Μακρύ Γιαλός, όμορφος τόπος....Στην ήρεμη ζωή του Λασιθίου ενέσκηψε ο Καλλικράτης, και σε γενικές γραμμές τα πράγματα ήταν προδιαγραμμένα και αναμενόμενα από όλους. Όμως για το Μακρύγιαλο, τόπο που ανήκε διοικητικά στην επαρχία Σητείας παλιότερα, η κυβερνητική εισήγηση για ένταξη στο Δήμο Ιεράπετρας ή Σητείας προκάλεσε αντιδράσεις. Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου αναφέρει:

«3. Δήμος Ιεράπετρας με έδρα την Ιεράπετρα αποτελούμενος από τους δήμους α. Ιεράπετρας και β. Μακρύ Γιαλού, οι οποίοι καταργούνται.»

Προσωπικά ο Μακρυγιαλός μου θυμίζει μια κλήση για τα όρια ταχύτητας βγαίνοντας από τον Κουτσουρά και  προσπαθώντας να ακολουθήσω ένα αγροτικό, ένας αστυνομικός μετά από τη στροφή είδε τις Χανιώτικες πινακίδες και αγωνίστηκε φιλότιμα να μου φορτώσει το πρόστιμο, αφού φαινόταν ότι δεν θα είχε προβλήματα εντοπιότητας. Στην παρατήρηση ότι πάνω στη στροφή με διπλή γραμμή με είχε προσπεράσει κόκκινο αγροτικό με «χίλια», ευθαρσώς απάντησε ότι «δεν είδε κανένα άλλο αυτοκίνητο, μπορείτε να το πληρώσετε από Δευτέρα στο Δήμο Μακρυγιαλού». Το πρόβλημα είναι ότι δεν το έχω πληρώσει ακόμα και από Γενάρη αναρωτιέμαι που θα το πληρώσω, στη Σητεία ή στην Ιεράπετρα.

Η εκδρομή μας ήταν επίσκεψη στον κουμπάρο Γιάννη που δεν θυμάμαι αν δηλώνει Σητειακός ή Γεραπετρίτης, αλλά ξέρω ότι εδώ και μερικά χρόνια τα παιδιά του πηγαίνουν σχολείο στο Γεράπετρο και η σύζυγος έχει μετακομίσει εκεί. Από την άλλη όμως ο φίλτατος Μανώλης που ζει στον Άγιο και μεγάλωσε στις Λιθίνες αναφέρει με περηφάνεια ότι είναι Σητειακός αφού εκεί πήγε Γυμνάσιο και Λύκειο. Ο Μανώλης πηγαίνει συχνά στο πατρικό του για τις ελιές και τα αμπέλια πάντα όμως «μέσω» Ιεράπετρας που είναι «καλύτερος δρόμος».

Γιατί όμως και οι δύο γειτονικοί δήμοι «καλοβλέπουν» το Μακρυγιαλό σαν πολύφερνη νύφη που πρέπει να πάει μαζί τους? Φυσικά γιατί η νύφη έχει προίκα σε ακίνητα που φέρνουν έσοδα και την εποφθαλμιούν για την δική τους μελλοντική καλοπέραση. Στην Ελλάδα ποτέ ο γαμπρός δεν προσφέρει προίκα στο σόι της νύφης, αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε προσφέρει διαβεβαιώσεις και εγγυήσεις ότι η νύφη θα περάσει καλά. Στην περίπτωσή μας και οι δυο γαμπροί είναι αγρότες ο ένας με τα ελαιόκρασα ό άλλος με τις αγγουροντομάτες. Οι θειοι της νύφης ξέρουν ότι και οι δυο γαμπροί δεν ξέρουν από ακίνητα (τουρισμό) και μπορεί να σπαταλήσουν την προίκα, να την ξεπουλήσουν να την απομειώσουν να την καταντήσουν σαν την δική τους περιουσία. Γιατί η αλήθεια είναι ότι και οι γαμπροί έχουν αντίστοιχα «οικόπεδα» αλλά οι βορινοί είναι περήφανοι που πας τον Αύγουστο και ακούς μόνο ελληνικά, ενώ οι δυτικοί ακόμα πιστεύουν ότι το να έχεις ένα ξενοδοχείο δίπλα στα λευκά πλαστικά σπιτάκια (greenhouses) δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα, οι μυρωδιές των φαρμάκων και αποσυντιθέμενων κηπευτικών σίγουρα προσφέρουν στην ευεξία των επισκεπτών (που δυστυχώς δεν το καταλαβαίνουν και παραπονούνται).

Ποιο γαμπρό να προτιμήσουν λοιπόν για την μονάκριβή τους? Υπάρχουν και «προσωποπαγείς» απόψεις, όσοι παράγουν λάδι σκέφτονται με ανησυχία ότι αν τη δώσουν στο Γεράπετρο μπορεί το λάδι τους να μην είναι πλέον Σητειακό, που τόσα λεφτά έχουν ξοδευτεί για να γίνει γνωστό εκτός Κρήτης. Όσοι παράγουν κηπευτικά ονειρεύονται ότι είναι κοντά η μέρα που οι ντομάτες τους «με τη βούλα του νόμου» κυριολεκτικά, θα πηγαίνουν στους πάγκους των λαϊκών σε όλη την Ευρώπη με τη γνωστή ταμπέλα «Ιεράπετρα Κρήτης».

Σίγουρα το ενδιαφέρον για το μέλλον της νύφης δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια των λίγων θείων της, που κάθισαν δημοκρατικά γύρω από ένα τραπέζι για να ψηφίσουν και αποφασίσουν. Το προξενιό αφορά όλο το σόι της νύφης και θα επηρεάσει το μέλλον τους, το πρόβλημα της «δημοκρατικής νομιμοποίησης» είναι ότι αν και οι ίδιοι όρισαν πριν 43 μήνες τους θείους που θα κάνουν κουμάντο, οι περισσότεροι δεν φανταζόταν ότι αυτοί θα αποφάσιζαν για το προξενιό, τους όρισαν γιατί ήταν καλοί γείτονες, κουμπάροι, συγγενείς, κλπ.

Όπως θα έλεγε και ο φίλος Γιάννης, με διδακτορικό στα οικονομικά της Χωροταξίας, υπάρχουν και τεχνοκρατικές αξιολογήσεις για το γαμπρό που θα εξασφαλίζει το «Βίο Ανθόσπαρτο» της νύφης. Δεν φτάνει ο γαμπρός να αναλύσει στο σόι το γιατί μαζί του θα περάσει καλύτερα και θα την κάνει «Αρχόντισσα του Λιβυκού», στην εποχή μας ο λόγος τιμής έχει ακόμα αξία αλλά ένα συμβόλαιο έχει μεγαλύτερη και κυρίως είναι γραπτό που μένει για να εξετάσει κανείς την τήρηση των όρων.

Αυτό λοιπόν που χρειάζεται είναι ένα «προτεινόμενο» συμβόλαιο από κάθε γαμπρό, που τα σπουδαγμένα ξαδέρφια της νύφης θα εξετάσουν και θα εξηγήσουν στους θείους τους ποιο συμφέρει. Γνωρίζουμε όλοι ότι έτσι γίνεται στα προξενιά, στο τέλος σφίγγουν τα χέρια «με την ευχή μου». Παράλληλα η οικογένεια της νύφης «γράφει» την προίκα στο όνομα της νύφης, ώστε να εξασφαλιστεί ο γαμπρός που αναλαμβάνει την κηδεμονία της, σπάνια «τα γράφουν» στο όνομα του γαμπρού γιατί τότε μπορεί να κάνει ότι θέλει χωρίς να ρωτήσει κανένα από το σόι της νύφης.

Ας μην επεκταθώ περισσότερο, οι συμπολίτες μου στο «Μαντράκι» για τους αρχαιότερους, ίσως αναρωτιούνται ποια η άποψή μου για το νέο «Δήμο Μιραμπέλου». Το σχέδιο νόμου αναφέρει:

«1. Δήμος Μιραμπέλου με έδρα τον Άγιο Νικόλαο και ιστορική έδρα τη Νεάπολη»

Βλέπε: http://www.ypes.gr/UserFiles/f0ff9297-f516-40ff-a70e-eca84e2ec9b9 /SISTASIDIMON_PERIFEREION.pdf

Επομένως το πως θα το μεταφράσουμε στα αγγλικά είναι αρκετά προβληματικό ή εξίσου με το «αζίος νικολαόζ» του σημερινού μας δήμου που όλοι έχουμε βαρεθεί να ακούμε από φιλοξενούμενους. Τα 2 σημαντικότερα σημεία είναι:

  1. Αυτό που αναφέρθηκε στο REX για το κόστος αλλαγής σε ταμπέλες, χαρτιά, έγγραφα, αρχεία και μάλλον είναι μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Οι Νεαπολίτες έτσι ή αλλιώς θα αλλάξουν όνομα οπότε δεν τους επηρεάζει, οι συμπολίτες που ένθερμα υποστηρίζουν την αλλαγή θα μπορούσαν να άρουν τις αντιρρήσεις μας με μια απλή κίνηση, να ζητήσουν από τις υπηρεσίες του Δήμου το λογαριασμό, να τον πληρώσουν και επομένως εμείς οι υπόλοιποι να μην υποστούμε το κόστος των προτάσεων τους. Αν 5-10 για κάθε πολίτη του Αγίου Νικολάου είναι αμελητέο ποσό, ας σκεφτούμε ότι με αυτά τα λεφτά θα μπορούσαμε να ξαναφτιάξουμε τον καμένο ΕΟΤ.
  2. Είναι υπερφίαλο να δηλώνουμε ότι ένα νέο όνομα στον τουρισμό μπορεί να μας προσφέρει μεγάλα πλεονεκτήματα. Συμφωνώ απόλυτα από επιστημονικής πλευράς με βάση τη θεωρία του κύκλου ζωής. Η πραγματικότητα είναι ότι χρειάζεται, «χονδρικά», να ξοδέψουμε τον ετήσιο προϋπολογισμό του Δήμου για καμπάνια νέου ονόματος μέσα σε 1-2 χρόνια, ώστε να μαθευτεί τα νέο όνομα γρήγορα. Όλοι μπορείτε να θυμηθείτε ότι ήταν Panaphon πριν 15 χρόνια και εδώ και αρκετά χρόνια Vodaphone. Αν ρωτήσετε για τα λεφτά που δαπανήθηκαν σε αυτή την αλλαγή ονόματος θα τρομάξει και ο ποιο ένθερμος υποστηρικτής του mirabelo, που πράγματι σε άλλους θα λέει «Ιταλία» άλλους «Μεσόγειο» αλλά ίσως και «Καραϊβική».

jdim@mycosmos.gr

Άγιος Νικόλαος

Τα στοιχεία του γράφοντος βρίσκονται στη διάθεση του σταθμού{jcomments on}

Print Friendly, PDF & Email

Από manos