ποδηλασία στην ΙεράπετραΣτη Νοτιότερη και ποιο Ηλιόλουστη περιοχή της Ελλάδας βρίσκεται το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας. Δραστηριοποιείται μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο πευκοδάσος της Κρήτης το Σελάκανο, τη διαμαντόπετρα της Μεσογείου τη νήσο Χρυσή (Γαιδουρονήσι), το Λιβυκό πέλαγος, μια από τις μεγαλύτερες Χαράδρες της Ευρώπης τη χαράδρα του Χα,  την τεχνητή λίμνη των Μπραμιανών, το πανέμορφο φαράγγι της Σαρακίνας, τους πολλούς παραδοσιακούς οικισμούς, όπως της Ανατολής και της Θρυπτής. Πλούσια η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής, σπάνια τα πουλιά που παρατηρεί ο επισκέπτης με σημαντικότερα το γυπαετό και το όρνεο, πάνω από 214 τα είδη των μεταναστευτικών πουλιών που παρατηρούνται στη Λίμνη των Μπραμιανών. Όμως αποτελούν πρόκληση, για τις δραστηριότητες και το εκπαιδευτικό έργο που αναπτύσσει το ΚΠΕ και τα πολλά προβλήματα που δημιουργούνται από την σχεδόν μονόπλευρη ανάπτυξη στην περιοχή, των θερμοκηπιακών εκμεταλλεύσεων και τη όποια ρύπανση αυτά προκαλούν.

Το ΚΠΕ Ιεράπετρας, άρχισε να λειτουργεί στα μέσα της σχολικής χρονιάς 2007-2008 και έχει κύριο σκοπό του την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση, την αγωγή των μαθητών όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, σε θέματα αειφόρου εκπαίδευσης. Απευθύνεται σε μαθητές, σε εκπαιδευτικούς, σε γονείς αλλά και σε όλη την τοπική κοινωνία, στα άτομα και τους φορείς που την συναποτελούν.

Την πρώτη σχολική χρονιά 2007 – 2008, αν και «χάθηκε» η μισή χρονιά μέχρι να εγκατασταθεί στους χώρους που το στεγάζει, κατάφεραν οι εκπαιδευτικοί που αποσπάστηκαν σε αυτό να σχεδιάσουν, τρία σχολικά προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, που τα παρακολούθησαν περίπου 1000 μαθητές και 200 εκπαιδευτικοί. Οργάνωσε, δύο σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, δημιουργήθηκαν τρία εκπαιδευτικά πακέτα για τη στήριξη των αντίστοιχων προγραμμάτων και εκδόθηκε διαφημιστικό υλικό που διατίθεται στους μαθητές, εκπαιδευτικούς και επισκέπτες του ΚΠΕ.

Την δεύτερη σχολική χρονιά 2008 – 2009, συνεχίστηκε η υλοποίηση των προγραμμάτων που είχαν δημιουργηθεί την προηγούμενη χρονιά, φυσικά εμπλουτισμένα και διορθωμένα, αλλά παράλληλα σχεδιάστηκαν δύο νέα προγράμματα που απευθύνονταν σε μικρότερους μαθητές, των νηπιαγωγείων και πρώτων τάξεων των δημοτικών σχολείων. Οργανώθηκαν, πέντε σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, ενώ εκδόθηκαν δύο ακόμη εκπαιδευτικά πακέτα για στήριξη των δύο νέων προγραμμάτων. Επανεκδόθηκε, διορθωμένο και βελτιωμένο, το παλιό εκπαιδευτικό υλικό, ενώ στα πλαίσια διαφόρων εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν για την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, δημιουργήθηκε επιπλέον εκπαιδευτικό και διαφημιστικό υλικό.

Συνολικά τα προγράμματα του ΚΠΕ Ιεράπετρας, τη σχολική χρονιά 2008-2009, παρακολούθησαν πάνω από 2000 μαθητές και 400εκπαιδευτικοί, ενώ επιπλέον συμμετείχαν στις διάφορες εκδηλώσεις του, περισσότεροι από 3000μαθητές και εκπαιδευτικοί. Υπήρξε δηλαδή διπλασιασμός και ποιοτικός σε σχέση με τη δημιουργία, νέου εκπαιδευτικού υλικού αλλά και ποσοτικός σε σχέση με την προσέλευση μαθητών/ εκπαιδευτικών και υλοποίηση σχολικών προγραμμάτων και σεμιναρίων. Φιλοξενήθηκαν για μια ή δύο μέρες, από το ΚΠΕ Ιεράπετρας 15 σχολεία εκτός Ιεράπετρας, από διάφορα σημεία της Κρήτης και της υπόλοιπης χώρας, καλύπτοντας τη διαμονή και διατροφή των φιλοξενούμενων μαθητών και εκπαιδευτικών. Από την οικονομική διαχείριση του ΚΠΕ μοιράστηκαν σε επιχειρηματίες της πόλης, πάνω από 120.000ευρώ, που αποτελεί ένα σεβαστό ποσό ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη και του θεματικού έτους, του 2010, για την ΕΝΕΡΓΕΙΑ, το ΚΠΕ Ιεράπετρας, προετοιμάστηκε και σχεδίασε τα προγράμματά του για τη νέα χρονιά, με στόχο την ολιστική ανάπτυξη των αρχών της Αειφόρου Εκπαίδευσης. Δημιουργήθηκε έτσι ένα θεματικό πάρκο ήπιων μορφών ενέργειας εντός του Κέντρου, που το αναγάγει στο μοναδικό πανελληνίως ΚΠΕ που καλύπτει μεγάλο μέρος των ενεργειακών του αναγκών από ήπιες μορφές ενέργειας, μειώνοντας αισθητά το Οικολογικό του αποτύπωμα.

Το ΚΠΕ Ιεράπετρας, καινοτομώντας, εγκατέστησε με τη λήξη της φετινής σχολικής χρονιάς, σύστημα Φωτοβολταϊκών και Ανεμογεννήτριας, εγκατεστημένης ισχύος 1100Wp, που καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες της αίθουσας υποδοχής και σεμιναρίων, καθώς και των δύο θεματικών αιθουσών (νερού και ενέργειας), που ειδικά έχουν σχεδιαστεί για να καλύπτουν ανάγκες των σχολικών προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, που απευθύνονται σε μικρούς μαθητές.

Μια άλλη καινοτομία του ΚΠΕ Ιεράπετρας είναι το δεκατιανό που προσφέρεται στους μαθητές που παρακολουθούν τα σχολικά προγράμματα. Έχει αντικατασταθεί το στεγνό σάντουιτς με ένα πλούσιο υγιεινό και θρεπτικό δεκατιανό, που αποτελείται από ντοματούλα, αγγουράκι, αυγό, τυρί, ψωμί, φρούτο εποχής, παστέλι ή άλλο γλύκισμα, ΟΛΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ και από την ντόπια αγορά, προσπαθώντας να μην είναι επιφορτισμένα με πολλά food miles. Τα παιδιά κάθονται στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του ΚΠΕ, η οποία ταυτόχρονα χρησιμοποιείται και για τα προγράμματα που απευθύνονται σε μαθητές Ειδικών Σχολείων και ΕΕΕΕΚ και συζητώντας, σχετικά με τη διατροφή θέματα, απολαμβάνουν το δεκατιανό τους. Δεν σηκώνεται κανένας από τον κύκλο και όταν όλοι τελειώσουν, μαζεύουν τα περισσεύματα και άλλα τα πηγαίνουν στον κάδο(πιθάρι) για χουμοποίηση ή τα θάβουν δίπλα από ένα δέντρο αν παίρνουν το δεκατιανό τους στην εξοχή, ενώ μαθαίνουν τα υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν να τα βάζουν στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης, που διαθέτει το ΚΠΕ.

Στο ΚΠΕ Ιεράπετρας, υπάρχει ΔΩΡΕΑ από τον ίδιο, η ευρεσιτεχνία του Μανόλη Παπαδημητρόπουλου, ο οποίος έχει δημιουργήσει ένα εκπληκτικό πιθάρι χουμοποίησης. Το πιθάρι εξωτερικά είναι ένας πανέμορφος κήπος με κάθε λογής φυτό και εσωτερικά οι γαιοσκώληκες με … ζήλο, κάνουν τη δουλειά της ανακύκλωσης των φυτικών υπολειμμάτων, παράγοντας υγρό λίπασμα με το οποίο ποτίζονται τα φυτά του βιολογικού κήπου.

Στο ΚΠΕ Ιεράπετρας, με πολύ κόπο αφού δύο φορές με βανδαλισμούς ξεπατώθηκαν όλα τα φυτά, έχει δημιουργηθεί πρότυπος βοτανικός- βιολογικός κήπος. Υπάρχει μια μεγάλη συλλογή ντόπιων αλλά και Μεσογειακών φαρμακευτικών φυτών, ενώ έχουν φυτευτεί και πολλά κηπευτικά από ντόπιους σπόρους, που θα συνεισφέρουν εκτός από τα νόστιμα και υγιεινά προϊόντα τους και σπόρους για την επόμενη χρονιά, εμπλουτίζοντας την τράπεζα σπόρων που δημιουργεί το ΚΠΕ σιγά- σιγά, σε συνεργασία με ντόπιους καλλιεργητές και την Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση ΠΕΛΙΤΙ. Φυτεύτηκαν επίσης και πολλές ελιές και άλλα δέντρα εμπλουτίζοντας τον ήδη πολυποίκιλο κήπο του. Παράλληλα έγιναν όλες οι διαδικασίες και το πότισμα πλέον γίνεται με νερό άρδευσης, ενώ παλαιότερα χρησιμοποιούνταν νερό ΥΔΡΕΥΣΗΣ (!). Ο ΤΟΕΒ Ιεράπετρας προς τιμήν του, δωρεάν παραχώρησε το ρολόι άρδευσης, ενώ ανέλαβε και όλα τα έξοδα μεταφοράς του νερού, με σωλήνες, στο ΚΠΕ, σε απόσταση πάνω από 150μ.

Το ΚΠΕ Ιεράπετρας συμμετέχει σε αρκετά Εθνικά και Περιφερειακά δίκτυα, με σημαντικότερο αυτό των ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ που συντονίζει η ΕΕΠΦ, ενώ είναι συντονιστής του Περιφερειακού Θεματικού Δικτύου, για τους υγρότοπους με τίτλο: «Υγροτ(ρ)οπο- ποιώ την Συμπεριφορά μου».

Συνεργάζεται μεθοδολογικά και ουσιαστικά, με τα ΚΠΕ και τους Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της εμβέλειάς του.

Λίγα λόγια για τα σχολικά προγράμματα για την αειφόρο εκπαίδευση που υλοποιεί.

Το πρώτο πρόγραμμα έχει θέμα, σχετικό με το πολυτιμότερο αγαθό της ζωής μας, το νερό και δεν θα μπορούσε να ήταν άλλο, αφού η περιοχή της Ιεράπετρας αλλά και η Κρήτη γενικότερα, βάλλεται επανειλημμένα με κύματα λειψυδρίας και δηλώνεται στο χάρτη της ερημοποίησης με κόκκινο. Το πρόγραμμα αυτό έχει τίτλο «Σταλαγματιά, σταλαγματιά… αδειάζει η στάμνα η πλατιά», οι μαθητές μαθαίνουν για το πόσο πολύτιμο είναι το νερό, τις μεθόδους εξοικονόμησης και ορθολογικής του διαχείρισης, τον κύκλο του νερού. Στα πλαίσια του προγράμματος επισκέπτονται την τεχνητή λίμνη των Μπραμιανών και πραγματοποιούν ασκήσεις πεδίου, αναψυχής καθώς και παιχνίδια ρόλων. Απευθύνεται σε μαθητές μεγαλύτερους της Τρίτης Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου, ΣΔΕ και είναι μονοήμερο ή διήμερο. Το εκπαιδευτικό πακέτο του προγράμματος περιλαμβάνει βιβλίο μαθητή και εκπαιδευτικού, ειδικό ενημερωτικό 4σέλιδο με οδηγίες για την εξοικονόμηση νερού, αφίσα και σχετικό DVD.

Το δεύτερο πρόγραμμα είναι αφιερωμένο στην κλιματική αλλαγή και τα θέματα ενέργειας. Έχει τίτλο ένα τετράστιχο, «Ήλιε το φως σου δώσε μας κι αέρα την πνοή σου, νερό, δροσιά και δύναμη και Γη τη θαλπωρή σου». Απευθύνεται σε μαθητές μεγαλύτερους της Τρίτης Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου, ΣΔΕ και είναι μονοήμερο ή διήμερο. Σκοπός του είναι, οι μαθητές να μάθουν τι προβλήματα δημιουργεί η καύση ορυκτών καυσίμων όπως το πετρέλαιο και η βενζίνη, ποιες μορφές ενέργειας υπάρχουν, για τις αλλαγές στο κλίμα της γης και το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τις ήπιες  μορφές ενέργειας. Μελετούν και υλοποιούν ασκήσεις στα εργαστήρια του ΚΠΕ με ανεμογεννήτριες και Φωτοβολταϊκά, ερχόμενοι σε επαφή με αυτή την μοντέρνα τεχνολογία, ώστε μόνοι τους να διαπιστώσουν τα ευεργετικά της οφέλη. Επισκέπτονται το πάρκο ήπιων μορφών ενέργειας που είναι εγκατεστημένο στο ΚΠΕ, ενώ οι μαθητές και εκπαιδευτικούς, μαθαίνουν τη χρήση του ποδηλάτου, ως την καλύτερη λύση απέναντι στο αυτοκίνητο και με τα 30 ποδήλατα που διαθέτει το ΚΠΕ Ιεράπετρας, σε συγκεκριμένη διαδρομή που έχει αποτυπωθεί σε ένα καλαίσθητο χάρτη, επισκέπτονται τα αξιοθέατα της Ιεράπετρας. Το εκπαιδευτικό πακέτο του προγράμματος περιλαμβάνει βιβλίο μαθητή και εκπαιδευτικού, ειδικό ενημερωτικό 4σέλιδο με οδηγίες για την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, αφίσα και σχετικό DVD.

Το τρίτο πρόγραμμα έχει θέμα του το δάσος και ο τίτλος του είναι «Το δάσος να προσέχουμε σαν κόρη οφθαλμών μας, γιατί ‘ναι κληροδότημα παιδιών και εγγονών μας». Απευθύνεται σε μαθητές μεγαλύτερους της Τρίτης Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου, ΣΔΕ και είναι μονοήμερο ή διήμερο. Οι μαθητές επισκέπτονται την περιοχή του παραδοσιακού οικισμού της Ανατολής, κάνουν ασκήσεις πεδίου και παίζουν παιδαγωγικά παιχνίδια, σε περιβαλλοντικό μονοπάτι, σε δασική περιοχή, με φύλλα εργασίας μελετούν τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, ανακαλύπτουν τις μυρωδιές του φρυγανότοπου κάνοντας ταυτόχρονα αναγνώριση φυτών, επισκέπτονται ένα παλιό αλώνι και ένα χάνι, συζητούν για το πώς ζούσαν οι παλιότεροι, τι καλλιεργούσαν εκείνη την εποχή και με ποιά μέσα, γιατί εγκατέλειψαν τα ορεινά χωριά και πήγαν στον κάμπο, ποια η προοπτική αυτού του τόπου και άλλα πολλά. Στο τέλος του προγράμματος οι μαθητές επισκέπτονται τα σοκάκια του χωριού, φτάνουν μέχρι τη βρύση, παρατηρούν τη λαϊκή αρχιτεκτονική του παραδοσιακού οικισμού της Ανατολής, τις καμινάδες, τις υδρορροές, τις σκεπές και καταλήγουν στο ανακαινισμένο δημοτικό σχολείο του χωριού, όπου συζητούν και βγάζουν τα συμπεράσματά τους για το θέμα που βίωσαν όλη μέρα. Συζητήσεις που έχουν σχέσεις με τα οφέλη που μας προσφέρει το δάσος, αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις του ανθρώπου σε αυτό. Το εκπαιδευτικό πακέτο του προγράμματος περιλαμβάνει βιβλίο μαθητή και εκπαιδευτικού, ειδικό ενημερωτικό 4σέλιδο με παρουσίαση των φαρμακευτικών φυτών που συναντά ο επισκέπτης στην περιοχή, αφίσα και σχετικό DVD.

Το τέταρτο πρόγραμμα αφορά μικρούς μαθητές. Έχει τίτλο, «ΗΛΙΕ –  ΗΛΙΕ ΕΙΣΑΙ ΕΔΩ; ΒΑΖΩ ΤΟ ΚΑΠΕΛΟ ΜΟΥ… ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΩ». Είναι ένα Μονοήμερο πρόγραμμα για μαθητές νηπιακής και πρώτης σχολικής ηλικίας, με θέμα την κλιματική αλλαγή, την τρύπα του όζοντος, την ανθρώπινη συμπεριφορά. Διεξάγεται στην ειδικά διαμορφωμένη θεματική αίθουσα, ενώ πραγματοποιούνται και εργασίες πεδίου στην ευρύτερη περιοχή. Η νηπιακή ηλικία είναι προφανώς η περισσότερο πρόσφορη ηλικία για να επιτευχτεί η ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον και η διαμόρφωση αξιών. Η συμμετοχή των παιδιών θέλουμε να αποτελέσει ευκαιρία για χαρά, παιχνίδι με τον ήλιο, για παρατήρηση, γνώση, ανακάλυψη και εμπειρία. Το πρόγραμμα στηρίζεται στη συμμετοχική, βιωματική μάθηση και απευθύνεται σε όλες τις πλευρές του μαθητή, διανόηση, συναίσθημα, δράση, περιλαμβάνοντας δραστηριότητες που αναφέρονται στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων των μαθητών μέσα από την ατομική και ομαδική έκφραση. Το εκπαιδευτικό πακέτο του προγράμματος περιλαμβάνει βιβλίο με παραμύθι σχετικό με το πρόγραμμα, ενημερωτικό 4σέλιδο, αφίσα και σχετικό DVD.

το ειδικό σχολείο Αγίου Νικολάου στο Κ.Π.Ε. ΙεράπετραςΤο πέμπτο πρόγραμμα αφορά και αυτό τους μικρούς μαθητές και έχει τίτλο, «ΕΝΑ ΠΡΩΙΝΟ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΡΑΜΙΑΝΟΥΛΗ». Είναι ένα Μονοήμερο πρόγραμμα για μαθητές νηπιακής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Το πρόγραμμα αφορά το νερό με αναφορές στην τεχνητή λίμνη των Μπραμιανών Ιεράπετρας. Στόχος του προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι μικροί μαθητές την αξία του νερού, τη συμβολή του στη δημιουργία και στην εξέλιξη της ζωής και να συνειδητοποιήσουν ότι αποτελεί έναν παγκόσμιο κοινό αγαθό, που πρέπει να το διαχειριζόμαστε ορθολογικά. Διεξάγεται στην ειδικά διαμορφωμένη θεματική αίθουσα, ενώ πραγματοποιούνται και εργασίες πεδίου στην περιοχή της τεχνητής λίμνης των Μπραμιανών. Το εκπαιδευτικό πακέτο του προγράμματος περιλαμβάνει βιβλίο με παραμύθι σχετικό με το πρόγραμμα, ενημερωτικό 4σέλιδο, αφίσα και σχετικό DVD.

Μερικές από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν από το ΚΠΕ Ιεράπετρας, το διάστημα που πέρασε.

Εκδήλωση με θέμα «Κλιματική αλλαγή: ατομική και συλλογική ευθύνη», Παρασκευή 31 Μαΐου 2008, αίθουσα Μελίνα Μερκούρη του Δήμου Ιεράπετρας με προσκαλεσμένο τον κ. Νίκο Χρυσόγελο, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου «Δίκτυο Μεσόγειος S.O.S».

Εκδήλωση, την Πέμπτη 19 Ιουνίου 2008, στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη του Δήμου Ιεράπετρας με θέμα «Διάθεση Αγροτικών Πλαστικών Αποβλήτων: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι; Ποιες οι προτεινόμενες λύσεις;» Εισηγητής ο καθηγητής, του Τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Μπριασούλης.

Στις 16 Οκτωβρίου 2008, πραγματοποιήθηκαν τα Εγκαίνια του ΚΠΕ Ιεράπετρας και στην τελετή παρευρέθηκε ο πρώην Υπουργός Παιδείας κ. Στυλιανίδης , ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πλακιωτάκης , η Α/τρια Δ/τρια Α+Β/θμιας Εκπ/σης Κρήτης και οι αρχές του τόπου.

Διοργανώθηκε παρουσίαση του βιβλίου της κ. Ασπασίας Βασιλάκη, «Η Περ/κή Εκπαίδευση στο Νηπιαγωγείο, Δημιουργικές διαθεματικές δραστηριότητες ευαισθητοποίησης των παιδιών για το περιβάλλον», στις 28 Νοεμβρίου 2008.

Το ΚΠΕ Ιεράπετρας διοργανώνει στις 15και 16 Δεκεμβρίου 2008, θεατρική παράσταση σε συνεργασία με τον θίασο «Λώτινος ήλιος»  με θέμα «Το τραγούδι της γης», μια παράσταση αφιερωμένη στην οικολογία. Το παρακολούθησαν με προγραμματισμένη προσέλευση, πάνω από 1000 μαθητές Α/θμιας εκπαίδευσης της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ιεράπετρας.

Εκδήλωση με θέμα «Οι ντόπιες ποικιλίες στην Κρήτη», σε συνεργασία με την εναλλακτική κοινότητα ΠΕΛΙΤΙ», στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη του Δήμου Ιεράπετρας, στις 4 Ιανουαρίου 2009, όπου έγινε ανταλλαγή ντόπιων σπόρων και ξεκίνησε η προσπάθεια να ιδρυθεί τράπεζα σπόρων στο ΚΠΕ Ιεράπετρας.

Ημερίδα με θέμα «Η Περιβαλλοντική εκπαίδευση έχοντας ως εργαλείο και τη μέθοδο του Παιδαγωγικού δράματος, μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βάθρο της αειφόρου εκπαίδευσης, για τις μικρές ηλικιακές βαθμίδες», απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς της Αθμιας εκπαίδευσης και πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ στις 24 Ιανουαρίου 2009.

Εκδήλωση ενημέρωσης μαθητών του 15μελούς και των προέδρων του 2ου Λυκείου, στις 6 Φεβρουαρίου 2009, στις Εγκαταστάσεις του ΚΠΕ, για τις δράσεις και τα προγράμματά του και συζήτηση για την διαμόρφωση του προαύλιου χώρου του σχολείου με τη δημιουργία βοτανικού- βιολογικού κήπου και τη συνεργασία των μαθητών με το ΚΠΕ Ιεράπετρας.

Εκδήλωση Ενημέρωσης των μαθητών του 1ου Λυκείου Ιεράπετρας με θέμα: « Οι αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος» από γιατρό του Γενικού Νοσοκομείου Ιεράπετρας, στις 27 Μαρτίου 2009, στην Αίθουσα εκδηλώσεων 1ου Λυκείου Ιεράπετρας.

Φέτος διοργανώθηκε για πρώτη φορά από ΚΠΕ της χώρας το 1ο Μαθητικό Συνέδριο Ν. Λασιθίου. Πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του δήμου Ιεράπετρας, το 3ήμερο 10-11 και 12 Ιουνίου 2009, με παρουσίαση των προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν την τρέχουσα σχολική χρονιά στα πλαίσια όλων των σχολικών δραστηριοτήτων, από σχολεία του νομού Λασιθίου. Παρουσιάστηκαν 24 δραστηριότητες σχολείων όλων των βαθμίδων καθώς και ειδικών σχολείων και ΕΕΕΕΚ. Στόχος είναι το συνέδριο αυτό να γίνει του χρόνου σε άλλη πόλη του νομού Λασιθίου, ώστε να αγκαλιάσει όλη τη σχολική κοινότητα του πολυκεντρικού νομού μας.

Το ΚΠΕ Ιεράπετρας, δραστηριοποιείται και σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και είχε έντονη παρέμβαση προς κάθε αρμόδια αρχή, όταν με επέμβαση ιδιώτη καταστράφηκε μέρος της κοίτης των εκβολών του Καλαμαυκιανού ποταμού, στο Στόμιο.

Το ΚΠΕ Ιεράπετρας στεγάζεται σε ιδιόκτητες αίθουσες, που εξόπλισε πλήρως ο Δήμος Ιεράπετρας και τις παραχώρησε για 15 χρόνια με ειδική σύμβαση μεταξύ Δημάρχου και Υπουργού Παιδείας και βρίσκονται επί της οδού Οδυσσέα Ελύτη (ΤΚ:72200 Ιεράπετρα). Διαθέτει αίθουσα σεμιναρίων και εκδηλώσεων, δύο θεματικές αίθουσες (νερού και ενέργειας), αίθουσα τεχνολογίας/ ειδικής αγωγής, δανειστική βιβλιοθήκη με πλούσια κινητικότητα από εκπαιδευτικούς και μαθητές που ζητούν πληροφορίες γύρω από την περιβαλλοντική εκπαίδευση, εργαστήριο θετικών επιστημών, εργαστήριο πληροφορικής, γραφεία για το εκπαιδευτικό προσωπικό που έχει αποσπαστεί και εργάζεται στο ΚΠΕ. Το ΚΠΕ Ιεράπετρας με την πλούσια δραστηριότητα που έχει αναπτύξει αναμένεται να ενισχυθεί με δύο ακόμη εκπαιδευτικούς, που θα στηρίξουν το ποικιλόμορφο έργο του, από την σχολική χρονιά 2010-2011.

Τα τηλέφωνα για επικοινωνία είναι 28420 24684 και 28420 23103, ενώ το φαξ είναι 28420 23160. Η ιστοσελίδα που περιέχει όλες τις δράσεις του ΚΠΕ καθώς και πολλές πληροφορίες για τα προγράμματα και σεμινάρια που υλοποιεί είναι: http://kpe-ierap.las.sch.gr , ενώ το μαιλ είναι: mail@kpe-ierap.las.sch.gr

Η Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Ιεράπετρας αποτελείται από τους, Παύλο Δασκαλάκη, Μηχανολόγο- Δάσκαλο, Υπεύθυνο του ΚΠΕ, Πανδώρα Ιωάννου, Δασκάλα- Βιολόγος, αναπληρώτρια Υπεύθυνη, Χάρη Βουμβουλάκη, Μηχανολόγο- Ναυπηγό, Ζουρμπάκη Μάγδα, Δασκάλα και Μυλωνάκη Στράτο, Δάσκαλο, που είναι τα υπόλοιπα μέλη της Παιδαγωγικής του Ομάδας.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos