Ε.Κ.Λ.Μόνο αποτροπιασμό και αγανάκτηση μπορεί να προκαλέσει το γεγονός της κατακρεούργησης του 11χρονου παιδιού από τη Ρωσία που έκανε διακοπές με τους γονείς του σε ξενοδοχείο του γειτονικού Νομού, από αλλοδαπό εργαζόμενο σε αυτό.

Δεν ήρθε όμως σαν κεραυνός εν αιθρία! Είναι απόρροια των ανέμων  που σπέρνουν εδώ και μερικά χρόνια η κυβέρνηση και ο σκληρός πυρήνας των τουριστικών επιχειρηματιών με την ασυδοσία και τη διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών και κυρίως με την απληστία χωρίς όρια. Τις συνέπειες όμως θα τις  θερίσουμε όλοι. Και επιχειρηματίες και εργαζόμενοι και η οικονομία γενικότερα.

Ενώ ξεκίνησε η τουριστική περίοδος με τις καλύτερες προοπτικές, με τη ρώσικη αγορά να είναι ανεβασμένη από πέρυσι πάνω από 50%, ενώ η τρικομματική κυβέρνηση τα παραχώρησε όλα στους εργοδότες, εν τούτοις η απληστία ορισμένων μεγαλοξενοδόχων ξεπέρασε κάθε όριο. Δεν τους φτάνει ότι ακόμα προχθές η κυβέρνηση τους έκανε “δώρο” 10.000 εργαζόμενους – είλωτες πανεπιστημιακής μόρφωσης με μισθό 490 ευρώ!

Εδώ και καιρό είχαμε προειδοποιήσει και εφιστήσει την προσοχή σε ότι αφορά (εκτός των άλλων) και το πρόβλημα της στελέχωσης των τουριστικών επιχειρήσεων με ανεξέλεγκτους “φθηνούς” ενοικιαζόμενους ή κατ’ επίφαση μαθητευόμενους εργαζόμενους. Ανθρώπους αμφιβόλου εμπειρίας, αξιοπιστίας και παρελθόντος.

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και κανένας δεν πρέπει να επιχειρήσει να τα κρύψει κάτω από το χαλί, επικαλούμενος επικοινωνιακή ζημιά για τον τουρισμό. Είναι ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν για να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά.

Ποιοί ακριβώς δουλεύουν και με ποιες συνθήκες; Έχουν χαρτιά; Έχουν προσόντα; Τηρούν τις στοιχειώδεις προδιαγραφές; Χωρίς να θέλουμε να ξεχωρίσουμε τους εργαζόμενους σε ντόπιους και αλλοδαπούς, πίσω από τους ψηλούς φράχτες των ξενοδοχείων ποιοί εργάζονται; Ποιοί είναι αυτοί που τους εμπιστεύονται ντόπιοι και ξένοι πελάτες τα παιδιά τους; Ποιές είναι οι γυναίκες που μπαίνουν ως καμαριέρες στα δωμάτια; Πως εξασφαλίζεται η ποιότητα των υπηρεσιών; Έχουν βιβλιάρια υγείας και «λευκό» ποινικό μητρώο, όπως υποχρεώνει ο νόμος τους ντόπιους εργαζόμενους; Ασφαλίζονται στα Ελληνικά ταμεία; Πως διασφαλίζονται όλα αυτά με τους διαλυμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς; Και πολλά ακόμα ερωτήματα.

Κανείς δεν θέλει να πληγεί η τουριστική οικονομία. Από εκεί βγάζουν το ψωμί τους χιλιάδες εργαζόμενοι, μικρομεσαίοι, αγρότες και πολλά άλλα επαγγέλματα. Ας μη χύνουν όμως και κροκοδείλια δάκρυα αυτοί που φρόντισαν να φτάσουν τα πράγματα ως εδώ.

Ας το’ χουν υπόψη τους όσοι και στο Λασίθι απασχολούν ενοικιαζόμενους και υποτιθέμενους μαθητευόμενους εργαζόμενους, όσοι ξεχνούν ότι οι  ντόπιοι εργαζόμενοι είναι αυτοί που βάζουν πλάτη τόσα χρόνια και δημιουργήθηκαν επιχειρηματίες από το “ τίποτα και από το πουθενά”.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ευχόμαστε το παιδάκι να ξεπεράσει κάθε κίνδυνο, η ζημιά στον Κρητικό τουρισμό να μην είναι ανεπανόρθωτη, αλλά  αυτοί που είναι υπαίτιοι γι’ αυτό το καταστρεπτικό για τη χώρα περιστατικό και όσοι τους «αβαντάρουν» με παντοίους τρόπους, αν μη τι άλλο να τιμωρηθούν παραδειγματικά.

Για τη Διοίκηση

Ο Πρόεδρος                                   Ο Γεν. Γραμματέας

Εμμ. Πεπόνης                                  Εμμ. Κοκολάκης
Print Friendly, PDF & Email

Από manos