η κορδέλα έχει μόλις κοπεί από τον Υπουργό ΑνάπτυξηςΗ επίσκεψη ενός υπουργού σε μια περιοχή είναι σίγουρα ένα πολιτικό γεγονός. Το θέμα βέβαια είναι σε ποια περίοδο γίνεται η επίσκεψη και ποιος είναι ο φανερός ή ο επιδιωκόμενος σκοπός της.
Στην προκειμένη περίπτωση η επίσκεψη του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη στο Νομό μας έγινε σε προεκλογική περίοδο, εν μέσω όμως μεγάλης οικονομικής κρίσης για τη χώρα, αλλά και μεγάλου οικονομικού ελλείμματος της ΔΕΗ.
Για να γίνουν τα εγκαίνια στον ΑΗΣ Αθερινόλακκου κινητοποιήθηκαν ο κρατικός μηχανισμός, ο κομματικός μηχανισμός της Ν.Δ. και ένα μεγάλο μέρος αξιωματούχων και υπαλλήλων της ΔΕΗ. Όλη αυτή η κινητοποίηση επιβάρυνε τα οικονομικά του κράτους και της ΔΕΗ και στέρησε αρκετές εκατοντάδες εργατοώρες παραγωγικού έργου από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Αν προσθέσουμε τώρα και το κόστος του ακριβού catering και του επίσημου γεύματος το συνολικό κόστος είναι αρκετές χιλιάδες ευρώ.
Το ερώτημα που τίθεται είναι: Περίσσευαν αυτά τα ποσά σε μια ελλειμματική επιχείρηση όπως η ΔΕΗ; Η λογική του «σεμνά και ταπεινά» ξεχάστηκε!

Όταν οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την έλλειψη μόνιμου γιατρού (επιβάλλεται από την εργατική νομοθεσία), για την έλλειψη προσωπικού (ιδιαίτερα ειδικευμένου), για τη στέρηση επιδομάτων που δικαιούνται και δεν παίρνουν, μήπως είναι τελικά μια πρόκληση όλη αυτή η φιέστα;

Ποιο είναι το κέρδος του εργαζόμενου και της τοπικής κοινωνίας; Μήπως ήταν μια περιττή και μάλιστα πολυέξοδη σπατάλη, την οποία τελικά θα πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος με τις νέες αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ, που είναι προ των πυλών;

Εάν τώρα επί της ουσίας θέλουμε να είμαστε ιστορικά δίκαιοι η εμπλοκή της σημερινής ηγεσίας της ΔΕΗ και του Υπουργείου Ανάπτυξης στον όλο σχεδιασμό και υλοποίηση του έργου του ΑΗΣ Αθερινόλακκου περιορίζεται μόνο στο διαχειριστικό κομμάτι της τοποθέτησης των 2 από τις 4 μηχανές (μάλιστα με καθυστέρηση ενός έτους) του ΑΗΣ.

Προς τι λοιπόν οι θριαμβολογίες και τα μεγάλα λόγια για ένα έργο που σχεδιάστηκε, υλοποιήθηκε και ξεκίνησε η λειτουργία του από κάποιες άλλες ηγεσίες; Μήπως λοιπόν ο κ. Χατζηδάκης αντί της έκφρασης «Γίνεται ένα καθοριστικό βήμα για την εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της Κρήτης» θα έπρεπε να πει «Έγινε ένα καθοριστικό βήμα ………. από την προηγούμενη ηγεσία το 2000»; Τότε όμως θα ‘πρεπε να κάνει αναφορά στο σχεδιασμό της σημερινής ηγεσίας για τη συνολική επίλυση του ενεργειακού Κρήτης.

Όμως τι θα μπορούσε να πει; Τίποτα. Η αναφορά στη λύση της Κορακιάς δεν είναι κάτι νέο. Η προσπάθεια στην Κορακιά ξεκίνησε (για όσους θυμούνται και είναι πολλοί σίγουρα) επί υπουργίας κ. Τσοχατζόπουλου στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Στα πέντε χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ. δεν ξεπεράστηκε (δυστυχώς) κανένα από τα προβλήματα (ιδιαίτερα το ιδιοκτησιακό) που εμφανίστηκαν στην προώθηση της λύσης Κορακιά.

Η λύση δε ου φυσικού αερίου συζητείται τώρα και μια πενταετία. Τι έκανε γι’ αυτό η σημερινή ηγεσία; Τίποτα. Ακόμη το μελετά.

Πως μπορεί, λοιπόν, έχοντας την παραπάνω προϊστορία, να μας πείσει η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης ότι το 2012, δηλαδή σε τρία χρόνια, η Κορακιά θα δώσει 250MW όταν ακόμη δεν έχει αγορασθεί η έκταση; Πότε θα γίνουν στη συνέχεια όλα τα υπόλοιπα έργα, όταν δεν έχει γίνει καμιά μελέτη; Θεωρούν ότι γίνονται πιστευτοί; Μάλλον κάνουν μια προσπάθεια μήπως και μας ξεγελάσουν (ίσως και να μας κοροϊδέψουν) για να δεχτούμε τα επιπλέον 100MW που σχεδιάζουν για τον ΑΗΣ Αθερινόλακκο. «Πλανώνται όμως πλάνη οικτρά».

ο αντινομάρχης Λασιθίου Θεόδωρος ΠατεράκηςΣτο σημείο αυτό θα’ θελα να θυμίσω στον κ. Αθανασόπουλο την υπόσχεση της ΔΕΗ όσον αφορά την εγκατάσταση σταθμού χαμηλής τάσης εντός του ΑΗΣ Αθερινόλακκου για την εξυπηρέτηση των Δήμων Λεύκης και Μακρύ Γιαλού. Φτάσαμε στο 3ο καλοκαίρι από τότε που δόθηκε η υπόσχεση και ακόμη τίποτα. Αυτό απλά συνεπάγεται και φέτος διακοπές ρεύματος και προβλήματα στις παραπάνω περιοχές. Εδώ φαίνεται δεν ισχύει το «Ο ρυπαίνων πληρώνει», αλλά το «Ο ρυπαινόμενος πληρώνει».

Εκτός των εγκαινίων του ΑΗΣ Αθερινόλακκου έγιναν και τα εγκαίνια του Αιολικού Πάρκου στη Ξηρολίμνη ισχύος 13,2MW.

Ενός έργου αδειοδοτημένου και πάλι με Υπουργό στο Υπουργείο Ανάπτυξης τον κ. Τσοχατζόπουλο. Τα πρώτα 10,2MW δόθηκαν στην κατανάλωση το 2000 (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ) και τα υπόλοιπα 3 το 2007 (θα έπρεπε να έχουν δοθεί από το 2005). Ποια η συνεισφορά της σημερινής ηγεσίας στο σχεδιασμό και υλοποίηση του παραπάνω έργου; Απλά καθυστέρησε την υλοποίησή του και τώρα προσπαθεί να το οικειοποιηθεί και να καρπωθεί πολιτικά τα περιβαλλοντικά οφέλη του εμφανιζόμενη σαν ηγεσία που προωθεί τις Α.Π.Ε. (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).

Δυστυχώς όμως οι αριθμοί άλλα λένε. Η Ελλάδα με το καλύτερο αιολικό δυναμικό στην Ευρώπη πρόσθεσε 114MW το 2008 (στο ενεργειακό της ισοζύγιο από αιολικά πάρκα) έναντι 125MW το 2007 και 173MW το 2006. Συνεχής δηλαδή μείωση.

Η συνεισφορά της στο παγκόσμιο σύνολο βρίσκεται στο 0,82% το 2008 από 0,93% το 2007 και 1,01% το 2006. Και εδώ συνεχής μείωση, όπως συμβαίνει και σε όλα τα μεγέθη οικονομικά και μη της τελευταίας 5ετίας της διακυβέρνησης της Ν.Δ.

Αναφέρω ενδεικτικά κάποιες επιπλέον περιπτώσεις κρατών για να γίνουν οι συγκρίσεις. Το 2008 πρόσθεσαν στο αιολικό τους δυναμικό η Πολωνία 472MW, η Τουρκία 433MW, η Βουλγαρία 158MW και η Ουγγαρία 127MW.

Όσον αφορά τώρα τα φωτοβολταϊκά συστήματα, εδώ ζούνε οι επενδυτές το θέατρο του παραλόγου. Μετά από μια 3ετία ταλαιπωρίας, φέτος ξεκίνησε η διαδικασία τελικής αδειοδότησής τους. Δυστυχώς κανένα φωτοβολταϊκό σύστημα δεν έχει εγκατασταθεί στην Κρήτη.

Να τονίσουμε ότι έχουμε υποχρέωση έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2020 να έχουμε το 20% της απαιτούμενης ενέργειας από Α.Π.Ε. Αυτό σημαίνει περίπου 11.000 MW.

Σήμερα η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. δεν ξεπερνά τις 2.000MW. Μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο των 11.000 MW με τέτοια αναποτελεσματική ηγεσία; Μάλλον όχι.

 

Κλείνοντας βάζω ένα ερώτημα δίνοντας συγχρόνως και τη προσωπική μου απάντηση.

  • Προς τι τα εγκαίνια που έγιναν;
  • Προς τι τα έξοδα που έγιναν;
  • Προς τι οι ολοσέλιδες (πανάκριβες) παραπλανητικές καταχωρήσεις στον Κρητικό Τύπο για την τέλεση των εγκαινίων;

Η απάντηση προφανής. Προσπάθεια αφενός συσπείρωσης των οπαδών της Ν.Δ. (είμαστε σε προεκλογική περίοδο) και αφετέρου παραπλάνησης του λαού της Κρήτης και ιδιαίτερα του Νομού Λασιθίου.

Η προσπάθεια συσπείρωσης μπορεί να πέτυχε σε ένα βαθμό, όμως, η παραπλάνηση έπεσε στο κενό. Ο λαός δεν ξεχνά και τιμωρεί αυτούς που τον κοροϊδεύουν.

 

Ο ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos