Από τα σχέδια επί χάρτουΠροπαγάνδα και Αλήθειες.
Ο Ελληνικός τύπος (Αθηναϊκός και τοπικός) βομβαρδίστηκε πρόσφατα με ανακοινώσεις από τη Μινόαν Γκρουπ για τις επενδυτικές δραστηριότητες του βρετανικού οίκου Henderson Global Investors Limited στην Ελλάδα, με προεξάρχουσα την «πρόσφατη» απόκτηση του 7,3% του μετοχικού κεφαλαίου της Μινόαν. Με την ευκαιρία επαναλαμβάνονται τα χιλιοειπωμένα για το έργο που σχεδιάζει η Μινόαν Γκρουπ στην ανατολική Κρήτη, τα γήπεδα γκολφ, τα τουριστικά χωριά, τα έργα υποδομής που θ’ αλλάξουν το χάρτη της περιοχής κλπ κλπ.

Το μήνυμα που επιδιώκεται να προβληθεί με τα δημοσιεύματα είναι ότι η «μεγάλη επένδυση» του Κάβο Σίδερο προσελκύει τώρα το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών. Η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική.
Η «είδηση» είναι πρώτα απ’ όλα μπαγιάτικη. Για την ακρίβεια έχει ηλικία εννιά μηνών. Η απόκτηση μετοχών της Μινόαν Γκρουπ από τη Χέντερσον είχε ανακοινωθεί επίσημα από την ίδια τη Μινόαν στις 18-5-07. Σύμφωνα με την ανακοίνωση εκείνη, ο οίκος Χέντερσον είχε αποκτήσει 3.590.000 μετοχές, που αντιπροσώπευαν ποσοστό 2,28% του όλου μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Πέρα από αυτό υπάρχουν και άλλα αξιοσημείωτα.
Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Μινόαν στην αγορά ΑΙΜ του χρηματιστηρίου του Λονδίνου είχε αρχίσει στις 2-5-07. Ο οίκος Χέντερσον δεν εμφανίζεται στο τελευταίο μετοχολόγιο της εταιρείας πριν από την εισαγωγή της μετοχής στο χρηματιστήριο, που σημαίνει ότι τις μετοχές του τις απέκτησε μετά την εισαγωγή. Σύμφωνα όμως με τα υπάρχοντα στοιχεία, στο χρονικό διάστημα από την έναρξη της διαπραγμάτευσης ως τις 17-5-07 που υποτίθεται ότι η Χέντερσον απέκτησε τις μετοχές της, διακινήθηκαν συνολικά στη χρηματιστηριακή αγορά 1.093.389 μετοχές της Μινόαν. Ακόμη κι αν τις είχε αγοράσει όλες η Χέντερσον, δεν συμπληρώνεται ο αριθμός των 3.590.000 μετοχών που κατέχει. Προφανώς λοιπόν οι μετοχές αποκτήθηκαν, τουλάχιστον κατά το μεγαλύτερο μέρος, τους από μη εισηγμένες, μέσω ιδιωτικών συναλλαγών.
Οι μόνες μη εισηγμένες ήταν 1.521.441 νέες μετοχές που εξέδωσε η Μινόαν δύο μέρες μετά την είσοδό της στο Χρηματιστήριο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μινόαν, ημερομηνίας 4-2-07, λήπτες των μετοχών αυτών ήταν «ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας» σε εκτέλεση σχετικών όρων των εργασιακών τους συμβάσεων. Επρόκειτο δηλαδή για χορήγηση «μπόνους» με τη μορφή μετοχών στα στελέχη αυτά σε ανταμοιβή για την εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο και το πιθανότερο είναι ότι οι ίδιοι τις πούλησαν ιδιωτικά, εκτός χρηματιστηρίου.
Κατά το χρονικό διάστημα από 2-5-07 ως 17-5-07 η τιμή της μετοχής είχε κυμανθεί από 99,5 ως 88,5 πέννες, δηλαδή 94 πέννες κατά μέσον όρο. Υπολογίζεται λοιπόν πώς για την αγορά των μετοχών η Χέντερσον διέθεσε περίπου 3,4 εκ. λίρες ή 5 εκ. ευρώ. Σήμερα η αγοραία αξία της μετοχής έχει πέσει στις 48,5 πέννες, δηλαδή η Χέντερσον έχει χάσει περίπου τη μισή αξία των χρημάτων της και οι μόνοι ωφελημένοι από τη συναλλαγή ήταν εκείνοι που της πούλησαν τις μετοχές, δηλαδή τα «ορισμένα μέλη του Δ.Σ.» που εισέπραξαν σε ζεστό χρήμα την αξία του «μπόνους» που οι ίδιοι είχαν εξασφαλίσει για τον εαυτό τους.
Η Χέντερσον είναι ένας επενδυτικός οργανισμός που διαχειρίζεται κεφάλαια ιδιωτών τοποθετώντας τα σε διάφορες αξίες – ακίνητα, μετοχές, ομόλογα κλπ. Δεν ασχολείται με την εκτέλεση έργων ούτε είναι χρηματοδοτικός οργανισμός. Η τοποθέτηση ενός μικρού σχετικά ποσού όπως είναι τα 5 εκ. ευρώ σε μια μετοχή ψηλού ρίσκου, όπως είναι αυτή της Μινόαν, αντιπροσωπεύει ένα απειροελάχιστο μέρος των συνολικών επενδύσεών του οίκου, που, όπως η ίδια η ανακοίνωση της Μινόαν αναφέρει, ανέρχονται σε 82 δισ. Ευρώ. Συγκριτικά, οι δύο τοποθετήσεις που έχει κάνει η Χέντερσον σε ακίνητα στην Ελλάδα, πάντα σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της Μινόαν, ανέρχονται σε 110,5 εκ. Ευρώ.
Γιατί λοιπόν έτσι ξαφνικά μια «είδηση» με εννιά μήνες καθυστέρηση; Έχοντας πια αποκαλυφθεί τι είναι στην πραγματικότητα η «μεγάλη επένδυση» στον Κάβο Σίδερο, οι Άγγλοι «επενδυτές», μη μπορώντας να δώσουν ουσιαστική απάντηση στις αποκαλύψεις, προσπαθούν απεγνωσμένα ν’ αντιδράσουν δημιουργώντας εντυπώσεις ότι το «έργο» ενισχύεται με πακτωλούς χρημάτων από ξένους οργανισμούς. Τα πιο πάνω στοιχεία φωτίζουν την πραγματικότητα. Τα υπόλοιπα είναι φτηνή προπαγάνδα για αφελείς.

Σητεία 20-2-2008
Θεοδόσης Ν. Γαρεφαλάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από manos