από τη συγκέντρωση για την Ώρα της Γης στη κεντρική πλατεία Αγίου ΝικολάουΗ Σ.Ε. Αγίου Νικολάου του ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει τη θερμή ανταπόκριση των συμπολιτών μας στη συμβολική κινητοποίηση για την «Ώρα της Γης». Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας ,πια. Η Ελλάδα και η περιοχή μας προβλέπεται από τις τελευταίες μελέτες  να δεχτούν με σκληρό τρόπο την κλιματική αλλαγή.
Οι επιπτώσεις αναμένεται να πλήξουν την πανίδα και χλωρίδα σε γη, θάλασσα και αέρα, αλλά και το κοινωνικό και οικονομικό μας σύστημα κυρίως στον αγροτικό τομέα και τον τουρισμό.

Η ανάγκη συνολικής αλλαγής στάσης ξεπερνάει τον συμβολικό χαρακτήρα και γίνεται επιτακτική πιο ενεργητική παρέμβαση.

Ο χαρακτήρας και το μέγεθος της οικολογικής κρίσης οφείλεται στο καπιταλιστικό πρότυπο παραγωγής και κατανάλωσης, που στηρίζεται στην απεριόριστη συσσώρευση του κεφαλαίου και στη ληστρική εκμετάλλευση της φύσης, που παροξύνθηκε, τις τελευταίες δεκαετίες, με τη νεοφιλελεύθερη κατάργηση οποιασδήποτε ρύθμισης και την απόλυτη κυριαρχία της αγοράς

Η «πράσινη οικονομία», που προπαγανδίζεται, έρχεται ως δήθεν απάντηση στην ίδια την κρίση του καπιταλισμού και έχει στόχο την ανάπτυξη νέων αγορών, που θα αφορούν στις πιο ζωτικές ανάγκες (π.χ. ποιότητα ατμόσφαιρας, διατροφής, νερού κλπ), επιχειρώντας να δώσει νέα «ανάπτυξη» στο κορεσμένο και σε κρίση νεοφιλελεύθερο μοντέλο. Η «πράσινη» και «βιώσιμη» ανάπτυξη, που προτείνουν, επιχειρεί να μετατρέψει την ίδια τη φύση σε εμπόρευμα. Προωθεί χωρίς δισταγμούς μια παραγωγική διαδικασία που αντιμετωπίζει, επίσης, τα φυσικά αγαθά, ως διαθέσιμα προς ληστρική εκμετάλλευση για την παραγωγή κέρδους.

Η Ελλάδα είναι η 4η ενεργειακά πιο εξαρτημένη από το πετρέλαιο χώρα στην ΕΕ των 15. Η ζήτηση της ενέργειας μέσα σε 10 χρόνια έχει αυξηθεί συνολικά κατά 29%. Η συνολική κατανάλωση ενέργειας αυξάνεται κατά 2,7% κάθε χρόνο.

Η χώρα μας κατατάσσεται 4η στην σπατάλη ενέργειας, δεδομένου ότι δεν έχει λάβει μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας, κύρια στην βιομηχανία, καθώς και μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιστικό τομέα, ο οποίος καταναλώνει το 40% της συνολικής ενέργειας και συμβάλλει κατά 40% στην εκπομπή CO2., μη εφαρμόζοντας τις σχετικές κοινοτικές οδηγίες .

Αν συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός αύξησης των εκπομπών η Ελλάδα θα υπερβεί τα όρια της αύξησης κατά 25% που έθεσε το Πρωτόκολλο του Κιότο. Μόλις το 3% της ηλεκτροπαραγωγής της Ελλάδας καλύπτεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), το 9% από μεγάλα υδροηλεκτρικά φράγματα και το υπόλοιπο 88% από ορυκτά καύσιμα με βασικό τον λιγνίτη. Στη Γερμανία το ποσοστό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι 6% και στη Δανία 23%.

Τα τελευταία 40 χρόνια οι βροχοπτώσεις μειώθηκαν κατά 10-30%. Οι πιο ευάλωτες περιοχές στις κλιματικές αλλαγές είναι οι Κυκλάδες, η Θεσσαλία, η Κρήτη και η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Η Νότια Ελλάδα μπορεί να είναι μία από τις περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο από την αύξηση των εναλλαγών στο κλίμα τους καλοκαιρινούς μήνες. Δηλαδή, συχνότερη εμφάνιση κυμάτων καύσωνα και περιόδων ξηρασίας που θα ξεκινούν νωρίτερα μέσα στο χρόνο και θα διαρκούν περισσότερο.

Είναι εφικτή, αν ανατραπεί η πρωτοκαθεδρία του κέρδους, μια άλλου τύπου ανάπτυξη συμβατή με τη φύση, που όχι μόνον σέβεται αλλά να βελτιώνει διαρκώς το φυσικό περιβάλλον.

Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς προτείνει 20 σημεία.

1) Άμεση συμμόρφωση της Ελλάδας με τους στόχους του Πρωτοκόλλου του Κιότο, που κι αυτούς – αν και ανεπαρκείς – τους παραβιάζουμε. Αγώνα για διεθνή σύμβαση για την μετα-Κιότο εποχή, με απόλυτο κριτήριο την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τα πορίσματα της διακυβερνητικής επιτροπής του ΟΗΕ και με επιβολή αυστηρών κυρώσεων για κάθε παραβίαση. Η επείγουσα αυτή παγκόσμια ζωτική ανάγκη δεν μπορεί να υποτάσσεται στο κέρδος, στους μηχανισμούς της αγοράς (π.χ. χρηματιστήρια ρύπων, ευέλικτοι μηχανισμοί Κιότο) και στη διασπορά της ρύπανσης στον παγκόσμιο Νότο.

2) Μετατροπή της παραγωγής από βραχύβια αγαθά μιας χρήσης, σε μακρόβια, επισκευάσιμα και εξελίσσιμα αγαθά.

3) Ακύρωση του προγράμματος λιθάνθρακα της ΔΕΗ, απαγόρευση της πυρηνικής ενέργειας και όλων των μορφών και τεχνολογιών παραγωγής ενέργειας που επιβαρύνουν δυσανάλογα το περιβάλλον. Συμμετοχή των ΟΤΑ στη χωροθέτηση εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας.

4) Φορολογικές και θεσμικές ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με σεβασμό του αισθητικού και φυσικού πλούτου των περιοχών εγκατάστασης.

5) Προνομιακή χρήση και ενίσχυση των ηλεκτροφόρων, σταθερής τροχιάς, συγκοινωνιών. Δημιουργία δικτύων πεζο/ποδηλατοδρόμων στις πόλεις, αποθάρρυνση της χρήσης του ΙΧ στις πόλεις.

6) Χωροθέτηση και απαγόρευση δόμησης, οποιουδήποτε οικοδομικού όγκου, στους ελεύθερους χώρους δημόσιου ενδιαφέροντος στα αστικά κέντρα (μητροπολιτικά-αστικά πάρκα, μεγάλες αδόμητες εκτάσεις, στρατόπεδα, εκτάσεις ολυμπιακών εγκαταστάσεων κλπ).

7) Εφαρμογή των προβλεπόμενων δυνατοτήτων για αγορά, απαλλοτρίωση, ανταλλαγή και γενικότερα εξασφάλιση εκτάσεων, προκειμένου να μετατραπούν σε χώρους πρασίνου, ήπιας αναψυχής και άθλησης.

8) Διαφύλαξη του δημόσιου, κοινωφελούς και ανταποδοτικού χαρακτήρα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Εφαρμογή πολιτικής πρόληψης και ανακύκλωσης, με διαλογή στην πηγή, των αστικών στερεών αποβλήτων. Απόρριψη της «καύσης» των απορριμμάτων. Απαγόρευση χωροθέτησης μονάδων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης αποβλήτων σε ήδη βεβαρημένες περιοχές.

9) Νέα υδατική πολιτική με στόχο τη διαχείριση του υδατικού δυναμικού σε επίπεδο λεκάνης απορροής, την ικανοποίηση των αναγκών σε νερό και την περιβαλλοντική προστασία. Εξοικονόμηση υδατικών πόρων με ήπιες παρεμβάσεις εμπλουτισμού και συμβατά έργα μικρής κλίμακας.

10) Αντιμετώπιση της λειψυδρίας, των πλημμυρών και της ανθρωπογενούς διάβρωσης των εδαφών. Έργα επανόρθωσης της ζημιάς των υδατικών οικοσυστημάτων σε περιοχές εντατικής γεωργίας ή βιομηχανικής ρύπανσης.

11) Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού και την υπερεκμετάλλευση των υδάτινων πόρων για ενεργειακούς λόγους.

12) Εθνική Πολιτική για τα δάση και το δασικό πλούτο της χώρας. Απλούστευση και κωδικοποίηση της δασικής νομοθεσίας. Υπεράσπιση των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος.

13) Σαφή οριοθέτηση και απόλυτη προστασία των εδαφών δασικού χαρακτήρα με την ολοκλήρωση των διαδικασιών κατάρτισης των δασικών χαρτών και του δασολογίου.

14) Χωροταξικό σχεδιασμό της πυροπροστασίας, εγκατάσταση συστημάτων εντοπισμού των πυρκαγιών, ουσιαστική συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εθελοντών, στενή συνεργασία μεταξύ πυροσβεστικής και δασικής υπηρεσίας.

15) Αυστηρό περιβαλλοντικό έλεγχο σε κάθε διαδικασία διάνοιξης δρόμων ταχείας κυκλοφορίας, εγκατάστασης κεραιών, γεννητριών κλπ που επιβαρύνουν το περιβάλλον και την υγεία.

16) Κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης. Επιβολή αυστηρών περιορισμών στην οικοδόμηση από συνεταιρισμούς ή ιδιώτες σε δασικές εκτάσεις.

17) Προστασία του αιγιαλού και της ελεύθερης πρόσβασης όλων των πολιτών σ’ αυτόν.

18) Θέσπιση θαλάσσιων περιοχών απόλυτης προστασίας από την αλιεία Ουσιαστική εφαρμογή του Κανονισμού για την ελάχιστη απόσταση από την ακτή για τα μεγάλα αλιευτικά σκάφη. Μέτρα προστασίας της ήπιας παράκτιας αλιείας. Χαρτογράφηση της οικολογικής κατάστασης των ακτών και έλεγχο της ποιότητας των θαλάσσιων υδάτων.

19) Άμεση χωροθέτηση και έκδοση ρυθμιστικών σχεδίων για όλες τις περιοχές Natura.

20) Απαγόρευση της παραγωγής και χρήσης μεταλλαγμένων προϊόντων. Έντονη παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης στα όργανα της Ε.Ε. για τον έλεγχο των ΓΤΟ, Μέτρα για την πλήρη ανίχνευση και σήμανση των μεταλλαγμένων στα τρόφιμα, τις ζωοτροφές και οποιαδήποτε άλλα προϊόντα αυτά χρησιμοποιούνται.

30-3-2009  Σ.Ε. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Print Friendly, PDF & Email

Από manos