Ο ΕλαιώναςΣτην καρδιά της πόλης και του αστικού ιστού, στη καρδιά της καθημερινότητας μας βρίσκεται ένας μοναδικός χώρος, ο Ελαιώνας. Περιτριγυρίζεται μάλιστα από μία απίστευτα πυκνοδομημένη περιοχή, έτοιμη να εκραγεί οικιστικά. O χώρoς αυτός είναι από τους μοναδικούς ελεύθερους μέσα στην πόλη του Αγίου Νικολάου με τέτοιο μέγεθος αλλά και ο μοναδικός πυκνοφυτεμένος. Ο χώρος χαρακτηρίζεται από τη χρόνια εγκατάλειψη και χρήζει αισθητικής παρέμβασης.

Το 90 % της έκτασης των 8.000 πι2 είναι καλυμμένο με πολυχρόνια δένδρα διαφόρων ειδών ( ελιές κυρίως, αμυγδαλιές χαρουπιές, αμπέλι κλπ). Στο χώρο δεσπόζει ένας παλιός ψηλός ανεμόμυλος που οπτικά παραπέμπει στους Ανεμόμυλους του Οροπεδίου Λασιθίου. Αποτελεί ένα αξιοποιήσιμο μνημείο χρήσης της τεχνολογίας εποχής για γεωργική χρήση. Η δενδρόφυτη έκταση είχε ήδη από πολλά χρόνια δεσμευτεί με το Σχέδιο Πόλης και έχει χαρακτηριστεί ως κοινόχρηστος χώρος.

Είναι πράγματι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή κατάφερε να απαλλοτριώσει οριστικά το χώρο ώστε τώρα να μπορούμε να μιλούμε από διαφορετική θέση.

Ο Ελεύθερος αυτός χώρος δεν σημαίνει ότι είναι ελεύθερος για να παρέμβει ο καθένας με τον τρόπο που θέλει. Δηλαδή έχουμε μια δημοτική περιουσία που πρέπει η διαχείριση της να είναι για το καλό των Δημοτών. Ο στόχος όμως που υπάρχει κάτω από την ασφυκτική πίεση για θέσεις παρκαρίσματος τους οδηγεί (Δημοτική Αρχή) σε μια λάθος λογική για την τύχη του ελαιώνα.

Πράγματι το κυκλοφοριακό είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα της πόλης που απαιτεί συνολική αντιμετώπιση. Όμως δεν νομίζουμε ότι λύνεται ούτε αποσπασματικά αλλά ούτε και κάνοντας ένα έγκλημα που θα αφορά επίσης την ποιότητα ζωής ειδικά αυτών που ζουν και κατοικούν μέσα στην πόλη.

Ο χώρος στάθμευσης στον Ελαιώνα έχει έτσι κι αλλιώς δευτερεύοντα ρόλο μέσα στο πλέγμα των ρυθμίσεων για το κυκλοφοριακό.

Η οικολογική ομάδα έχει κάνει πλήθος προτάσεων για το κυκλοφοριακό που έχει επιδώσει στο Δήμο και τη Μελετητική Ομάδα. Όμως οι αποφάσεις θα είναι αποτέλεσμα πιο μακροχρόνιων σκέψεων και εμείς εκεί πρέπει να βοηθήσουμε με τον προσανατολισμό για μια πιο φιλική ανθρώπινη πόλη.

Η κατεύθυνση που έχει λοιπόν η Δημοτική Αρχή είναι η εκρίζωση όλων των δένδρων και η ανέγερση .ή υπογειοποίηση κτιρίου για στάθμευση αυτοκινήτων, με ανώτερο επίπεδο στο ύψος της Επιμενίδου, ώστε να δημιουργηθεί στην ταράτσα του πάρκο με γκαζόν και λουλούδια – θάμνους. Τα δένδρα βέβαια θα είναι παρελθόν.

Εξάλλου, η κοπή των 200 περίπου δένδρων αποτελεί, εκτός των άλλων, παράνομη πράξη και απαγορεύεται από τη δασική υπηρεσία.

Επίσης αυτό το έργο επειδή θα είναι τρομερά δαπανηρό και με την λογική ότι ο Δήμος δεν μπορεί να το «αντέξει» προσβλέπουν σε σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα του τα θέλει πίσω ο ιδιωτικός τομέας που δεν αναγνωρίζει κοινωφελείς σκοπού, παρά μόνο κέρδος.

Το αποτέλεσμα θα είναι ο πλούσιος ελαιώνας να μετατραπεί σε ένα χώρο στάθμευσης επί πληρωμή ο οποίος μάλιστα δεν ξέρουμε και κατά πόσο θα εξυπηρετεί την ανακούφιση της πόλης από το κυκλοφοριακό, και σίγουρα δεν θα εξυπηρετεί τους περίοικους που έτσι θα είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν για να βρουν θέση κοντά στο σπίτι τους.

Εμείς προτείνουμε μια λύση που θα βελτιώνει την ποιότητα ζωής στους περίοικους αλλά και σε όλους τους κατοίκους της πόλης.

Δεν θα αναγκάζει σε μόνιμο χαράτσι και δεν θα επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τα οικονομικά του Δήμου και η διαχείριση θα παραμείνει στην απόλυτη κυριαρχία του Δήμου.

Προτείνουμε λοιπόν:

Με το πέρασμα της ιδιοκτησίας στο Δήμο στο εγκαταλελειμμένο πάρκο να γίνουν ήπιες αισθητικές παρεμβάσεις ανάπλασης, προσπέλασης, περιποίησης και εμπλουτισμού της χλωρίδας, ανάδειξη του ανεμόμυλου, φωτισμός, χώροι ξεκούρασης, περιπάτου και παιδικών δραστηριοτήτων στον ίσκιο των δένδρων. Ανάληψη δράσεων για την ελιά, που τόσα μας έδωσε ανά τους αιώνες και τόσα βραβεία μας δίνει ακόμα.

Ειδικότερα :

Α) Το κλάδεμα των δένδρων και όχι την εκρίζωση τους, ώστε να απελευθερώσουν από κάτω ζωτικό χάρο αλλά και να βελτιωθεί το αισθητικό αποτέλεσμα από την Επιμενίδου που είναι και η είσοδος της πόλης.

Β) Δημιουργία στενού περιφερειακού μονόδρομου γύρω – γύρω από τον Ελαιώνα και κάθετη

ανάπτυξη θέσεων στάθμευσης για να εξυπηρετεί τους περίοικους και επισκέπτες χωρίς χρέωση. Ο δρόμος αυτός θα ήταν καλύτερα να γίνει με χαλίκι ή καλντερίμι.

Γ) Κατασκευή παιδικού πολυχώρου όπου με την χρησιμοποίηση ακόμα και των δέντρων μπορούν να γίνουν σύγχρονα παιχνίδια χωρίς μεγάλο κόστος και παιδική χαρά.

Δ) Μελέτη για φύτευση και άλλων δέντρων και φυτών για τον καλλωπισμό του χώρου.

Τα πλεονεκτήματα της πρότασης είναι :

Α) Σώζεται ο πολύτιμος και μοναδικός ελαιώνας, βασικός πνεύμονας της πόλης και ενισχύεται με άλλα δένδρα και φυτά.

Β) Δημιουργείται χώρος για να παίζουν τα παιδιά μας μέσα στα δένδρα, σε ένα φυσικό περιβάλλον, μακριά από τους κλειστούς «σύγχρονους» παιδότοπους.

Αξιοποιείται ο χώρος για εκπαιδευτικούς σκοπούς από τα κοντινά Σχολεία ( 1° Γυμνάσιο, 1° Δημοτικό, 3° Δημοτικό).

Γ) Δημιουργούνται πάνω από 400 θέσεις στάθμευσης για τους περίοικους και τους επισκέπτες, χωρίς να πληρώνουν.

Δ) Κατασκευή με ελάχιστο κόστος από τη δικιά μας Δημοτική Τεχνική Υπηρεσία. Κατασκευή που δεν

θα χρυσοπληρώσουν οι δημότες. Ε) Θα παραμείνει ένα περιουσιακό στοιχείο αποκλειστικά στα χέρια του Δήμου. ΣΤ) Μπορεί να αναδειχτεί ο νερόμυλος καινά δημιουργηθεί ένα υπαίθριο Μουσείο Ελιάς.

Ας μην τσιμεντοποιήσουμε άλλο την πόλη μας για το καλό των παιδιών μας, όλων των πολιτών αλλά και της τουριστικής όψης της πόλης. Για καλύτερη ποιότητα ζωής.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos