρά μας δεν θα τα υλοποιήσουμε χωρίς την συναίνεση των ανθρώπων της πόλης» και με το δεδομένο ότι υπήρχαν ενστάσεις για τα «Πλευρά» και αρχικά αρνητική γνωμοδότηση από το Δήμο… γιατί δεν επιδιώξατε την επένδυση κάπου αλλού στη περιοχή μας; Αφού υπήρχαν ήδη χωροθετημένες ΠΕΡΠΟ περιοχές αλλού…

2) Έχετε δίκιο στο ότι δεν εφαρμόζονται οι νόμοι στη χώρα μας και ότι εξαιτίας αυτού του γεγονότος με την εκτός σχεδίου δόμηση έχουν γίνει εκτρώματα. Όμως υποτίθεται ότι η εταιρεία σας αγαπητέ μου κύριε Holliday, διαφέρει από τους μπαγαμπόντηδες τους ιθαγενείς… Έτσι δεν είναι; Γιατί λοιπόν εσείς οι ανώτερου είδους επενδυτές, δεν επιλέξατε τη μέθοδο της εκτός σχεδίου δόμησης με πλήρη σεβασμό στη νομιμότητα. Γιατί θέλατε με το ζόρι ΠΕΡΠΟ;

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ… θέλατε με το ζόρι  ΠΕΡΠΟ (γιατί έτσι σας συνέφερε) και συγκεκριμένα στα «Πλευρά» γιατί είναι πανέμορφα (και έτσι σας συνέφερε ακόμα περισσότερο)

Μια τελευταία ερώτηση θέλω να σας απευθύνω αγαπητέ μου κύριε Holliday. Αν δεν κάνω λάθος τα αφεντικά σας είναι Ρώσοι επενδυτές…Από ότι ξέρω λοιπόν μέχρι το 1990 στη Ρωσία ιδιωτικές περιουσίες δεν υπήρχαν. Θα ήθελα λοιπόν να μάθω με ποιες μεθόδους, τα κατά τα άλλα αξιόπιστα αφεντικά σου, απέκτησαν τέτοια περιουσία μέσα σε 15 χρόνια. Οι γονείς μου, δούλεψαν 50+60=110 χρόνια και δεν μπόρεσαν να μαζέψουν ούτε μια σταγόνα από τον ωκεανό των ευρώ των αφεντικών σου. Μόλις μου λύσεις αυτήν την  μαθηματική ανισορροπία, θα θεωρήσω και τα όσα λες περί «αγάπης για το τόπο» και «φιλοκαλίας», αξιόπιστα.

Όμως τη συναίνεση μου δεν θα την έχεις ποτέ, γιατί πάντα θα υπάρχουν «ερυθρόδερμοι» και ανυπότακτοι ιθαγενείς που θα πιστεύουν ότι τα όμορφα πράγματα πρέπει να τα μοιράζεσαι κι όχι να τα εκμεταλλεύεσαι. Να τα νοιάζεσαι κι όχι να τα καταστρέφεις. ΟΥΓΚ…

Υ.Γ 1 Προς αποφυγή παρεξηγήσεως. Ο… «αναπάντεχος» πλουτισμός, δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της «Ρωσικής ολιγαρχίας» που σχηματίστηκε μετά την ανατροπή της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά χαρακτηριστικό γνώρισμα των καπιταλιστών κάθε φυλής, θρησκείας ή χρώματος

Υ.Γ 2 Αγαπητέ κύριε Holliday, χρησιμοποιείς σαν επένδυση «πρότυπο», το παράδειγμα της επένδυσής της MIRUM στην αρχαιολογική ζώνη α’ μπροστά από το «Τσιφλίκι». Όμως τα τοπικά συμβούλια Βρουχά και Ελούντας έχουν άλλη άποψη. Είσαι σίγουρος ότι θέλεις να ανοιχτεί δημόσια συζήτηση για εκεί;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

Print Friendly, PDF & Email

Από manos