Η πόλη μας ζει εδώ και μήνες με την απειλή να μετατραπεί σε αποθήκη σκουπιδιών του νομού Λασηθίου.

Η κατάσταση αυτή δημιουργήθηκε

  • από την αδυναμία των κυβερνώντων τα τελευταία δέκα χρόνια να υλοποιήσουν περιφερειακούς σχεδιασμούς,
  • από την επιδίωξη δημιουργίας αδιεξόδων για την προώθηση συμφερόντων και επικίνδυνων τεχνολογιών,
  • από την μικροκομματική συναλλαγή και τις τοπικιστικές στρατηγικές.

Στο θέμα των σκουπιδιών ακολουθήθηκε η ίδια τακτική που οδήγησε τη χώρα στη χρεωκοπία. Από τους ίδιους ανθρώπους, από το ίδιο πολιτικό προσωπικό επιδιώκεται η «λύση» με τα ίδια μέσα. Ενα «μνημόνιο» για τα σκουπίδια που θα κάνει την περιοχή μας χωματερή.

Με τον ίδιο τρόπο που καταργούν δικαιώματα και μισθούς με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, απαξιωνοντας  τη βουλή και τη Δημοκρατία, οι ίδιοι άνθρωποι με την διαδίκασία του «κατεπείγοντος τελεσιγράφου» νομοθετούν για τα σκουπίδια, καταργώντας την Αυτοδιοίκηση και τον διάλογο και δημιουργώντας τετελεσμένα. Οι επιλογές και η σπουδή του διορισμένου περιφερειάρχη υπονομεύουν καθε προσπάθεια συνολικής και βιώσιμης λύσης του θέματος των απορριμμάτων στην Κρήτη.

Σήμερα η μόνη απάντηση στο ζήτημα των σκουπιδιών είναι η ολοκληρωμένη διαχείρηση σε τοπικό και περιφερειακό επιπεδο.

  • Κάθε ιδέα για υγειονομική ταφή μεγάλης κλίμακας, καύσης σκουπιδιών κλπ. πρέπει να διαγραφούν από τον ορίζοντα των συζητήσεων. “Τα σκουπίδια δεν εξαφανίζονται” σε χωματερές και καύσεις και δεν μεταφέρονται “στην αυλή του γείτονα”.
  • Τα σκουπίδια μπορούν να αποτελέσουν μέρος της κανονικής οικονομικής και κοινωνικής ζωής των πόλεων και της υπαίθρου. Η Κρήτη πρέπει να επιλέξει μονάδες επεξεργασίας και ανακύκλωσης μεσαίας και μικρής κλίμακας, χωροθετημένες 4-5 σε κάθε νομό, άρα σε σχετικά μικρή απόσταση από τους τόπους παραγωγής. Η μέθοδος αυτή, η πιο διαδεδομένη σήμερα στην Ευρώπη, μειώνει την παραγωγή σκουπιδιών και ωθεί τις τοπικές κοινωνίες σε προωθημένα προγράμματα ανακύκλωσης.
  • Το μοντέλο της ΔΕΔΙΣΑ στα Χανιά κρίνεται πετυχημένο, καθώς έχει προχωρήσει τα στάδια ανακύκλωσης (παράγει μέχρι και κομποστ) και είναι στα όρια της κερδοφορίας. Οι εταιρείες πρέπει να είναι μικρές δημοτικο-συνεταιριστικές και να αποτελέσουν πρότυπο λειτουργίας και περιβαλλοντικής προστασίας.

Καλούμε την Δημοτική αρχή, τις δημοτικές παρατάξεις και όλους τους φορείς και τους κατοίκους του νέου Δήμου να μην υποχωρήσουν στα τελεσίγραφα αυτών που δημιουργούν «αδιέξοδα» για να εξυπηρετήσουν τα μικροκομματικά τους παιχνίδια και τις τοπικιστικές συναλλαγές. {jcomments on}

Π.Κ. Αγ. Νικολάου

του Συνασπισμου της Αριστεράς της Οικολογίας και των Κινημάτων

Print Friendly, PDF & Email

Από manos