ένα τμήμα του υδραγωγείου1. Πριν τέσσερα χρόνια άρχισα να ασχολούμαι με το πόσιμο νερό της Ιεράπετρας, από μία αμιαντοσωλήνα , που τυχαία φανερώθηκε στη πλημμύρα της Γρά Λυγιάς το 2009.Ψάχνοντας προσεκτικά διαπίστωσα ότι το δίκτυο ύδρευσης της Ιεράπετρας, έχει αμιαντένιους αγωγούς μεταφοράς του πόσιμου νερού, πάνω από 30 χιλιόμετρα. Όλος ο κόσμος για πρώτη φορά ενημερώθηκε για το πρόβλημα. Σε όλη την Ελλάδα ,όπου είχαν παρόμοιο πρόβλημα, είτε έχουν αντικαταστήσει τους αμιαντοαγωγούς, είτε έχουν προγραμματίσει έργα αντικατάστασης των. Στην Ιεράπετρα ακόμη δεν έχουν κάνει ούτε αποτύπωση του αμιαντένιου δικτύου,ούτε γνωρίζουν επακριβώς πόσα χιλιόμετρα είναι οι καρκινογόνοι αυτοί αγωγοί μεταφοράς του πόσιμου νερού, και ούτε υπάρχει ακόμη η βούληση για την αντικατάσταση των. Η ευθύνη βαρύνει όλες τις Δημοτικές Αρχές των τελευταίων 20 χρόνων.
2. Οι εγκαταστάσεις ύδρευσης ( Υδραγωγείο-αντλιοστάσια- βάνες-δεξαμενές-πηγές ) είναι σε άθλια κατάσταση, και παρά τη δημοσιοποίηση της κατάστασης των, δεν ιδρώνει το αυτί κανενός.
3. Η χλωρίωση του νερού δεν γίνεται με σωστό και υγειινό τρόπο, και δεν γίνεται από τις πηγές . Υπάρχουν καταναλωτές που χρησιμοποιούν νερό χωρίς χλωρίωση, κάτι που απαγορεύεται αυστηρά.
4.Για πρώτη φορά ενημερώθηκαν όλοι επίσημα ( Βουλευτές, Σύμβουλοι πάσης κατηγορίας, κάτοικοι ) ότι η Ιεράπετρα  πίνει νερό από το Φράγμα Μπραμιανών και από τις υποθαλάσσιες πηγές της Μαλαύρας, νερά που είναι ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ για την ανθρώπινη κατανάλωση.
5.Τον Αύγουστο του 2012, με επιστολή μου στο Δήμαρχο Ιεράπετρας, του ανέλυσα το πρόβλημα, και ακόμη και σήμερα δεν έχω πάρει πειστικές απαντήσεις στα αναφερόμενα μου. Οι Επιθεωρητές Υγείας του Νομού Λασιθίου, πήραν δείγματα στις 5-10-2012, και στις 10-10-2012,  αφού πρώτα είχαν ενημερώσει το Δήμο Ιεράπετρας ( ο οποίος είχε αφαιρέσει τρεις μέρες νωρίτερα όλα τα καταγγελλόμενα νερά από τις δεξαμενές του Περιστερά,(από το Φράγμα και τη Μαλαύρα ), έκανε υπερχλωρίωση δικτύου ,χωρίς να πάρουν δείγματα νερού Φράγματος και Μαλαύρας, . Παρ’ όλα αυτά όμως υπήρχαν και τότε ακατάλληλα νερά στις δύο κεντρικές δεξαμενές στο Περιστερά, και σε δύο Δημοτικά Διαμερίσματα. Ουδείς όμως ενημέρωσε τους καταναλωτές μέχρι σήμερα.
6. Στη συνέχεια, και μόνο μετά από την παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας,και κατόπιν νέας επιστολής μου, πάρθηκαν ( απροειδοποίητα αυτή τη φορά )δείγματα από τις δεξαμενές, και από το Δημοτικό Διαμέρισμα της Καλαμαύκας. Όλα τα δείγματα βρέθηκαν ακατάλληλα για πόση. Μόνο με τη δημοσιοποίηση του εγγράφου αναγκάστηκαν να λάβουν κάποια μέτρα, και αυτά σπασμωδικά και αφορούσαν το κουκούλωμα του θέματος.Το να κάνουμε νέα δειγματοληψία πρέπει να γίνει από τα ίδια νερά, δηλαδή στο νερό του Φράγματος , της Μαλαύρας, και του Καλαμαυκιανού ποταμού.
7. Σε αναλύσεις του Δήμου Ιεράπετρας, δημοσιευμένες από το Δήμο, υπάρχουν 12 Δημοτικά Διαμερίσματα με ακατάλληλο νερό. Ουδέποτε ενημερώθηκαν οι κάτοικοι, και ουδέποτε δημοσιοποίησαν νέες αναλύσεις από αυτά τα Δημοτικά Διαμερίσματα, εκτός από το Δημοτικό Διαμέρισμα της Ανατολής.
8. Δεν είναι όμως το έγγραφο της 2-4-2013 της Διεύθυνσης Υγείας , το μοναδικό που αναγράφει για την ακαταλληλότητα του πόσιμου νερού. Και στο έγγραφο με ημερομηνία 14-11-2012 της Διεεύθυνσης Υγείας Λασιθίου, αναγραφόταν ακαταλληλότητα του πόσιμου νερού από τις δεξαμενές του Περιστερά.
9. Πριν από ένα μήνα άκουσα στο ραδιόφωνο σας μια κυρία από ένα Δημοτικό Διαμέρισμα, που μιλούσε για μια περίπτωση Σαλμονέλωσης πριν 20 μήνες. Άκουσα τότε στην εκπομπή σας ,από επίσημα χείλη, ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα, και ότι όλα ήταν καλά. Πως ήταν όλα καλά? Μόνο για το κουκούλωμα ασχολούνται, και δεν ασχολούνται με τη παροχή υγιεινού και καθαρού νερού στο κόσμο.Η αλήθεια για τη συγκεκριμένη περίπτωση , έχει ως κάτωθι:
α. Τα νοσοκομεία Ιεράπετρας και Αγίου Νικολάου, ενημέρωσαν το Αύγουστο του 2011 τη Διεύθυνση Υγείας Λασιθίου, για Σαλμονέλωση στη περιοχή Δημοτικού Διαμερίσματος Ιεράπετρας.Πάρθηκαν τότε 12 δείγματα.Τα 6 δείγματα ήταν από οικίες της περιοχής, ένα δείγμα ήταν από ξενοδοχείο, και τα άλλα από τις δεξαμενές και το δίκτυο.
β. Στις 31-8-2011 τα αποτελέσματα ΟΛΩΝ  των δειγμάτων αυτών, έδειξαν ότι ήταν όλα ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ  για την ανθρώπινη κατανάλωση. Ποιός ενημέρωσε τους κατοίκους μέχρι να αποκαταστήσουν το πρόβλημα?
10.Σε δικές του αναλύσεις ο Δήμος Ιεράπετρας με ημερομηνία 5-10-2012, απαντώντας στη Διεύθυνση Υγείας, αποστέλλει αναλύσεις πόσιμου νερού, όπου και σε αυτές φαίνεται μολυσμένο το νερό των ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΩΝ του κεντρικού αντλιοστασίου στις δεξαμενές Περιστερά,  με Ε COLI , και Κολοβακτηρίδια. Πότε ενημέρωσαν τους κατοίκους?
11. Ο Δήμος Ιεράπετρας ,είναι υποχρεωμένος να προστατεύει τη δημόσια υγεία των κατοίκων. Πρέπει να πει την αλήθεια, και να μεριμνήσει άμεσα για τη ταχεία μεταφορά του καλού και καθαρού νερού που υπάρχει στις γεωτρήσεις της Σαρακίνας, και το διαθέτει στο ΤΟΕΒ για πότισμα.
12. Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας πρέπει άμεσα να προβεί στις παρακάτω ενέργειες:
Α.  Να απομακρύνει άμεσα όλα τα παρανόμως χρησιμοποιούμενα μολυσμένα νερά από το Δίκτυο Ύδρευσης( Φράγματος και Μαλαύρας), ξηλώνοντας και απομακρύνοντας όλες τις συνδεσμολογίες αυτών μακρυά από το Υδραγωγείο της Πόλης.
Β. Να συνεργαστεί  με τα Υπουργεία ,για άμεσες ενέργειες χρηματοδότησης, για τη μεταφορά του καλού και υγειινού νερού από τις πηγές της Σαρακίνας, στις Δεξαμενές Ύδρευσης του Δήμου.
Γ, Να προβεί στην άμεση αντικατάσταση όλων των αμιαντοσωλήνων, και στην γενική επισκευή-συντήρηση όλων των αντλιοστασίων που υπάρχουν στα δίκτυα διανομής του πόσιμου νερού.
13. Όσα δεν έκαναν τόσα χρόνια να τα κάνουν τώρα , γιατί κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εκθέτει σε κίνδυνο την υγεία 27.000 ανθρώπων.

ΜΕ  ΕΚΤΙΜΗΣΗ
Μανώλης Λουτσέτης του Γεωργίου
Γρα Λυγιά Ιεράπετρας
17-5-2013,    τηλ. 6972669634

Print Friendly, PDF & Email

Από manos