Φοινικόδασος Βάι, μια από τις περιοχές NATURA (φωτο: Μ.Τσαντάκης)Σε όλη την Ευρώπη οι περιοχές Νατουρα είναι μια ευλογία  η οποία φέρνει ένα θεσμικό, νομοθετικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο τέτοιο ώστε οι τοπικές κοινωνίες- Τοπική Αυτοδιοίκηση που επιλέγουν να έχουν υψηλό επίπεδο ποιότητας ζωής  χρησιμοποιώντας δημοκρατικές μεθόδους και με εργαλεία το περιβάλλον και τον πολιτισμό να μπορούν να το επιτύχουν, ανεξάρτητα με το τι επιδιώκουν – θέλουν οι κεντρικές κυβερνήσεις τους.
Η Ε.Ε. έχει δώσει τη Λευκή βίβλο σωστής διακυβέρνησης και ένα οριζόντιο γραφειοκρατικό σύστημα την Τοπική Ατζέντα 21 τα οποία όταν ακολουθηθούν σε συνδυασμό με τον φορέα διαχείρισης και το διαχειριστικό σχέδιο που έχει εκπονηθεί εγγυώνται βιωσιμότητα και επιτυχία στο σκοπό της κάθε τοπικής κοινωνίας.

Ας δούμε γιατί στη Ελλάδα αυτή η ευλογία έχει μετατραπεί σε κατάρα και ποιος έχει την ευθύνη.

Καταρχήν  να πούμε ότι οι περιοχές Νατουρα δημιουργήθηκαν , σύμφωνα με τις οδηγίες για την προστασία οικοτοπων-χλωρίδας και πανίδας  και για  την προστασία των άγριων πτηνών , σε συνύπαρξη με τις ντόπιες κοινωνίες.
Η λευκή βίβλος σωστής διακυβέρνησης που έχει σαν αρχές της την Διαφάνεια – Λογοδοσία – Συμμετοχή – Συνοχή – Επιστημονική οργάνωση + Καινοτομία μένει στα χαρτιά σε όλη την επικράτεια και όχι μονό στις περιοχές Νατουρα.
Το οριζόντιο γραφειοκρατικό σύστημα Τοπική Ατζέντα 21 που εφαρμόζεται σχεδόν στο 90% των δήμων της Δυτικής Ευρώπης με μέθοδο την  Πληροφόρηση – Επικοινωνία , την  Δικτύωση  Πολιτών  Φορέων  Θεσμών, Μ.Κ.Ο. και φθάνοντας στον πολίτη δια της περιφερειακής και τοπικής Δημοκρατίας καταστωντας  τις οργανωμένες πλέον τοπικές κοινωνίες ρυθμιστές της καθημερινής τους ζωής.
Στην Ελλάδα είναι θαμμένο βαθιά έτσι ώστε όλοι οι πολίτες να ψάχνουν στο σκοτάδι να βρουν τις πληροφορίες που χρειάζονται.
Οι φορείς Διαχείρισης είναι φτιαγμένοι 100% αντίθετα με το πώς τους ορίζει η Ε.Ε , δηλαδή , ελέγχονται από την κεντρική εξουσία και όχι από κοινού με τους ντόπιους , δεν λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες – γνώμες της τοπικής κοινωνίας δεν είναι επανδρωμένοι από ομάδες επιστημόνων όλων των ειδικοτήτων και άτομα με ειδικές γνώσεις και δεν προβλέπεται μακρόχρονη βιώσιμη διαχείριση αλλά μόνο βραχυπρόθεσμες ενέργειες άνευ σημασίας.
Η χαριστική βολή είναι η έλλειψη διαχειριστικού σχεδίου συνολικά για όλη την συγκεκριμένη περιοχή , δηλαδή ο χωρισμός της σε 4 ζώνες όπου ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ αλλά με σταδιακή προσαρμογή στη φέρουσα δύναμη της κάθε ζώνης.
Η βασική αρχή ενός διαχειριστικού σχεδίου είναι <<πρώτα σκέψου σχεδίασε και μετά ενέργησε δράσε>> δηλαδή πρώτα δημιούργησε ανάπτυξη στην περιοχή σου και μετά άνοιξε δρόμους εάν χρειάζεται και μόνο τους απαραίτητους , μην ανοίξεις δρόμους για να φέρεις ανάπτυξη γιατί απλώς θα φέρεις υποβάθμιση..

Τώρα στις χρηματοδοτήσεις που είναι τεράστιες και πολύπλευρες υπαρχή πολύ χαμηλή απορροφητικότητα γιατί άνευ σχεδίου και φορέα διαχείρισης , χωρίς την παρουσία επιστημόνων που εγγυώνται την ιδέα έτσι ώστε να εγκριθεί ένα πρόγραμμα υπάρχει πλήρη απραγία.
Το αποτέλεσμα είναι οι ντόπιες κοινωνίες να μην έχουν γευτεί την ποιότητα ζωής και την επαγγελματική σιγουριά που σου προσφέρει ένα τέτοιο όργανο να τους απαγορεύονται τα πάντα γιατί δεν παρουσιάζεται κανένα σχέδιο διαχείρισης και φυσικά να έχει μετατραπεί σε κατάρα η ύπαρξη τους.
Φυσικά η Ελλάδα έχει καταδικαστεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για την μη επαρκή θεσμοθέτηση των περιοχών αυτών.
Οι προστατευόμενες περιοχές δημιουργήθηκαν για να προστατεύουν τα  αγρία πουλιά της Ευρώπης και βασική προϋπόθεση είναι η βιώσιμη – οργανωμένη παραμονή παραδοσιακών ανθρωπίνων δραστηριοτήτων  σε αυτές.

Εάν φύγει η ανθρώπινη ζωή από τα βουνά θα φύγουν και αυτά.

Προσπαθούμε και ελπίζουμε σε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης όπου άνθρωποι και φύση μπορούν να συναρπάξουν με κέρδος και για τους δυο.

Εξαρτάται από εμάς από τις τοπικές κοινωνίες –Τοπική Αυτοδιοίκηση εάν θα το πράξουμε ,τα  εργαλεία πάντως υπάρχουν.

Δημήτρης Ψαράς

Ο δικτυακός τόπος του προγράμματος:
www.natura.org

Print Friendly, PDF & Email

Από manos