Ευρωεκλογές 2009Τελικά γιατί ψηφίζουμε τη Κυριακή; Για τα θέματα εσωτερικής κατανάλωσης ή για την Ευρώπη; Μάλλον πάμε στις κάλπες με τη ψευδαίσθηση που μας πέρασαν οι πολιτικοί αρχηγοί ότι πρόκειται για εθνικές εκλογές, κάτι πέρα για πέρα εσφαλμένο. Αυτό όμως είναι που βολεύει ιδιαίτερα τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας, για να βγουν την επομένη και είτε να ζητούν εκλογές, είτε να πανηγυρίζουν την άνοδο των ποσοστών τους κλπ.

Η πραγματικότητα όμως και το ζητούμενο, είναι διαφορετικά:

Ας μην ξεχνάμε ότι συμμετέχουμε με τη θέληση μας στην ιδιότυπη αυτή ένωση που ιδρύθηκε το 1951 ως ένωση άνθρακα και χάλυβα, εξελίχθηκε σε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, για να φτάσουμε σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών μελών. Το 1981 η Ελλάς γίνεται πλήρες μέλος και έκτοτε συμπορεύεται με τα υπόλοιπα κράτη εταίρους, σε μια διαδρομή με πολλά προβλήματα, αλλά και θετικά βήματα.

Αυτή τη φορά έχει γίνει μια γιγαντιαία προσπάθεια να πεισθούν οι πολίτες της Ευρώπης να προσέλθουν όλο και περισσότεροι στις κάλπες, διότι σε κάποια κράτη μέλη, η αποχή ξεπέρασε και το 50%. Και αυτό διότι η επίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον μέσο Ευρωπαίο, δεν είναι εμφανής. Η μέση αίσθηση που επικρατεί είναι ότι υπάρχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν φτάνει μέχρι τον πολίτη, δεν τον αγγίζει, ή τουλάχιστον δεν την αισθάνεται πέρα από την ύπαρξη της σε επίπεδο ειδήσεων.

Ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, έχουν τουλάχιστον 100 χρόνια συνένωσης πριν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η τελευταία σύγκρουση στο εσωτερικό τους έγινε το 1865 με τη χώρα πλέον να πορεύεται ανοδικά αναδεικνυόμενη σε ότι είναι σήμερα. Η Ε.Ε., διατηρεί ακόμα νωπές τις μνήμες του δευτέρου παγκόσμιου πολέμου, έχοντας πολύ δρόμο να διανύσει για να φτάσει το επίπεδο ανάπτυξη των Η.Π.Α..

Ποιο είναι όμως το ζητούμενο;

Μια Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα είναι κοντά στον πολίτη, θα τη νοιώθει γύρω του ως έναν μηχανισμό που εργάζεται γι’ αυτόν και τον προστατεύει, χωρίς όμως να του αλλοιώνει την εθνική ταυτότητα και να του περιορίζει την  ελευθερία. Κάτι τέτοιο δεν έχει επιτευχθεί. Η προσπάθεια για τη δημιουργία και γενική αποδοχή ενός «Ευρωπαϊκού Συντάγματος», «Ευρωπαϊκής Συνθήκης» κατ’ άλλους, δεν ευοδώθηκε διότι την καταψήφισαν Γάλλοι και Ολλανδοί θεωρώντας ότι έδιδε πολλές εξουσίες στις Βρυξέλλες. Άλλωστε οι εσωτερικές διαφορές μέσα στην Ευρώπη είναι πολύ μεγαλύτερες και πολυπλοκότερες απ’ ότι στο εσωτερικό των Η.Π.Α..

Εδώ λοιπόν το ζητούμενο όσο και η αγωνία των οργάνων της Ένωσης. Μεγάλη αποχή εκλαμβάνεται ως αποτυχία της Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης, ή έστω ως αποδοκιμασία. Για το λόγο αυτό, είχαμε κοινά άρθρα Σαρκοζί και Μέρκελ στον Ευρωπαϊκό Τύπο, την επιστράτευση του Ευρωπαίου αστροναύτη, τις εκκλήσεις Μπαρόζο.

Η άποψη μας είναι μαζική συμμετοχή στις εκλογές, τόσο για να καταδείξουμε στις Βρυξέλλες ότι ενδιαφερόμαστε, αλλά κυρίως, να αλλάξουμε τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς όφελος όλων μας, του μέλλοντος της Ευρώπης, άρα και των παιδιών μας. Να στείλουμε το μήνυμα ότι έχουμε φωνή και απαιτούμε να νοιώθουμε την Ευρώπη δίπλα μας κάθε στιγμή, πολύ δε περισσότερο στην Ελλάδα, όπου οι κυβερνώντες της χώρας θα πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με πιέσεις άνωθεν.

Γιώργος Τουτουδάκης

Διαβάστε επίσης:
Μήνυμα από το διάστημα για συμμετοχή στις Ευρωεκλογές

Print Friendly, PDF & Email

Από manos