ο βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ., Μανώλης ΚεφαλογιάννηςΤουλάχιστον έκπληξη μας προκάλεσε η επιστολή που απευθύνει ο βουλευτής Ηρακλείου και πρώην Υπουργός Μανώλης Κεφαλογιάννης προς τους συναδέλφους του βουλευτές, καταθέτοντας τις θέσεις του για το πολιτικό μας σύστημα. Ενδιαφέροντα όσα γράφει, ερωτηματικά τίθενται μόνο ως προς το χρόνο που διάλεξε να τα δημοσιοποιήσει.

Όλη η επιστολή:

Εν όψει του γενικότερου προβληματισμού που έχει αναπτυχθεί στην κοινωνία για σημαντικές αλλαγές στο πολιτικό μας σύστημα αλλά και τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο που μόλις άρχισε, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σου ορισμένες σκέψεις και προτάσεις.

Η κατάσταση της Χώρας σήμερα εμφανίζει σημεία απαξίωσης των θεσμών και του Συντάγματος, Η χώρα χρειάζεται ρηξικέλευθες ιδέες και ριζοσπαστικές λύσεις.

Μία «θεσμική κοινοβουλευτική επανάσταση» θα ήταν δυνατό να προκληθεί με ένα δημοψήφισμα που θα εισηγηθεί το Υπουργικό Συμβούλιο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα εγκρίνει η Βουλή σύμφωνα με το άρθρο 44 του Συντάγματος. Με το δημοψήφισμα αυτό θα καλείται ο Ελληνικός Λαός να εγκρίνει την εκλογή Συντακτικής Βουλής που θα συντάξει το νέο Σύνταγμα της Χώρας με συγκεκριμένα ερωτήματα για τις προτεινόμενες αλλαγές:

Ενδεικτικά αναφέρονται:

1. Εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας για πενταετή θητεία με καθολική ψηφοφορία από το Λαό.

2. Ασυμβίβαστο της ιδιότητας Βουλευτού και Υπουργού.

3. Καθιέρωση πάγιου εκλογικού συστήματος, διαχωρισμός των μεγάλων εκλογικών περιφερειών σε μικρότερες με μέγιστο αριθμό εκλεγομένων βουλευτών τους δέκα (10).

4. Αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής με αναβάθμιση της θέσης του Βουλευτού σε αυτήν του πραγματικού νομοθέτη (με μερική τροποποίηση του άρθρου 73 παρ.1 του Συντάγματος), καθιέρωση υποχρεωτικής ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα νομοσχέδια και τακτής ημερομηνίας και ώρας διενέργειας ψηφοφοριών.

5. Καθιέρωση ειδικής δωσιδικίας Βουλευτών και Υπουργών, με εξαίρεση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

6. Πλήρης διαφάνεια των Οικονομικών των Κομμάτων με καθιέρωση τήρησης βιβλίων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και εσωτερικού ελέγχου από ορκωτούς λογιστές όπως ισχύει στις ανώνυμες εταιρείες. Τελικός ελεγκτής των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών καθιερώνεται το Ελεγκτικό Συνέδριο.

7. Εκλογή της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων της Χώρας από την ολομέλεια των μελών των δικαστηρίων αυτών.

8. Καθιέρωση της υποχρέωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας και των διοικητικών δικαστηρίων όπως εκδίδουν οριστική απόφαση εντός τριών μηνών από εκδόσεως προσωρινής διαταγής ή απόφασης αναστολής εκτέλεσης διοικητικής πράξεως. Άλλως η χορηγηθείσα αναστολή θα παύει να ισχύει αυτοδίκαια

9.  Σαφής προσδιορισμός των σχέσεων  Κράτους και Εκκλησιάς.

10. Διαφάνεια στον τρόπο λειτουργίας των ηλεκτρονικών ΜΜΕ.

11. Ενίσχυση των θεσμών προστασίας του Περιβάλλοντος.

12. Νέος τρόπος σύνταξης Κρατικού Προϋπολογισμού και υποχρεωτική εφαρμογή των διεθνών λογιστικών προτύπων του δημοσίου τομέα στα δημοσιά οικονομικά (ΙPSAS*),  με παράλληλη εισαγωγή διπλογραφικού συστήματος στο δημόσιο λογιστικό. Εφαρμογή από το Ελεγκτικό Συνέδριο όλων των διεθνών συμβάσεων Ανωτάτων Ελεγκτικών Συστημάτων που έχει ήδη υπογράψει (ΙΝΤΟSAI**).

*ΙPSAS: International Public Sector Accounting Standards

**ΙΝΤΟSAI: International Organization of Supreme Audit Institutions

Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης

Print Friendly, PDF & Email

Από manos